Ondergewaardeerde dividend aristocraat

Ondergewaardeerde dividend aristocraat

5 juni 2019 2 Door Kaskoe

Ben jij op zoek naar een ondergewaardeerde dividend aristocraat? Liefst met een bovengemiddeld dividendrendement en een prettige jaarlijkse dividendgroei? Lees dan verder!

Wat zijn dividend aristocraten?

Dividend aristocraten zijn bedrijven die hun dividend tenminste 25 achtereenvolgende jaren hebben verhoogd. En als je meerdere van dit soort dividend aristocraten in jouw beleggingsportefeuille hebt, vergroot je het sneeuwbaleffect dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden. Helaas zijn aandelen van dividend aristocraten vaak duur en leveren ze een laag rendement. Ook zijn de jaarlijkse verhogingen soms minder dan de hoogte van de inflatie, waardoor je het gevoel krijgt dat je achteruit aan het roeien bent.

Ondergewaardeerde dividend aristocraat is schaars?

Maar soms als je aandelen analyseert, kom je op het spoor van een interessante dividend aristocraat. Een ondergewaardeerde dividend aristocraat met een dividendrendement van 3,5% en een gemiddelde jaarlijkse dividendgroei van 8%. Met al 37 achtereenvolgende jaren een dividendverhoging. Kijk, dat vind Kaskoe interessante aandelen. En de naam van deze ondergewaardeerde dividend aristocraat? Meet Eaton Vance. Wie? Eaton Vance Corporation. Ook Kaskoe had nog nooit van deze onderneming gehoord.

Logo Eaton Vance: ondergewaardeerde dividend aristocraat

Overzicht Eaton Vance Corporation

Eaton Vance Corporation is een van de oudste ondernemingen die zich bezighouden met het oprichten en beheren van beleggingsfondsen. Het biedt ook diensten voor beleggingsbeheer en advies aan instellingen en particulieren. Het bedrijf is opgericht in 1981 maar heeft een geschiedenis die teruggaat naar 1924. Het hoofdkantoor staat in Boston, Massachusetts. Er werken zo’n 1760 medewerkers voor Eaton Vance.

Medio eind april 2019 beheerde Eaton Vance zo’n 470 miljard USD. 67 van de beleggingsfondsen die door Eaton Vance worden beheerd hebben een Morningstar rating van 4 of 5 sterren.

Omzet Eaton Vance
Bron: https://www.eatonvance.com/overview.php

Analyse aandeel Eaton Vance

De beurswaarde van Eaton Vance bedraagt 4,4 miljard USD. De aandelen van Eaton Vance worden verhandeld aan de New York Stock Exchange onder de ticker EV. De omzet bedroeg in 2018 1,7 miljard USD. De winst (EBITDA) bedroeg 607 miljoen USD.

Kaskoe analyse Eaton Vance
klik voor pdf

De laatste paar jaren heeft Eaton Vance een stijgende omzet per aandeel laten zien. Ook de winst per aandeel is sinds 2014 aan het stijgen. De free cashflow per aandeel lijkt wat aan het zwabberen. Wel is het zo dat die free cashflow vanaf 1994 altijd positief is geweest. Kijkend vanaf 2008 dan heeft de cashflow altijd tussen grofweg de 100 en 200 miljoen USD gelegen. Alleen over het boekjaar 2016 was er een uitschieter van 343 miljoen USD, wat de dip in 2017 verklaart. Wat de oorzaak is van de piek in 2016 heeft Kaskoe niet kunnen achterhalen.

De dividendgroei is met gemiddeld 8% per jaar over de afgelopen 10 jaar niet spectaculair maar wel netjes en stabiel. Het dividendrendement ligt momenteel rond de 3,5% en daarmee een stuk hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Ook de koerswinst-verhouding ligt momenteel lager dan het 5-jarig gemiddelde. Dit kan een teken zijn dat het aandeel momenteel ondergewaardeerd is. Dit blijkt ook uit de analyse van Simply Wall St.

Simply Wall St EV Value
Bron: Simply Wall St

De koers van het aandeel ligt rond de 39 USD (op de dag dat ik dit schrijf is de koers met 4,6% gestegen, vandaar de verschillen tussen de huidige waardes en die in mijn analyse). Daarmee ligt de koers 7 USD boven de 52-weeks laagste koers en 18 USD onder de 52-weeks hoogste koers.

Hoe veilig is het dividend van Eaton Vance?

De veiligheid van het dividend wordt ondermeer bepaald door de mate waarin zij free cash flow kan genereren, de payout-ratio en de schuldenlast. De afgelopen 10 jaar heeft Eaton Vance ieder jaar een positieve cashflow geboekt. De payout-ratio van Eaton Vance bedraagt 41% en heeft de afgelopen jaren zo rond de 50% gestaan. Dit geeft aan dat er mogelijkheden zijn om bij een minder winstgevend jaar het dividendbeleid voort te zetten. Het netto schuldniveau (totale schuld minus cash) van Eaton Vance ligt op 800 miljoen USD. Dat is geen alarmerend hoog schuldniveau. Al met al beoordeel ik het dividend van Eaton Vance als veilig. Simply Save Dividends beoordeeld het dividend zelfs als heel veilig met een score van 97 op 100.

Is Eaton Vance een interessante investering?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, Eaton Vance kan een interessante investering zijn voor de dividendbelegger die graag een ondergewaardeerde dividend aristocraat in de Finance sector aan zijn portfolio wil toevoegen. Er is wel een aantal risico’s te noemen. De belangrijkste is de opmars van de onbeheerde indexfondsen (ETF’s), die als concurrerend kunnen worden beschouwd op de gemanagede fondsen zoals Eaton Vance die aanbiedt. Maar ik denk dat de doelgroep van Eaton Vance (de rijken der aarde en instituties, overheden en groter bedrijfsleven) niet uitsluitend in indexfondsen zal beleggen. Er zal een markt voor gemanagede fondsen overblijven. Daarnaast verdiend Eaton Vance niet alleen aan haar fondsen maar ook aan adviesdiensten.

Wel is het zo dat een directe concurrent van Eaton Vance ook goed scoort, namelijk T. Rowe Price (TROW op de Nasdaq). Op het Kaskoe analysemodel scoren beide aandelen precies even hoog. TROW heeft haar dividend al 33 achtereenvolgende jaren verhoogd en heeft momenteel een dividendrendement rond de 2,8%. Dat is dus iets lager dan het dividendrendement van Eaton Vance. Maar het dividend van TROW heeft met gemiddeld 11,23% per jaar een hoger groeitempo dan Eaton Vance. De payout ratio van TROW is lager, bovendien heeft TROW geen schuld. Verder is de marktkapitalisatie van TROW met 24,3 miljard USD 6 keer zo groot als die van Eaton Vance.

Voegt Kaskoe Eaton Vance toe aan zijn portfolio?

Al met al beoordeel ik Eaton Vance voor de lange termijn dividendbelegger die ondervertegenwoordigd is in de sector Financials als een zeer interessante investering. De populariteit van indexfondsen zaagt weliswaar aan de stoelpoten van de actief beheerde fondsen. Maar ook in de afgelopen jaren heeft Eaton Vance bewezen voldoende geld uit de markt te trekken met haar actief beheerde fondsen en haar dienstverlening. Bovendien laten de metrics en het track record van Eaton Vance voldoende ruimte voor het voortzetten van het dividendbeleid, ook als het een paar jaar minder zou gaan.

Mijn portfolio bevat met aandelen van T. Rowe Price en een aantal andere financials al een kleine 12,5% aan aandelen in de sector Financials. Dat komt overeen met mijn doelpercentage, dus ik heb momenteel geen ruimte voor meer Financials. Vooralsnog plaatst Kaskoe Eaton Vance op de watchlist.

Ken jij nog een andere verborgen ondergewaardeerde dividend aristocraat?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.