Ravage in de portfolio

Ravage in de portfolio

25 maart 2020 13 Door Kaskoe

De afgelopen weken hebben beleggers voor het eerst sinds 2007 weer eens mogen ervaren wat het is om een serieus verlies van beurswaarde te ondergaan. Alhoewel de beurskoersen nog steeds als een jojo op en neer bewegen, lijkt het Kaskoe wijs om de schade in zijn portfolio eens wat beter te bekijken. Tijd voor een inspectie van de ravage in de portfolio van Kaskoe.

Ravage in de portfolio

Voorafgaand een paar waarschuwingen. In de eerste plaats zal je hier geen bedragen vinden. Ondanks dat ik regelmatig vragen of verzoeken daaromtrent krijg, doe ik dat niet. En in de tweede plaats: de percentages zijn zeer substantieel. Maar maak je geen zorgen, Kaskoe slaapt nog steeds goed. Tenslotte: ik heb voor deze post de slotkoersen van 23 maart gebruikt.

Peildatum 1 januari 2020

Als peildatum heb ik voor het gemak 1 januari 2020 genomen. Alhoewel ik weet dat de corona-uitbraak wat later heeft geleid tot de start van de crash, is het wel zo makkelijk. Bovendien begon de markt begin januari al behoorlijk turbulent te worden vanwege de eerste berichten uit China dat fabrieken in Hubei gesloten werden. Waaronder toeleveranciers van een aantal Europese en Amerikaanse bedrijven. Laten we eerst eens kijken naar de koersdaling van de portfolio van Kaskoe.

Koersdaling per positie

Waar mijn portfolio tot 11 maart met ruim 15% was gedaald, is de schade op de slotkoersen van 23 maart inmiddels bijna 34%. Als we kijken naar de individuele posities in de portfolio, laat dit het volgende beeld zien.

Ravage in de portfolio van Kaskoe
Koersdalingen YtD individuele posities Kaskoe

Zoals je kunt zien is de ravage in de portfolio volledig. Verrassend genoeg is er één positie in mijn portfolio in de plus gebleven. Het gaat dan om Plus500 (Hence the name?). En voor de rest is het één grote treurnis, met als grootste daler New Residential Investments.

Plus500

Alhoewel ik hiervan geen volledige analyse heb, denk ik dat Plus500 een boel geld heeft verdiend aan de volatiliteit en het sluiten van posities van haar klanten. Plus500 afficheert zich als aandelenbroker, maar faciliteert vooral handel in CFD’s. Hefboomproducten waarvoor Kaskoe eerder al eens heeft gewaarschuwd en waar ook Geldnerd zich onlangs nog heeft verbaasd. Hefbomen kunnen twee kanten uitwerken. En waar je bij een winst met een hefboom een forse winst kunt halen, gebeurt er bij een verlies precies hetzelfde de andere kant op.

Hoe dan ook, het toont maar weer eens aan dat je beter aandelen van Plus500 kunt bezitten dan CFD’s bij Plus500.

New Residential Investments

Ook hiervan geen volledige analyse. New Residential Investments (NRZ) is een REIT, meer specifiek een mortgage REIT. Je kunt hier meer lezen over REIT’s. De verklaring voor de enorme koersdaling is net als bij Plus500: het hefboomeffect. Mortgage REIT’s hebben forse financieringen en zijn afhankelijk van de betaling door hun hypotheeknemers.

Het is de vraag of de huiseigenaren hun hypotheek kunnen blijven betalen. Bovendien zou het wel eens kunnen dat NRZ een hogere rente gaat betalen bij het herfinancieren van haar schulden. De afgelopen dagen is een woeste rit gereed voor de aandeelhouders van NRZ. Bijkopen door twee bestuursleden van NRZ heeft de schade nog wat gedempt, maar ik ben zeer benieuwd of dit houdbaar gaat blijven. Met deze extreem lage koers is het dividendrendement een whopping 37,8%! NRZ is slechts een kleine positie in de portfolio van Kaskoe, en die positie is nu dus nog een stukje kleiner…

Overzicht daling per valuta

Kaskoe belegt in drie verschillende valuta, de Euro, de Amerikaanse dollar en het Britse pond. Onderstaande tabel laat de verschillen zien tussen de verschillende valuta.

Ravage in de portfolio van Kaskoe
Mutatie valuta YtD portfolio Kaskoe

In mijn portfolio zijn de aandelen die in USD staan genoteerd met zo’n 34% in waarde gedaald. De Britse aandelen doen het het slechts met een daling van 39%. En de Europees genoteerde aandelen zitten er tussen in. Hierdoor is het aandeel USD-posities in de portfolio van Kaskoe inmiddels 73%, toch wel een puntje van aandacht.

Overzicht daling per sector

Zijn er nog veilige havens? Defensieve sectoren waar de klappen minder hard zijn? Jazeker, die zijn er! Onderstaande tabel geeft weer in welke sectoren de aandelen het hardst zijn geraakt en welke sectoren het verhoudingsgewijs beter hebben gedaan.

Ravage in de portfolio van Kaskoe
Mutatie per sector YtD portfolio Kaskoe

De verliezer: energie

Energie heeft de hardste klappen gekregen. In mijn portfolio is dat Royal Dutch Shell, die maar liefst twee perfecte stormen te verduren kreeg. Naast de Corona-crisis brak er ook een prijzenoorlog uit omdat de leiders van Saoedi-Arabië en Rusland besloten een chicken game te spelen. En dit onder een all-time low gasprijs, leidde tot een extreme koersdaling van het Royal Dutch Shell aandeel.

Vastgoed en grondstoffen

Ook vastgoed en grondstoffen hebben harde klappen gehad. Vastgoed hangt grotendeels samen met de dreiging van een rentestijging, zoals bij New Residential Investments. En grondstoffen, zoals de chemieconcerns Eastman Chemical Company en Celanese Corporation doen het altijd slecht bij een dreigende crisis, vanwege de angst voor een afnemende vraag.

Cyclische consumentengoederen

Datzelfde geldt voor cyclische consumentengoederen, zoals auto’s (BMW) en reclame (WPP). Daalt gegarandeerd als eerste en hard omdat men bang is dat consumenten gaan besparen op luxe of niet strikt noodzakelijke goederen. Daarom heten ze ook cyclisch…

Corona-gerelateerd grapje, we blijven tenslotte vrolijk…

De winnaars: de basisbehoeften

Daarentegen moet er wel gewoon gegeten worden. En wordt er meestal niet bezuinigd op medicijnen. Vandaar dat defensieve consumentenaandelen zoals Unilever en Hormel het relatief goed deden. Net als Novo Nordisk en Cardinal Health. En stroom moet ook gewoon geleverd blijven worden, vandaar dat Red Electrica Corporacion het redelijk blijft doen.

Reddingsboei

En technologie

Maar wat mij eigenlijk nog het meest verbaast, is dat de technologiesector relatief goed is blijven staan. De aandelenkoersen van bedrijven als Microsoft, Apple, Texas Instruments hebben met een daling van ruim 23% natuurlijk een flinke tik gehad. Maar ze waren behoorlijk overgewaardeerd en in dat licht vind ik de daling eigenlijk behoorlijk meevallen.

Conclusie

Zoals te verwachten viel, is de ravage in de portfolio van Kaskoe fors. Dalingen zijn natuurlijk nooit leuk, maar horen erbij. En je verliest pas geld als je verkoopt of als een bedrijf failliet gaat. De corona-crisis is een wereldwijd probleem, dus het is niet vreemd dat over de gehele linie, dwars door alle valuta en sectoren heen, de aandelenkoersen fors zijn gedaald. De defensieve sectoren als gezondheid, defensieve consumentengoederen en utilities hebben daarbij de minste schade opgelopen, net als technologie.

Nu maar eens kijken of de koersen de weg omhoog weer kunnen gaan vinden. Tijdens het schrijven van dit stukje zijn ze in ieder geval alweer met 7,5% omhoog gegaan. Zo hard gaat het momenteel, bijna niet te geloven…

Wat heeft het corona-virus voor ravage in de portfolio van jou aangericht?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.