Op welke beurs koop jij je aandelen?

Op welke beurs koop jij je aandelen?

31 maart 2021 4 Door Kaskoe

Misschien ben je er zelf wel eens tegenaan gelopen. Of wellicht is het nieuw voor je. Maar veel aandelen kan je op verschillende beurzen verhandelen. Op welke beurs koop jij je aandelen?

Op welke beurs koop jij je aandelen?

Uiteraard kan je aandelen Apple op de Nasdaq kopen. Maar je kunt ook aandelen Apple op de beurs van Kazachstan kopen. En wist je dat je aandelen Walmart op de Peruaanse beurs in Lima kunt kopen? En waarom zou je aandelen Unilever in Amsterdam kopen als je ze ook in Tsjechië op kunt pikken?

Waarom kan je aandelen op meerdere beurzen verhandelen?

Met name internationaal opererende bedrijven hebben meerdere beursnoteringen. Op die manier komen ze eenvoudiger aan kapitaal. In sommige gevallen hebben ze een notering op de beurs in het land waar ze hun hoofdkantoor hebben staan of zijn ontstaan. Een voorbeeld hiervan is Philips, dat met haar Nederlandse oorsprong is gestart met een beursnotering in Amsterdam rond 1912. En na verloop van tijd zijn daar noteringen aan grote internationale beurzen bij gekomen, waaronder Argentinië, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Meerdere beursnoteringen biedt internationaal opererende ondernemingen de mogelijkheid nieuwe groepen aandeelhouders aan te boren. En het vergemakkelijkt het aantrekken van kapitaal uit de markt.

Zo heeft Apple, naast haar beursnotering aan de Nasdaq ook noteringen aan de beurzen van Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Chili, Duitsland, Italië, Mexico, Peru, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en dus inderdaad Kazachstan.

Op welke beurs koop jij je aandelen?
Drie verschillende noteringen Apple. Bron: Gurufocus.com

Het nadeel voor beursgenoteerde ondernemingen is dat iedere beursnotering geld en administratieve rompslomp kost.

Waar moet jij op letten als je aandelen op meerdere beurzen kunt kopen?

Jij kunt dus, als je aandelen Philips of Apple wilt kopen, deze op verschillende beurzen inslaan. Soms biedt je broker geen keuze, maar in sommige gevallen kan je daadwerkelijk kiezen uit meerdere beurzen. Zo kon Kaskoe er voor zijn Gouden Kalf portfolio ervoor kiezen om Anhui Conch Cement op de beurs van New York of Hongkong te kopen. Dus, waar moet je op letten, als je aandelen of ETF’s op verschillende beurzen kunt kopen?

Broker

In de eerste plaats bieden lang niet alle brokers de keuze om te kiezen op welke beurs je kunt kopen. Bij Interactive Brokers (of resellers zoals Lynx) heb je vaak wel meerdere keuzes als een aandeel op meerdere beurzen staat genoteerd, terwijl bij budgetbrokers meestal alleen de hoofdnotering wordt aangeboden.

Valuta

Het is verstandig om de valuta waarin jij je aandelen wilt kopen, mee te nemen in je overweging. Als je aandelen Philips koopt op de Amsterdamse AEX koop je ze in Euro. Terwijl je ze in Amerikaanse dollars koopt als je ze oppikt op de New York Stock Exchange. In principe creëer je een valutarisico als je de aandelen koopt op een beurs waarin met een andere valuta wordt gehandeld als de basisvaluta van je vermogen.

Bron: Pixabay

Volume

Een zeer belangrijke factor waar je naar moet kijken, is het volume van de handel. Stel je twee markten voor: op de één krioelt het van de marktlieden en lopen vele kopers rond. Terwijl er op de andere markt één kraampje staat en er nauwelijks kopers te vinden zijn. Op de markt waar veel wordt gehandeld, krijg je waarschijnlijk een betere prijs als je handelt. En op de markt waar nauwelijks handel plaats vindt, zal de prijsvorming een stuk lastiger zijn.

Het volume, oftewel het aantal verhandelde aandelen gedurende de vorige beursdag vind je in eerder getoond plaatje van drie noteringen van het aandeel Apple. In principe kan je als vuistregel hanteren: hoe hoger het volume, hoe beter de prijsvorming en hoe lager de spread. Die laatste is het verschil tussen de bied- en de laatprijzen in het orderboek. Dus: op welke beurs koop jij je aandelen? Op de beurs waar het volume het hoogst is.

Transactiekosten

Veel brokers kennen verschillende transactiekosten per beurs. Bij De Giro hanteren ze bijvoorbeeld aansluitkosten per beurs. Dus daarbij kan het interessant zijn om een aandeel dat op meerdere beurzen wordt verhandeld, te kopen op een beurs waarvoor je toch al aansluitkosten hebt betaald. En bij sommige brokers, zoals Interactive Brokers, betaal je veel minder voor transacties op Amerikaanse beurzen dan voor dezelfde aandelen op Europese beurzen.

Belastingen

Ook een interessante factor zijn de belastingen die je worden toegerekend. Bij aandelen Unilever of Royal Dutch Shell kan je kiezen voor een notering aan de Amsterdamse AEX of de London Stock Exchange. Naast dat de beurs bepaalt in welke valuta jouw aankoop wordt afgerekend, heb je ook te maken met verschillende belastingen. Zo wordt in de UK in veel gevallen de aankoop van aandelen belast met een zogenaamde stamp duty.

Op welke beurs koop jij je aandelen?
Bron: Pixabay

Aandelen of ADR’s

Tenslotte zijn veel aandelen van buitenlandse bedrijven die je op Amerkaans beurzen koopt geen gewone aandelen maar een American Depositary Receipt (of ADR). Een ADR is een certificaat waarmee beleggers aandelen in niet-Amerikaanse bedrijven kunnen verhandelen op Amerikaanse beurzen.

ADR’s worden gecreëerd door een (Amerikaanse) bank door een grote hoeveelheid aandelen in een specifiek bedrijf op te kopen op een beurs in bijvoorbeeld het thuisland van het bedrijf. Vervolgens worden deze aandelen opnieuw uitgegeven op Amerikaanse beurs. De aandelen die Kaskoe in Anhui Conch Cement heeft, zijn bijvoorbeeld ADR’s, net als Alibaba, Tencent en JD.com.

In principe creëer je met ADR’s feitelijk een tussenlaag, die voor- maar ook nadelen biedt. De voordelen zijn dat de transacties en distributies van dividend in Amerikaanse dollars plaats vinden. Nadelen van ADR’s is dat je een dubbel valutarisico hebt en dat er sprake kan zijn van dividendlekkage. Meer over ADR’s lees je in dit artikel van FinanceMonkey.

Dan de hamvraag…

Dan de hamvraag: kan je een aandeel op de ene beurs kopen en het op een andere beurs verkopen? Jazeker! Deze handelswijze staat bekend als arbitrage, en draait om het vinden van prijsverschillen tussen aandelen van eenzelfde onderneming op verschillende beurzen.

Op welke beurs koop jij je aandelen?
Stalen ballen. Bron: Pixabay

Maar als Piet Particulier zou ik daar verre van blijven. Tenzij je de beschikking hebt over een bijzonder snelle internetverbinding, een flinke som onderpand in verschillende valuta, stalen ballen én rechtstreeks zonder tussenkomst van een broker kunt handelen op verschillende beurzen. Dit is high frequency trade territory, zonder deze ingrediënten is het een recept voor verlies.

Op welke beurs koop jij je aandelen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.