
Pensioenbeleggen, waarom doet Kaskoe daar niet aan mee?
Vorige week schreef ik over de verschillen tussen de aanpak van mr. FOB en Kaskoe. En kondigde ik al aan iets te schrijven over mijn gedachten over wel of niet pensioenbeleggen. Het meest in het oog springende verschil is de beleggingsstijl. Daar waar Mr. FOB kiest voor beleggen in indexfondsen of ETF’s, kiest Kaskoe voor actief beleggen in dividendgroeiaandelen. Maar er is nog een verschil. Kaskoe kiest er bewust voor om geen geld te steken in pensioenbeleggen. Iets dat Mr. FOB wel doet. In deze post leg ik uit hoe ik denk over wel of niet pensioenbeleggen.
Incomplete mini-samenvatting pensioenbeleggen
Voor diegenen die nog nooit hebben gehoord van pensioenbeleggen een mini-samenvatting. Met pensioenbeleggen beleg je in aandelen. Dit kan in individuele aandelen, in een indexfonds of middels profielen waarmee je in verschillende producten geld inlegt. Het woord pensioen in pensioenbeleggen slaat op de periode waarin je de beschikking krijgt over je beleggingen, namelijk na je pensioengerechtigde leeftijd. Pensioenbeleggen bied je daardoor een fiscale mogelijkheid om het betalen van belasting uit te stellen tot je pensioen.
In de blogcommunity rondom financiële onafhankelijkheid en persoonlijke financiën is al van alles geschreven over pensioenbeleggen. Als je wilt weten hoe het precies werkt, hoe groot je financiële voordeel is en bij welke aanbieder je moet zijn, kan je daar terecht.
Voordelen van pensioenbeleggen
Dit pensioenbeleggen kent een aantal voordelen. Bij een actief inkomen kan je door in te leggen in een pensioenbelegging je te betalen inkomstenbelasting verminderen. Na je pensioendatum kom je in een lagere belastingschijf waardoor je minder belasting betaalt over de uit te keren pensioenbelegging. Bovendien betaal je geen vermogensrendementsheffing over je pensioenbelegging. Het belegde vermogen wordt namelijk niet meegerekend in box 3.

Voor Kaskoe is het eerste voordeel minder van toepassing aangezien ik geen actief inkomen heb. Nog steeds kan ik er dan voor kiezen om een deel van mijn geld in pensioenbeleggen te steken, maar daar heb ik dan al inkomstenbelasting over betaald. Het enige voordeel voor Kaskoe is dus het verminderen van de vermogensrendementsheffing.
Nadelen van pensioenbeleggen
De twee voordelen van pensioenbeleggen wegen wat mij betreft niet op tegen de nadelen. Het eerste nadeel is dat je geen eigen baas meer bent over je geld. Je zet een deel van je vermogen vast tot je pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat je beperkt wordt in wat je met je geld kunt doen.

Het tweede nadeel hangt samen met het eerste. Als je het vermogen vervroegd uit je pensioenbelegging wilt halen, dan ben je meer dan je fiscale voordeel kwijt, want dat wordt in de meeste gevallen fors bestraft.
Een derde nadeel tenslotte, is dat het met dit soort fiscale constructies altijd maar de vraag in hoeverre de spelregels gedurende de tijd van toepassing blijven. Helaas blijkt de overheid er meester in te zijn om tijdens de wedstrijd de doelpalen te verleggen of de speeltijd aan te passen. Dat geldt trouwens niet alleen voor de overheid.
Vrijheid weegt zwaarder dan fiscaal voordeel
Voor Kaskoe weegt mijn vrijheid zelf te bepalen wanneer ik wat met mijn geld kan doen, zwaar. Als ik volgende week te horen krijg dat ik een levensbedreigende ziekte heb, wil ik niet afhankelijk zijn van allerlei regeltjes om bij mijn vermogen te kunnen. Net zomin als ik over een maand besluit om het roer helemaal om te gooien en m’n hele hebben en houden op te pakken en in Zuid-Afrika/Chili of weet-ik-veel-waar te gaan leven.

Het belang van vrijheid
Een paar ervaringen in mijn leven hebben mij dit duidelijk gemaakt. In de eerste plaats het overlijden van mijn vader ruim voor zijn pensioengerechtigde leeftijd. Leven is geen zekerheid, doodgaan wel. In de tweede plaats ben ik mij er iedere dag van bewust dat ik het goed heb en gelukkig gezond ben. Maar wat als ik niet meer in staat ben te lezen of te denken of te bewegen? Ik wil dan de vrijheid hebben om m’n vermogen in te zetten op de manier past bij de nieuwe werkelijkheid.
Daar waar dit nog hypothetische situaties zijn, heb ik mij 17 jaar geleden eens laten verleiden tot een fiscale constructie die in de praktijk helemaal niet zo fijn uitpakt. Iets uit de oude doos, nu niet meer beschikbaar. De spaarhypotheek. Levert aan de ene kant een hoge rente op het gespaarde bedrag, maar ik betaal ook een hoge rente over m’n hypotheek. Oversluiten naar een lagere rente levert mij hógere maandlasten op. Enige mogelijkheid om er onderuit te komen, ondanks dat de regels wel wat zijn versoepeld een aantal jaar geleden: ander huis kopen. Maar ik woon hier zo fijn…
Kaskoe is niet tegen fiscale voordelen
Voor Kaskoe dus geen pensioenbeleggen. Maar het is niet zo dat ik vies ben van fiscale voordelen. Alleen neem ik in de berekening van de voordelen ook het ‘verlies aan vrijheid’ mee. En dat is mij in de meeste gevallen meer waard dan het voordeel.

Fiscale voordelen behaal ik dan wel weer door te beleggen vanuit mijn B.V. De koerswinsten zijn totdat ik de aandelen verkoop onbelast. Ik stel de vennootschapsbelasting dus uit tot de verkoop van m’n aandelen. Bovendien betaal ik geen vermogensrendementsheffing over het vermogensdeel in mijn B.V. De ingehouden voorheffing over het ontvangen dividend kan ik verrekenen met de vennootschapsbelasting. Over het uit te keren dividend naar mijn privérekening betaal ik uiteraard wel belasting in box 2. In de blogpost over het verrekenen van dividendbelasting kan je hier meer over lezen.
Doe jij aan pensioenbeleggen of ben jij wars van fiscale voordelen?

Hoi Kaskoe,
Zou je nog eens keer stukje willen schrijven over voor-en nadelen Beleggen vanuit een BV ten opzichte vanuit het beleggen als particulier of mogelijk combinatie van beiden. Ik begrijp dat jij zowel privé als vanuit je BV belegt.
Hi Hans, lijkt mij inderdaad wel een interessant onderwerp, maar is ook voor mij redelijk taaie kost. Weet ook niet of ik alle details voldoende doorgrond. Dus ik broed er nog even op.
Die foto die je in Chili gemaakt hebt is werkelijkwaar prachtig!!
Thanks, mariimma! Heb een paar weken geleden bedacht om wat meer eigen foto’s tussen de berichten te plaatsen.
Vooropgesteld dat je voldoet aan de voorwaarden voor aftrek zijn er sinds 2020 2 tarieven (“schijven”) voor de IB. Als je nu in het laagste tarief valt, val je na je AOW-leeftijd wellicht ook in het laagste tarief. Het enige voordeel is dan dat je, volgens de huidige regelgeving, geen AOW-premie verschuldigd bent over je pensioen. Daarnaast ben je, in principe, een bijdrage Zvw verschuldigd van ruim 5% over maximaal ca € 57000.
Op het moment dat je pensioenproduct expireert, ben je waarschijnlijk verplicht daar een lijfrente voor aan te kopen. Bij de huidige rentestanden zal het rendement tegen de 0% liggen. Daarnaast zal de Verzekeringsmaatschappij of een bank (repeterende) kosten in rekening brengen. Wanneer je de factor inflatie ook nog meeneemt, verwacht ik zeer zeker een negatief rendement na aankoop van de lijfrente.
Kortom, ik denk niet dat ik vandaag de dag nog voor een pensioenproduct zou kiezen. Wanneer mijn pensioenfonds (ABP) de mogelijkheid tot afkoop zou kennen, zou ik dat zeker overwegen.
Interessante aanvulling, dank! Je hebt op zich nog wel het voordeel dat je minder VRH betaalt, mits je dat zou moeten betalen over het deel dat je inlegt in je pensioenbelegging. Het feit dat die bijdrage Zvw is begrenst, maakt dus eigenlijk dat je bij inleggen meer kwijt zou kunnen zijn aan Zvw-premie? Zo heb ik er nog niet naar gekeken. En over die mogelijke tegenvallende lijfrente-opbrengst in de toekomst zie je natuurlijk niets terug in de marketingpraatjes van de aanbieders…
De Zvw-bijdrage hangt van je bron van inkomsten af. Sta je bij iemand op de loonlijst dan betaald je werkgever in principe de bijdrage ZvW. Ben je niet in loondienst dan ben je waarschijnlijk zelf de sjaak. Mijn punt is, impliciet, voor 2005 bestond de Zvw niet. Weet jij wat onze onbetrouwbare overheid op enig moment gaat bedenken om wat voor uitgave te financieren? Dat soort zaken verlaagt je rendement en je hebt daar (contractueel) geen enkele invloed op. Voor de Brede Herwaardering (1992?) heb ik een aantal Koopsompolissen gekocht, gemiddeld ruim 8% rendement rente op rente. Een aantal heb ik in de tijd gebruikt om deeltijdwerken (mede) te financieren. De laatste heb ik een paar jaar geleden in 1 keer laten uitbetalen. De aankoop van een lijfrente was duurder dan het te verwachte rendement op XGSH (=DBZB maar dan in Milaan). Aangezien de polis van voor de Brede Herwaardering was, was geen Revisierente (20%) verschuldigd. Uiteraard heb ik mijn inkomen van dat jaar gemiddeld met de inkomens in de 2 jaar daarna.
Crimineel: betaald moet uiteraard zijn betaalt!
😀 Nou, als dat alles is qua criminaliteit, dan mogen er wat mij betreft wel meer grammaticale fouten worden gemaakt.
Nee, ook wij doen niet mee aan pensioenbeleggen, ondanks dat mijn vrouw zzp’er is qua pensioen. Eerste en meest belangrijkste reden heb je al genoemd: vrijheid om ten alle tijden bij ons vermogen te kunnen. Ondanks de fiscale voordelen heb ik geen zin om te wachten tot ons 68/70e tot het vrijkomt.
Tweede reden is dat we al ruim voldoende pensioen opbouwen om later goed te leven. Dan heeft het in mijn ogen weinig nut om geblokkeerd nog meer weg te zetten voor later. Leuk om op ons 70e flink geld te krijgen, maar dat besteden we liever wat eerder.
Tweede reden is denk ik ook goed om altijd naar te kijken. Heb je daadwerkelijk meer nodig of wordt dat je opgedrongen door de ronkende marketingtaal van de aanbieders…