Overzicht van Britse dividendaandelen, de geboorte

Overzicht van Britse dividendaandelen, de geboorte

14 augustus 2019 2 Door Kaskoe

Vorige week berichtte Kaskoe over de verdwijning van een Europese dividend aristocraat. En vroeg ik lezers naar ideeën om de som Britse ponden die ik onverwachts op mijn beleggingsrekening had staan weer aan het werk te zetten. Die compounding machine moet tenslotte aan het werk blijven, nietwaar? Die vraag leidde tot een reactie van De Kleine Kapitalist, die mij weer tot het idee bracht om een overzicht van Britse dividendaandelen te maken.

Behoefte aan overzicht van Britse dividendaandelen

Laat ik eerst even de verwachtingen managen: het is niet mijn bedoeling iedere maand een compleet bijgewerkte lijst te presenteren zoals dat met de Dividend Aristocraten aan de overkant van de plas gebeurt. Daar heeft Kaskoe de tijd niet voor. Maar tegelijkertijd merk ik wel dat er behoefte is aan een overzicht van Britse en Europese dividendaandelen. Er zijn meerdere initiatieven gestart, maar die zijn eigenlijk allemaal weer gesneuveld en/of niet meer actueel.

Zoektocht naar geschikte basislijst

Op mijn zoektocht naar een investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, heb ik zelf een shortlist gemaakt. De basis werd gevormd door de SPDR S&P UK Dividend Aristocrats UCITS ETF. Tot mijn verbazing blijken in deze ETF allerlei aandelen te zitten van bedrijven die nog maar relatief kort dividend uitkeren. Ook is er vaak geen sprake van groeiend dividend. De naam van de ETF suggereert anders. Dit is illustratief voor mijn houding ten aanzien van ETF’s die zich richten op (niet Amerikaanse) dividendgroeiers. Ik heb zo’n ETF nog niet gevonden.

De incomplete lijst heb ik aangevuld met een overzicht dat ik vond op de blog van Dividend Life. Deze blogger lijkt het helaas te druk te hebben om zijn blog regelmatig te updaten. Dat is jammer, want de lijst getiteld UK Dividend Champions List zou een handig hulpmiddel kunnen zijn, ware het niet dat de laatste update van augustus 2018 is.

Wat ik gedaan heb, zijn beide lijsten gecompileerd tot één overzicht. Het zijn niet uitsluitend Dividend Champions of Aristocraten. Daarom houd ik het maar op het overzicht van Britse dividendaandelen. De precieze criteria die Kaskoe gaat gebruiken zijn van later zorg en zijn wat mij betreft ook afhankelijk van wat de lezers van deze blog vinden.

Relevante gegevens per dividendaandeel

Per aandeel wordt een aantal relevante gegevens getoond. Een aantal zal de frequente bezoeker van deze blog niet verrassen, namelijk de payout-ratio, de verhouding schuld-aandelenkapitaal en de jaarlijkse dividendgroei over respectievelijk de afgelopen drie, vijf en tien jaar. Ook wordt het startjaar van de dividendgroei getoond. Dus om de echte Dividend Challengers, Contenders of Champions te selecteren, moet je selecteren op aandelen met een dividend start jaar in respectievelijk 2014, 2009 of 1994.

Het overzicht van Britse Dividendaandelen is hier te vinden.

Kaskoe overzicht Britse dividendaandelen
Link naar overzicht Britse dividendaandelen

Overzicht wordt per kwartaal geactualiseerd

Het idee is om deze lijst per kwartaal te actualiseren. Ook is Kaskoe van plan een dergelijke lijst te maken voor Europese dividendaandelen. De eerste kwartalen verwacht ik hier en daar nog wel wat aanpassingen aan de lijsten te doen. Denk aan het toevoegen van gegevens, het toepassen van selectiecriteria op basis waarvan je op de lijst terecht komt en het toevoegen en afvoeren van aandelen. Wellicht dat ik er ook nog wat leuke grafiekjes bij maak. Maar het geheel mag mij niet te veel tijd kosten. Dus Kaskoe belooft niets.

Wetenswaardigheden over de Britse dividendaandelen

Een paar wetenswaardigheden over de huidige stand van zaken.

  • In totaal staan er 221 bedrijven op de lijst.
  • Het gemiddelde dividendrendement bedraagt 3,56%.
  • De gemiddelde koerswinst-verhouding is met 19,6 aan de hoge kant.
  • De afgelopen 12 maanden hebben de bedrijven gezamenlijk 62,42 GBP dividend per aandeel uitgekeerd.

De gemiddelde jaarlijkse dividendgroei over de afgelopen 10 jaar ligt op 8%, met als negatieve uitschieter Vodafone Group met een dividendgroei van -3,1% (dividendkrimp dus, dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat zij dividend eerst in Britse ponden en tegenwoordig in Euro uitkeren) en met als hoogste groeier Ashtead Group met een jaarlijkse 35,2% dividendgroei over de afgelopen 10 jaar.

Ook goed om te weten: Britse ondernemingen keren (in tegenstelling tot Amerikaanse of Europese bedrijven) vaak twee keer per jaar dividend uit. Halverwege het boekjaar een interim dividend, gevolgd door een final dividend na het boekjaar.

Aantallen Dividend Challengers, Contenders en Champions

Van de 221 ondernemingen zijn er 101 die als Dividend Challenger kunnen worden aangemerkt. Dit zijn ondernemingen waarvan het dividend minimaal 5 jaar achtereenvolgens is gegroeid. Er staan 58 Contenders op (minimaal 10 jaar groei).

En het overzicht bevat 9 Dividend Champions die minimaal 25 jaar een groeiend dividend hebben laten zien.

Disclaimer

Het overzicht zal geenszins foutloos zijn. Ten eerste is Kaskoe afhankelijk van zijn eigen dataleverancier. En ten tweede zorgen Britse rariteiten af en toe voor vreemde vermeldingen, zoals de eerder aangehaalde werkwijze van Vodafone PLC. Maar ook een uitgekeerd zogenaamd ‘special dividend’ zorgt soms voor onverwachtse cijfers, zoals bijvoorbeeld te zien is bij de oudste Dividend Champion van de UK, Caledonia Investments PLC. Een eenmalige uitkering van een special dividend in 2017 leidt tot negatieve dividendgroei in de laatste 5 jaar.

Uitroepteken in driehoek

Let dus altijd zelf goed op en gebruik de lijst als inspiratiebron, niet als beleggingsadvies!

Wil je een bericht ontvangen over een update van de lijst, abonneer je dan op Kaskoe. Als jij tips, vragen of opmerkingen hebt over de overzicht van Britse dividendaandelen, laat het dan graag weten in de reacties!

[mailpoet_form id=”2″]