Nieuwe aankopen Gouden Kalf

Nieuwe aankopen Gouden Kalf

10 maart 2021 3 Door Kaskoe

De laatste weken was het wat stil rond Gouden Kalf, het portfolio met groeiaandelen van Kaskoe. Maar nu heb ik toch een aantal nieuwe aankopen van Gouden Kalf. De voornaamste oorzaken van de stilte? Zoals ik in mijn vorige aankoop-post al meldde: Brexit-perikelen en hoogtevrees. Sommige mensen krijgen last van FOMO en kopen op het hoogtepunt. Kaskoe heeft (net als in real life) eerder last van hoogtevrees en stelt aankopen uit. Met, in het geval van bijvoorbeeld m’n uitstel van het kopen van het aandeel Microsoft, spijt als gevolg.

Mini-correctie leidt tot nieuwe aankopen van Gouden Kalf

Afgelopen week was er een kleine correctie op de beurs, met name in de tech-sector. Een aantal aandelen die Kaskoe al een tijdje volgt voor Gouden Kalf, daalden met een procentje of vijf. Renteperikelen, beter dan verwachte banencijfers, opgelopen koersen van tech-aandelen, licht aan het eind aan de Corona-tunnel, een shift van growth naar value. Uiteindelijk in mijn optiek als buy-and-hold belegger allemaal rimpelingetjes in de vijver.

Nieuwe aankopen Gouden Kalf
Koersverloop nieuwe aandelen van Gouden Kalf versus S&P500. Bron: Gurufocus

Rationeel gezien is de keuze om die specifieke aandelen op basis van deze kleine correctie op dit moment te kopen, nauwelijks te beargumenteren. Het is niet zo dat deze aandelen na de correctie een betere koop zijn dan ervoor. Aan de bedrijven zelf is fundamenteel weinig verandert. Maar beide portfolio’s van Kaskoe hebben een lange termijn horizon. En het adagium is: nothing beats time in the market.

Waarom nu?

Dat gezegd hebbende, heb ik toch een aantal aankopen gedaan. Wat is de oogst van afgelopen week? En wat zijn de karakteristieken van  de nieuwe aankopen van Gouden Kalf?

ASML

Ongetwijfeld bij de meeste beleggers een bekend bedrijf. ASML ontwikkelt en verkoopt complexe machines voor de halfgeleiderindustrie die worden gebruikt voor het maken van chips. Dankzij de machines van ASML zijn producenten van chips in staat steeds kleinere en snellere chips te maken.

Het knappe van ASML is dat zij de afgelopen jaren steeds in staat zijn gebleken een nieuwe generatie nog geavanceerdere lithografie-machines te ontwikkelen en te verkopen. Klanten van ASML zijn chipsmakers als Intel, Samsung en TSMC (waarvan de laatste in Kaskoe’s dividendportfolio zit). Het is een hoogst technologische maar ook competitieve markt. Iedere nieuwe generatie machines die nog kleiner kunnen printen kan de voorsprong van ASML op zijn concurrenten behouden, maar ook verliezen.

ASML is financieel gezond, uiterst winstgevend en helaas ook behoorlijk fors gewaardeerd. Voor beleggers die van dividend houden is het goed om te weten dat ASML dividend uitkeert. Het dividendrendement is laag, maar daar staat tegenover dat de dividendgroei met 26% per jaar over de afgelopen jaren fors is.

Nieuwe aankopen Gouden Kalf
Analyse ASML. Bron: Kaskoe

Kaskoe heeft het aandeel niet voor het dividend in zijn portfolio, maar vooral voor de koersontwikkeling. Mijn verwachting is dat de chipsmarkt de komende jaren een enorme groeimarkt blijft. Risico’s zijn er ook: het technologische monopoly blijft ongetwijfeld niet altijd behouden en de bemoeienis van Westerse autoriteiten op levering aan met name Chinese klanten kan problematisch worden. Maar vooralsnog is er ook buiten China voldoende vraag naar machines uit Veldhoven.

Shopify

Shopify is een van oorsprong Canadees bedrijf dat een e-commerce platform biedt voor verkopers. Het platfom is in te zetten op alle kanalen (website, social media, popup-store) en levert ondersteuning op alle processen waar online-verkopers mee te maken hebben. Denk hierbij niet alleen aan betalingen, maar ook voorraadbeheer, marketing en verzending. De klanten van Shopify zijn vooral het midden- en kleinbedrijf. Maar ook grotere klanten als Heineken en Hallmark Cards zijn klant van Shopify.

De inkomsten van Shopify zijn grotendeel recurring. Weliswaar maandelijks opzegbaar maar vanwege de breedte waarin je het inzet in je onderneming stap je niet makkelijk over. Het instapbedrag is laag, de klanttevredenheid hoog waarmee de gebruikte functionaliteiten en de maandelijkse omzet per klant groeit met de omvang van die klant want de schaalbaarheid is groot. In de VS is Shopify na Amazon (op forse afstand, dat wel) de nummer twee waarmee online verkoop op de achtergrond wordt gefaciliteerd. Een concurrent van Shopify is Woocommerce. Het is goedkoper maar minder gebruiksvriendelijk en vraagt meer implementatiekracht. En niet beursgenoteerd.

Nieuwe aankopen Gouden Kalf
Analyse Shopify. Bron: Kaskoe

Ook hier is de waardering erg hoog. Maar tegelijkertijd is 2020 het eerste jaar dat er winst is gedraaid en biedt het businessmodel voldoende aanknopingspunten voor een forse groei van omzet en winst de komende jaren. Geen dividendbetaler. Financieel gezond, weinig schulden op de balans.

Etsy

Etsy was voor mij eigenlijk altijd een soort van marktplaats voor knutselaars. Maar de afgelopen twee jaar heeft het een enorme groei doorgemaakt van een niche naar een op massa gerichte plaats waar kopers en verkopers van mooie dingen elkaar vinden. Het gaat daarbij om allerlei voorwerpen, maar vaak wel met een ambachtelijke inslag. Denk aan unieke kaarten, handbeschilderde mokken en handgemaakte sieraden. En in Corona-tijd is het aanbod aan handgemaakte mondkapjes natuurlijk geëxplodeerd.

Klinkt allemaal enorm kneuterig, maar Kaskoe kan inmiddels ook uit eigen ervaring melden dat Etsy het proces voor de koper allemaal top heeft ingericht. Ik neem aan dat dit ook geldt voor het verkoopproces. Waarmee je inmiddels kan stellen dat Etsy een unieke niche tot een massa-marktplaats heeft weten te ontwikkelen zonder de prettige ervaring die de niche eigen is, te verliezen.

In de VS is Etsy inmiddels de vierde grootste e-commerce site op basis van het aantal maandelijkse bezoekers. En de internationale expansie in de afgelopen twee jaar zorgt er voor dat ook buiten de VS de omzet fors groeit.

Bron: investors presentation Etsy

Wat interessant is om te zien, is dat de groei van Etsy een stuk hoger ligt dan de groei van e-commerce als sector. Zelfs zonder mondkapjes.

Ook hier een (te) hoge waardering, maar minder overdreven dan bijvoorbeeld Shopify. Redelijk goede groeivooruitzichten en een nette balans. Winstgevend sinds 2017. Ook geen dividendbetaler.

Nieuwe aankopen Gouden Kalf
Analyse Etsy. Bron: Kaskoe

Tot zover de nieuwe aankopen van Gouden Kalf. De rode draad van deze post: beter te duur dan niet te koop.

Heb jij wel eens getwijfeld over de aankoop van een aandeel en daar later spijt gekregen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.