Mythe onderzocht: is dividend afhankelijk van de markt?

Mythe onderzocht: is dividend afhankelijk van de markt?

26 september 2018 Uit Door Kaskoe

Over alle beleggingsstrategieën bestaan mythes. Kaskoe hanteert een dividendgroei-strategie. Ook over deze strategie, ook wel ‘Dividend Growth Investing’of ‘DGI’ genoemd, bestaan een aantal mythes. Eén van deze mythes is dat de als de markt instort, de dividendstroom ook instort. Vandaag onderzoeken we de vraag: is dividend afhankelijk van de markt?

Is dividend afhankelijk van de markt?

Veel beleggers beweren dat als de economie en daarmee de aandelenmarkt het moeilijk heeft, de prijs van aandelen daalt en dividenden onder druk komen te staan. Er zijn ongetwijfeld voorbeelden van individuele ondernemingen waarbij deze bewering klopt. Maar ik ben van mening dat als je kijkt naar dividendgroeiers, het dividend en de markt onafhankelijk van elkaar zijn.

10 jaar na de start van de financiële crisis

Deze maand is het 10 jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel, het symbool van de laatste grote financiële crisis. Laten we eens kijken wat er gebeurde met de meest gevolgde aandelenindex, de S&P 500. Vlak voor de crisis bereikte de S&P 500 haar hoogste punt. In onderstaande grafieken wordt de financiële crisis gemarkeerd door een grijze strook. Tussen 1 januari 2008 en 2 maart 2009 spoelde er 52% van de waarde van de S&P 500 index door het putje. Destijds investeerde meneer Kaskoe nog niet…

S&P 500

Maar: stel je voor dat meneer Kaskoe toen al de DGI-strategie hanteerde… En op 1-1-2008 twee aandelen had gehad die hij nu ook in de portfolio heeft? Twee dividendgroeiers die voldoen aan de criteria? Bijvoorbeeld aandelen Target Corporation en Archer Daniels Midland & Co? Wat zou er dan gebeurt zijn?

Logo Target Corporation

Koers aandelen dividendgroeiers daalt minder sterk

De totale opbrengst van aandelen bestaat uit de koerswijziging en de dividend. Laten we eens kijken naar onderstaande grafiek. Hierin representeren de groene en de blauwe lijn de aandelenkoersen van respectievelijk Target Corporation en Archer Daniels Midland & Co. Wat je ziet is dat in dezelfde periode dat de S&P 500 daalde met 52%, de koers van het aandeel TGT daalde met 46% en de koers van het aandeel ADM met 44%. Uiteraard niet fijn, maar: zolang je de aandelen niet verkoopt is het een papieren verlies.

Koers en dividend ADM en TGT

Dividend stijgt, ook tijdens de crisis!

Tegelijkertijd is daar het dividend per aandeel. Ook deze staan in de grafiek, namelijk de gele lijn voor het aandeel TGT en de rode lijn voor het aandeel ADM. Het dividend van Target loopt tijdens de financiële crisis gewoon door, net als het dividend van ADM. Sterker: beide ondernemingen verhogen gedurende de financiële crisis hun dividend twee keer! Het dividend per aandeel Target neemt toe met 36%, dat van ADM met 26%.

Sneller herstel

Naast het feit dat dividendgroeiers minder geraakt worden tijdens een recessie, herstellen ze over het algemeen ook sneller. Bij Archer Daniels Midland & Co is dit over de gegeven periode niet te zien, maar bij Target wel. Waar de S&P 500 pas begin 2013 weer op het niveau van begin 2008 stond, had Target dit niveau eind 2009 al weer bereikt.

Samengevat

Bij dividendgroeiers is het dividend onafhankelijk van de stand van de economie. Indien de economie in een recessie terecht komt, dalen de aandelenkoersen van dividendgroeiers minder hard. De aandelenkoersen van dividendgroeiers komen over het algemeen sneller weer terug op het niveau van voor de crisis. Bovendien heb je gedurende de recessie zonder dat je hoeft te verkopen nog steeds een stabiele inkomstenbron uit het dividend. Myth busted!