Passief indexfonds of actief beleggen, Mr. FOB versus Kaskoe

Passief indexfonds of actief beleggen, Mr. FOB versus Kaskoe

2 december 2020 7 Door Kaskoe

Iedereen die ook maar een beetje bezig is met financieel onafhankelijk worden, kent Financieel Onafhankelijk Blog van Mr. FOB. Onlangs kreeg ik een vraag van een Kaskoe-lezer. Namelijk wat mijn visie is op mijn strategie ten opzichte van de strategie van Mr. FOB. Interessante vraag, die mij deed besluiten er een blogpost over te schrijven.

Passief indexfonds of actief beleggen

Om die vraag te beantwoorden is het goed eerst eens te kijken naar het verschil tussen beide strategieën. Kort gezegd is dat inleggen in een passief indexfonds of actief beleggen.

Strategie Mr. FOB

Mr. FOB zijn beleggingsstrategie bestaat uit drie pijlers. In de eerste plaats voldoende cash voor noodsituaties. In de tweede plaats maximaal beleggen in indexfondsen of ETF’s waarbij de belasting is uitgesteld. En de rest belegt hij voor 60% in een paar verschillende indexfondsen via ABNAMRO. De overige 40% belegt Mr. FOB in een depositoladder. De volledige beschrijving van zijn strategie lees je hier.

Strategie Kaskoe

Kaskoe’s strategie bestaat in feite uit twee pijlers. Cash om van te leven en voor noodsituaties en beleggen in dividendgroei-aandelen.

Cash

Ook ik zorg in de eerste plaats voor voldoende cash voor noodsituaties. Ik kies ervoor om een bedrag ter grootte van mijn jaarbudget op een spaarrekening te zetten. Dit jaarbudget is een bedrag dat ik min of meer als mijn salaris beschouw en waarvan ik moet leven. De spaarrekening houd ik aan bij dezelfde bank waar mijn betaalrekening loopt. Maandelijks hevel ik datgene wat ik nodig heb van de spaarrekening naar de betaalrekening. Op deze manier kan ik altijd zowel de lopende reguliere kosten als incidentele uitgaven betalen zonder dat ik aandelen moet verkopen. En heb ik bovendien een reservebuffer.

Passief indexfonds of actief beleggen
Bron: Pixabay

Dividendgroei-aandelen

Mijn tweede pijler bestaat uit mijn dividendgroei-strategie. Ik beleg zowel vanuit privé als vanuit een B.V. in dividendgroei-aandelen. Dit doe ik bij twee verschillende brokers, dit om het risico te spreiden. Uit beide portfolio’s met dividendaandelen (het geheel is de Kaskoe-portfolio) ontvang ik maandelijks dividend. En met enige regelmaat stort ik dat dividend van de beleggersrekening terug naar de tegenrekening, van waaruit het naar de spaarrekening gaat. Dus mijn eerste pijler wordt gevuld met de dividendinkomsten uit de tweede pijler.

Twee kleine extra potjes

Daarnaast heb ik nog twee kleinere potjes. Ze zijn voor mijn financiële onafhankelijkheidsstrategie niet relevant, maar voor de volledigheid noem ik ze hier toch.

Passief indexfonds of actief beleggen
Bron: Pixabay

Kaskoe zit stiekem ook in indexfondsen

In de eerste plaats heb ik nog een bescheiden bedrag ingelegd in twee indexfondsen bij dezelfde bank als waar mijn privé betaal- en spaarrekening staan. Het gaat daarbij overigens om precies dezelfde indexfondsen waar Mr. FOB ook in belegt, de Northern Trust indexfondsen via ABNAMRO. Meer specifiek: 88% in Northern Trust World Custom ESG Equity Index en 12% in Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index. Sinds kort kan je ook in een small caps fonds van Northern Trust beleggen, maar daar zit ik niet in.

Waarom ik dat doe? Omdat ik eigenlijk te veel geld op m’n spaarrekening had en ABNAMRO destijds een actie had waarmee je een behoorlijke welkom bonus kreeg als je gedurende drie maanden belegde in de Northern Trust indexfondsen. Aangezien ik toch al een rekening had lopen, was dat voor mij een aantrekkelijk aanbod.

Gouden Kalf met groeiaandelen

In de tweede plaats ben ik met een bescheiden deel van m’n vermogen een nieuwe beleggingsstrategie gestart, het Gouden Kalf, waar je hier meer over kunt lezen. Het gaat hier om het geld dat ik inmiddels is opgebouwd in de tweede pijler maar wat ik niet nodig heb in m’n eerste pijler.

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf
Gouden Kalf Portfolio met groeiaandelen

Belangrijkste verschillen tussen de aanpak van Mr. FOB en Kaskoe

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de aanpak van Mr. FOB en Kaskoe? Ik zie twee belangrijke verschillen. Inleggen in een passief indexfonds of actief beleggen en het wel of niet gebruik maken van pensioenbeleggen. Op het eerste verschil ga ik hieronder in. Over het al dan niet gebruik maken van pensioenbeleggen schrijf ik een aparte blogpost, want anders wordt het een nog langere lap tekst.

Passief indexfonds of actief beleggen

Het belangrijkste verschil is het verschil tussen inleggen in een passief indexfonds of actief beleggen. Mr. FOB belegt grotendeels in passieve indexfondsen. Kaskoe kiest ervoor om actief te beleggen in individuele dividendaandelen. Vooropgesteld denk ik niet dat er één beste keuze is die voor iedereen van toepassing is. Wel is er een aantal zaken die je mee kunt nemen in de overweging tussen passieve indexfondsen en actief beleggen in individuele dividendaandelen.

Actief of passief beleggen

Actief beleggen kost tijd. Het kost daarmee indirect ook geld, want je had die tijd ook kunnen benutten om geld te verdienen. Actief beleggen vereist bovendien een zekere hoeveelheid aandacht en discipline. Zonder plan actief beleggen is vragen om ellende.

Have a plan and stick to it

Verschillen de prestaties tussen inleggen in een passief indexfonds of actief beleggen? De kans dat je met actief beleggen het beter doet dan de index is klein en heeft vaak meer met geluk dan wat anders te maken. Zie ook verder, voor een vergelijking.

Waarom kiest Kaskoe er dan toch voor om actief te beleggen?

Wat hierbij belangrijk is, is om je te beseffen wat je doelstelling is. Als je financieel onafhankelijk wilt worden, moet je vermogen opbouwen. Als je financieel onafhankelijk bent, teer je in op je vermogen. In welke fase van financiële onafhankelijkheid zit je? Dit maakt een cruciaal verschil. Ik heb voldoende vermogen opgebouwd om van te leven. Mijn doelstelling is het verkrijgen van een passief inkomen dat minimaal meegroeit met de inflatie (en liefst wat meer). Verder geldt dat ik de bereidheid heb er tijd en aandacht aan te besteden en er lol aan beleef.

Wel of niet afhankelijk van verkopen?

Kaskoe vindt het belangrijk om voor zijn passieve inkomsten niet afhankelijk te zijn van het verkopen van indexfondsen of aandelen. Je introduceert dan markttiming in je verkoopproces, namelijk wanneer verkoop je een deel van je aandelen of indexfondsen. Het maakt nogal wat uit of je in 2020 een deel van je aandelen of indexfondsen in januari of in maart zou hebben verkocht.

Bij dividendinkomsten ben je niet afhankelijk van een verkoopmoment. Uiteraard blijf je bij grote koersschommelingen niet gevrijwaard van verliezen, maar dat is een papieren verlies. En het dividend daalt soms, maar die daling is minder groot dan de koersdaling in maart en bovendien verspreid over een langere tijd. Je kunt je daar dus op instellen. Tenslotte vermijd je transactiekosten, want bij de meeste brokers kost verkopen geld en het uitkeren van dividend niet. Je moet wel rekening houden met dividendbelasting.

ETF’s gericht op dividend

Uiteraard zou je ook kunnen kiezen voor passief beleggen in ETF’s met dividendaandelen. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo onder de indruk van de verkrijgbare ETF’s die gericht zijn op het genereren van inkomen.

Ze hebben veelal hoge kosten. Het dividendrendement gaat vaak ten koste van het koersrendement of vice versa. In veel gevallen heb je te maken met een dividendlek. Vaak staan er aandelen tussen die echt totaal niet passen bij mijn selectiecriteria. Het trackrecord is vaak te kort om echt iets over de prestaties op lange termijn te zeggen. En de fondsen die echt niet presteren sterven een stille dood en zie je niet terug in de statistieken, waardoor survivorship bias optreedt.

Vergelijking tussen Kaskoe’s portfolio en twee Vanguard ETF’s

De ETF die het best voldoet aan mijn criteria, is Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VHYL, ISIN: IE00B8GKDB10).

Passief indexfonds of actief beleggen
Bron: justetf.com

Brede wereldwijde spreiding, gericht op dividendinkomsten, uitkerend en relatief lage kosten (TER is 0,29%), trackrecord van een redelijk aantal jaar. Maar als ik die als benchmark naast mijn Kaskoe-portfolio leg (ik gebruik daar Sharesight voor), word ik daar niet vrolijk van. Een jaarlijkse total return van 2,28% voor VHYL versus 11,96% voor Kaskoe. En dan reken ik bij Kaskoe de dividendinkomsten op netto basis mee. En heb je bij Vanguard een dividendlek. Dus het reële verschil is nóg groter.

Passief indexfonds of actief beleggen

Dan de vergelijking met Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN: IE00B3RBWM25), de ETF waar Mr. FOB lang in heeft belegd. Deze komt iets beter uit de verf. Daar is de totale jaarlijkse return 7,91%. Maar daarvan zijn de dividendinkomsten te laag om te voldoen aan mijn cashflow behoefte 😊

Nadelen actief beleggen

Maar: actief beleggen kost tijd (en daarmee dus indirect ook geld, want je had die tijd ook kunnen benutten om geld te verdienen). Zeker in de beginfase van Kaskoe heb ik veel tijd gestoken in het opdoen van kennis en het opbouwen van de portfolio. Nu de portfolio zo’n beetje staat, vraagt het actief beleggen minder tijd.

Alternatief voor passief fonds bij het opbouwen van vermogen

Mocht je niet de tijd, aandacht en discipline hebben om actief te beleggen, dan zijn indexfondsen de manier om vermogen op te bouwen. De indexfondsen van Northern Trust bieden in mijn ogen een zeer goede mogelijkheid om kosteneffectief de rendementsontwikkeling in de wereld te volgen. Omdat ze fiscaal gunstig zijn gestructureerd heb je geen dividendlek. Door ze aan te kopen bij ABNAMRO, ING of de Rabobank betaal je nauwelijks transactiekosten of beheerfee’s. Maar ze kennen één belangrijk nadeel: het dividendrendement is vrij laag voor een passief inkomen.

Conclusie

Wat is verstandig: investeren in een passief indexfonds of actief beleggen? En beleggen in dividendaandelen of inleggen in een ETF gericht op dividend? Vermoedelijk is het voor de meeste mensen verstandiger om tijdens de vermogensopbouw-fase passief te beleggen in indexfondsen dan actief te beleggen in dividendaandelen. Om actief te beleggen heb je tijd, kennis, aandacht en discipline nodig. Iets wat ik toen ik gewoon werkte, zelf ook niet had, want in die periode heb ik de meeste beleggingsfouten gemaakt.

Voor wat betreft de fase waarop je inteert op je vermogen denk ik dat het afhankelijk is van een paar factoren. Heb je de tijd en interesse om je te verdiepen in actief beleggen? En heb je voldoende vermogen om niet afhankelijk te zijn van de verkoop van aandelen? Dan zie ik meer voordelen in het actief beleggen in individuele dividendaandelen dan in het passief beleggen in een ETF gericht op dividend.

Wat heeft jouw voorkeur, investeren in een passief indexfonds of actief beleggen? En waarom?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.