Pensioenbeleggen, waarom doet Kaskoe daar niet aan mee?

Pensioenbeleggen, waarom doet Kaskoe daar niet aan mee?

10 december 2020 11 Door Kaskoe

Vorige week schreef ik over de verschillen tussen de aanpak van mr. FOB en Kaskoe. En kondigde ik al aan iets te schrijven over mijn gedachten over wel of niet pensioenbeleggen. Het meest in het oog springende verschil is de beleggingsstijl. Daar waar Mr. FOB kiest voor beleggen in indexfondsen of ETF’s, kiest Kaskoe voor actief beleggen in dividendgroeiaandelen. Maar er is nog een verschil. Kaskoe kiest er bewust voor om geen geld te steken in pensioenbeleggen. Iets dat Mr. FOB wel doet. In deze post leg ik uit hoe ik denk over wel of niet pensioenbeleggen.

Incomplete mini-samenvatting pensioenbeleggen

Voor diegenen die nog nooit hebben gehoord van pensioenbeleggen een mini-samenvatting. Met pensioenbeleggen beleg je in aandelen. Dit kan in individuele aandelen, in een indexfonds of middels profielen waarmee je in verschillende producten geld inlegt. Het woord pensioen in pensioenbeleggen slaat op de periode waarin je de beschikking krijgt over je beleggingen, namelijk na je pensioengerechtigde leeftijd. Pensioenbeleggen bied je daardoor een fiscale mogelijkheid om het betalen van belasting uit te stellen tot je pensioen.

In de blogcommunity rondom financiële onafhankelijkheid en persoonlijke financiën is al van alles geschreven over pensioenbeleggen. Als je wilt weten hoe het precies werkt, hoe groot je financiële voordeel is en bij welke aanbieder je moet zijn, kan je daar terecht.

Voordelen van pensioenbeleggen

Dit pensioenbeleggen kent een aantal voordelen. Bij een actief inkomen kan je door in te leggen in een pensioenbelegging je te betalen inkomstenbelasting verminderen. Na je pensioendatum kom je in een lagere belastingschijf waardoor je minder belasting betaalt over de uit te keren pensioenbelegging. Bovendien betaal je geen vermogensrendementsheffing over je pensioenbelegging. Het belegde vermogen wordt namelijk niet meegerekend in box 3.

Onvermijdelijke plaatje van een golfer bij het onderwerp ‘pensioen’. Bron: eigen werk.

Voor Kaskoe is het eerste voordeel minder van toepassing aangezien ik geen actief inkomen heb. Nog steeds kan ik er dan voor kiezen om een deel van mijn geld in pensioenbeleggen te steken, maar daar heb ik dan al inkomstenbelasting over betaald. Het enige voordeel voor Kaskoe is dus het verminderen van de vermogensrendementsheffing.

Nadelen van pensioenbeleggen

De twee voordelen van pensioenbeleggen wegen wat mij betreft niet op tegen de nadelen. Het eerste nadeel is dat je geen eigen baas meer bent over je geld. Je zet een deel van je vermogen vast tot je pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat je beperkt wordt in wat je met je geld kunt doen.

Pensioenbeleggen
Bron: Pixabay

Het tweede nadeel hangt samen met het eerste. Als je het vermogen vervroegd uit je pensioenbelegging wilt halen, dan ben je meer dan je fiscale voordeel kwijt, want dat wordt in de meeste gevallen fors bestraft.

Een derde nadeel tenslotte, is dat het met dit soort fiscale constructies altijd maar de vraag in hoeverre de spelregels gedurende de tijd van toepassing blijven. Helaas blijkt de overheid er meester in te zijn om tijdens de wedstrijd de doelpalen te verleggen of de speeltijd aan te passen. Dat geldt trouwens niet alleen voor de overheid.

Vrijheid weegt zwaarder dan fiscaal voordeel

Voor Kaskoe weegt mijn vrijheid zelf te bepalen wanneer ik wat met mijn geld kan doen, zwaar. Als ik volgende week te horen krijg dat ik een levensbedreigende ziekte heb, wil ik niet afhankelijk zijn van allerlei regeltjes om bij mijn vermogen te kunnen. Net zomin als ik over een maand besluit om het roer helemaal om te gooien en m’n hele hebben en houden op te pakken en in Zuid-Afrika/Chili of weet-ik-veel-waar te gaan leven.

Pensioenbeleggen
Chili. Bron: eigen fotografiekunsten 🙂

Het belang van vrijheid

Een paar ervaringen in mijn leven hebben mij dit duidelijk gemaakt. In de eerste plaats het overlijden van mijn vader ruim voor zijn pensioengerechtigde leeftijd. Leven is geen zekerheid, doodgaan wel. In de tweede plaats ben ik mij er iedere dag van bewust dat ik het goed heb en gelukkig gezond ben. Maar wat als ik niet meer in staat ben te lezen of te denken of te bewegen? Ik wil dan de vrijheid hebben om m’n vermogen in te zetten op de manier past bij de nieuwe werkelijkheid.

Daar waar dit nog hypothetische situaties zijn, heb ik mij 17 jaar geleden eens laten verleiden tot een fiscale constructie die in de praktijk helemaal niet zo fijn uitpakt. Iets uit de oude doos, nu niet meer beschikbaar. De spaarhypotheek. Levert aan de ene kant een hoge rente op het gespaarde bedrag, maar ik betaal ook een hoge rente over m’n hypotheek. Oversluiten naar een lagere rente levert mij hógere maandlasten op. Enige mogelijkheid om er onderuit te komen, ondanks dat de regels wel wat zijn versoepeld een aantal jaar geleden: ander huis kopen. Maar ik woon hier zo fijn…

Kaskoe is niet tegen fiscale voordelen

Voor Kaskoe dus geen pensioenbeleggen. Maar het is niet zo dat ik vies ben van fiscale voordelen. Alleen neem ik in de berekening van de voordelen ook het ‘verlies aan vrijheid’ mee. En dat is mij in de meeste gevallen meer waard dan het voordeel.

Pensioenbeleggen
Bron: Pixabay

Fiscale voordelen behaal ik dan wel weer door te beleggen vanuit mijn B.V. De koerswinsten zijn totdat ik de aandelen verkoop onbelast. Ik stel de vennootschapsbelasting dus uit tot de verkoop van m’n aandelen. Bovendien betaal ik geen vermogensrendementsheffing over het vermogensdeel in mijn B.V. De ingehouden voorheffing over het ontvangen dividend kan ik verrekenen met de vennootschapsbelasting. Over het uit te keren dividend naar mijn privérekening betaal ik uiteraard wel belasting in box 2. In de blogpost over het verrekenen van dividendbelasting kan je hier meer over lezen.

Doe jij aan pensioenbeleggen of ben jij wars van fiscale voordelen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.