
Nieuwe beleggingsstrategie: Kaskoe gaat het anders doen!
Je eigen dividendportfolio opbouwen is leerzaam, interessant en leuk. Maar zodra je portfolio staat, is het redelijk saai. Bijhouden van berichtgeving, af en toe eens wat tweaken in de verhoudingen tussen sectoren of percentages, maar daar zit het werk niet meer in. Het binnen harken van het dividend is leuk, maar daar hoef je niet veel voor te doen. Tijd voor een nieuwe beleggingsstrategie?
Nieuwe beleggingsstrategie
Dus het borrelt al een tijdje bij Kaskoe. Wordt het niet eens tijd om een nieuwe beleggingsstrategie te gaan ontwikkelen? De mede-dividendbeleggers hoeven trouwens niet te schrikken. Ondanks de clickbait boven deze post blijft Kaskoe trouw aan z’n dividendgroei-strategie. Maar ik zit wel serieus na te denken om een nieuwe beleggingsstrategie te omschrijven. Om deze met een klein deel van m’n vermogen naast de dividendgroei-strategie uit te gaan voeren. Werktitel: Kaskoe’s Playground.
Waarom een nieuwe beleggingsstrategie?
Waarom starten met een nieuwe beleggingsstrategie? Is de dividendgroei strategie niet meer goed genoeg? Om met het laatste te beginnen: de dividendgroei-strategie is grotendeels in uitvoering en staat. Ondanks de heftige koersbewegingen en het feit dat een aantal fondsen hun dividend hebben verlaagd of geschrapt, doet de portfolio wat hij doen moet. Namelijk Kaskoe voorzien van een dividendinkomen.

Luxe-probleem
Maar het is leuk om over nieuwe strategieën na te denken. Ik lees regelmatig over ondernemingen die niet voldoen mijn investeringscriteria maar waar ik wel potentie in zie. Bovendien heb ik te maken met een luxe-probleem: er is meer vermogen beschikbaar dan ik nodig heb voor mijn dividendgroei-strategie. Ten eerste komt dat doordat ik in mijn prognoses nogal voorzichtig ben geweest. Zowel qua inkomsten maar ook qua uitgaven, en ook het te verwachten rendement. In de tweede plaats is er meer vermogen beschikbaar gekomen uit de verkoop van mijn bedrijf. Er is dus een potje waar ik niets mee doe, en dat vind ik zonde.
Kleine agile zusje
Dus gaandeweg heeft zich bij mij het idee genesteld om een tweede beleggingsstrategie te gaan ontwikkelen die ik naast de dividendgroei-strategie kan gaan uitvoeren. Het kleine agile zusje van Kaskoe’s dividendgroei-portfolio: Kaskoe’s Playground. Ondanks dat de naam Kaskoe’s Playground anders suggereert, is het een serieuze aangelegenheid. Het is niet zo dat ik over één nacht ijs een ton in allerlei vage aandelen ga steken.
Eerste schets van Kaskoe’s Playground
Een nieuwe beleggingsstrategie dus. Hoe ziet de eerste schets van Kaskoe’s Playground eruit? Om maar eens te beginnen met het doel. Het doel van Kaskoe’s Playground is het creëren van vermogensgroei door middel van koerswinst. Mijn Playground-portfolio hoeft dus geen dividendinkomsten te genereren.

Groeiaandelen
Om koerswinst te genereren, moet er worden geïnvesteerd in groeiaandelen. Dat wil zeggen: aandelen van bedrijven die fors (gaan) groeien en waarvan de aandelenkoers navenant meegroeit. Het moeten beursgenoteerde bedrijven zijn, maar in tegenstelling tot de dividendgroeiers kan het dus om relatief jonge beursfondsen gaan. Kaskoe wil er geen dagtaak aan krijgen, en bovendien ben ik sowieso niet in de wieg gelegd voor daytrading. Daarom hanteer ik een buy-and-hold strategie. Tenzij er echt rare dingen gebeuren bij een onderneming en/of de groei eruit is. Dus laten we het een buy-and-hold-tenzij strategie noemen.
Veertig posities
De Playground-strategie acht ik risicovoller dan mijn dividendgroei-strategie. Om dat risico enigszins te verminderen, is het cruciaal om een flink aantal posities op te bouwen in de Playground-portfolio. Als er van de tien posities drie door het ijs zakken, heb je een probleem. Bij twaalf van de veertig trouwens ook, maar zoals ik van m’n dividendportfolio heb geleerd, is het makkelijker klappen opvangen met veertig posities dan met tien. Kaskoe gaat dus spreiding creëren door een portfolio op te bouwen van uiteindelijk veertig aandelen.
Beleggingscriteria
Wat zijn de beleggingscriteria? Oftewel: op basis van welke criteria kwalificeren aandelen om te kunnen worden opgenomen in Kaskoe’s Playground-portfolio? Dit is een belangrijk onderdeel, waarvoor ik mij verder in moet lezen. In ieder geval zijn elementen als omzetgroei, ebitda-groei en cashflow-groei van belang. Andere factoren zijn een grote mate van schaalbaarheid, een grote doelgroep en sterk management. Waar ik nog geen mening over heb gevormd, zijn criteria als financiële gezondheid, winstgroei en waardering.
Relatie tussen beide portfolio’s
Als nieuwe beleggingsstrategie staat Kaskoe’s Playground los van Kaskoe’s dividendportfolio. Er is sprake van een ander doel, een andere strategie en andere investeringscriteria. Maar Kaskoe’s Playground belegt vanuit de BV en maakt gebruik van dezelfde broker en beleggingsrekening waar ook een deel van Kaskoe’s dividendportfolio op staat. In mijn eigen portfolio-overzicht (die in vereenvoudigde vorm ook op Kaskoe staat) zal ik een duidelijk onderscheid gaan maken.
Hoe verder met mijn nieuwe beleggingsstrategie?
In de eerste plaats wil ik de strategie en de beleggingscriteria verder gaan uitwerken. Dit is één van de lessen die ik heb geleerd uit eerdere ervaringen. Niet in aandelen handelen zonder plan. Ook andere lessons-learned ga ik wederom toepassen in Kaskoe’s Playground.

Voor het uitwerken zal ik trouwens nog wel wat aan kennis op moeten doen, en het komen tot een gebalanceerde portfolio op basis van een nieuwe beleggingsstrategie heeft tijd nodig. Maar zodra ik weer een paar stappen verder ben, laat ik het hier weten.
Wat zijn jouw tips voor Kaskoe’s Playground?

Leuk en interessant. Ik ben benieuwd waar je op uitkomt. Ik zat gisterenavond toevallig wat artikelen te lezen over ‘The wheel strategy'” met cash secured puts. Het klonk interessant, maar was ook wel wat kapitaal voor benodigd om ermee te starten.
Thanks. Klinkt inderdaad interessant. Een vriend van mij heeft ook een optiestrategie waarmee hij extra rendement boven eventuele koerswinst creëert. Maar wat mij tegenhoud is dat ik mij er onvoldoende in thuis voel en ik het idee heb dat het toch meer werk omvat omdat je maandelijks (in het geval van die vriend) opties moet beoordelen, doorrollen etc.
Gemiste kans om de strategie “gouden kalf” te noemen :p
😂😂 Kan nog hè, werktitels mogen nog veranderen!
Een ETF of passief indexfonds met bepaald doel (de criteria die jij noemt) lijkt me een goede keuze. Een ESG fonds met de nadruk op G bijvoorbeeld.
Heb je al bedacht of je een selectie wil maken in small/mid/large caps, regio, thema?
ETF of passief fonds zal voor de meeste mensen wel de verstandigste keuze zijn. Ik heb ook nog ergens een aantal participaties in Northern Trust fondsen (80% world en 20% emerging markets), maar daar vind ik niet veel aan.
Qua selectie wordt het waarschijnlijk een mix tussen small/mid en large caps. Regio is niet erg relevant, maar ik wil niet in meer dan drie valuta beleggen, dus dat wordt net als met de dividendgroei-portfolio EUR, USD en GBP. Via USD kan je alsnog in een aantal veelbelovende Aziatische (m.n. Chinese) aandelen investeren. Thema of sector weet ik niet of die relevant gaat worden, maar al spelend met criteria zit er wel veel biotech, pharma, IT, fintech tussen. Daar zit dus wel een flink risico, want van de 100 biotech-aandelen zullen er ongetwijfeld een flink aantal floppen. Alleen al daarom wil ik wel enige spreiding in sectoren, maar de spreiding zal minder divers zijn dan in de dividendgroei-portfolio, verwacht ik.
Zo herkenbaar. Ik heb een speculatierekening waar ik voorzichtig aan het proberen ben met andere aandelen en ook opties.
De enige echte tip is de standaardtip: investeer in bedrijven die je begrijpt. De meeste institutionele beleggers hebben verstand van analyse en marktwerking. Die kennis heb je al, of ga je in de loop van de tijd opdoen. Als je die kennis weet te combineren met kennis van de industrie of de specifieke markt waar je investeringen zich in bewegen, dan heb je een gouden combinatie, en kan je sommige zaken zelfs beter inschatten dan de ‘institutionelen’.
Thanks! Ik denk wel dat het helpt als je begrijpt waarin je belegt, maar ik heb niet de illusie dat ik meer kennis heb dan insiders of institutionelen…
Een fondsenportefeuille lijkt me wel leuk en eens iets anders !! Naar analogie met de” iex 40 fondsen-lijst”.De kaskoe fondsenportefeuille.Las onlangs dat nederland nog veel fondshuizen telt,waarvan zelfs een aantal kleine verborgen parels zoals Teslin,Monolith,juno ect….Wat het ook wordt,we kijken er vol nieuwsgierigheid naar uit!
Kijk, dat is nog eens een luxe-probleem 😉
Tips heb ik niet veel. De vraag is vooral welke groei wil je minimaal bereiken en wat vind je goed genoeg? Ook: wat ga je doen als je ook op deze nieuwe strategie bent uitgekeken? Want ook die wordt uiteindelijk weer saai.
Da’s een goeie, welke groei ik ambieer. Wellicht dat ik wat benchmarks kan vinden om daar aan te spiegelen. En wat ik daarna ga doen? Geen idee, maar dit fonds vullen gaat wel even duren. Wil wellicht toch ook nog wel eens in de opties duiken. Heb daarnaast nog voldoende andere hobby’s 🙂
Interessant! Zelf heb ik meer dan 50 fondsen die dividend uitkeren. Dat vind ik wel genoeg. Hoewel het makkelijk meer kan. Kijk maar eens bij dividendhawk.blogspot.com. En kijk ik ook rond. Een voorbeeld is handelen in fcel of vergelijkbare fondsen (vorig jaar als penny stock gekocht, maar ik heb ook iets met die technologie). Opties vind ik ook prima en doe dat al vele tiental jaren, maar hiervoor geldt inderdaad dat je de vinger aan de pols moet houden. Ik kijk dan bijvoorbeeld wel eens rond op stocktwits.com. Als iemand dit casino werkzaamheden noemt vind ik dit ook prima, maar ik ben er mee van de straat en verdiep me ook in iets anders dan de aristocraten en kings enzo. Ik lees graag hoe je verder gaat en hoe ik aan kan haken en mee kan doen.
Thanks! Dat is inderdaad een indrukwekkende lijst van Dividendhawk…