Resultaten van Kaskoe in 2019

Resultaten van Kaskoe in 2019

25 december 2019 14 Door Kaskoe

Bijna het einde van het jaar. Tijd om de balans op te maken. In financieel opzicht. Maar ook op het facet van het bloggen. En tenslotte wat er daarnaast in het real life van Kaskoe is gebeurd. Wat zijn de resultaten van Kaskoe in 2019?

Kaskoe resultaten 2019

Financiële balans

Laten we starten met de financiële resultaten van Kaskoe in 2019. Alhoewel 2019 nog niet geheel is afgesloten, kunnen we stellen dat het voor Kaskoe (maar eigenlijk alle aandelenbeleggers) een krankzinnig goed jaar is geweest. Zoals de trouwe lezers weten, houdt Kaskoe het bij relatieve cijfers. Maar ook die liegen er niet om.

Het rendement op de beurs bestaat, zoals ik hier eerder heb beschreven, uit drie onderdelen. Dit zijn koersveranderingen, valutaveranderingen en dividend. De resultaten van Kaskoe in 2019 zien er als volgt uit:

  • Koersresultaat: 22,14%
  • Valuta-resultaat: 2,63%
  • Resultaat uit dividend: 3,33%
Resultaten van Kaskoe in 2019

Het resultaat overall over 2019 komt daarmee op 28%. Dat is ongekend, en ruim 4% boven Kaskoe’s recordjaar van 2015, toen ik een winst van ruim 23% in de boeken mocht schrijven. Ter vergelijking: in 2014 bedroeg het resultaat net geen -10%, en vorig jaar was het overall resultaat -3,24%. Het jaarlijkse overall-rendement vanaf de allereerste aankoop in 2015 bedraagt 12,5%.

Overigens zijn er nog kleine wijzigingen mogelijk: Kaskoe verwacht nog twee dividenduitkeringen in de laatste beursweek. En uiteraard kunnen er nog wat koersschommelingen in diezelfde week plaatsvinden. Maar dit gaat het overall beeld niet wezenlijk veranderen.

Maar voordat Kaskoe een pallet champagne, dure auto’s en andere geldverslindende zaken gaat aanschaffen: zolang je geen posities verkoopt, vormen veranderingen van koers en valuta ongerealiseerde winst. Dividend is echter cash en daarmee gerealiseerde winst.

Het dividend is in 2019 met 7,3% gegroeid ten opzichte van 2018. Dit is grotendeels het gevolg van dividendgroei van bestaande posities. Kaskoe heeft in 2019 nieuwe posities bijgekocht, maar ook een positie verkocht. Bovendien staat er nog cash op de balans. 7,3% is lager dan het doel van 8% autonome dividendgroei dat Kaskoe als doel stelt. Ook het dividendrendement op het geïnvesteerde vermogen is met 3,77 % lager dan de doelstelling van 4,5%. Deels ligt dit aan het feit dat ik mij bij nieuwe aankopen minder heb laten leiden door het dividendrendement en meer door de overige fundamentals.

Al met al vormt 2019 op de beurs een super resultaat.

Blog balans

Kaskoe is halverwege 2018 voorzichtig begonnen met zijn blog. De doelstelling bestond uit het documenteren en delen van de kennis die ik opdeed als actieve dividendbelegger. Bovendien wilde ik ervaring opdoen met het opzetten van een blog, het regelmatig schrijven van content en search engine optimalisatie.

Resultaten van Kaskoe in 2019

Wat zijn de resultaten van Kaskoe in 2019? Waar ik in 2018 om de twee weken een artikeltje poste en hoegenaamd geen bezoekers had, had ik mijzelf voor 2019 ten doel gesteld om wekelijks een artikel te posten. En, tromgeroffel: dat is gelukt. En waar ik in 2018 af en toe wel twijfels had over de haalbaarheid en of ik voldoende inspiratie zou hebben, is mij dat eigenlijk heel erg meegevallen.

Ook het aantal bezoekers en abonnees is fors gegroeid. In januari 2019 begon ik met 200 bezoekers per maand. Na een wijziging in de structuur van de titels van de posts op Kaskoe is er in september een flinke dip geweest van het aantal bezoekers. Het zijn er nu zo’n 1100. Gemiddeld leest een bezoeker 3,25 pagina’s per sessie.

De meest bezochte pagina is (behalve de homepage…) de portfolio van Kaskoe. Verder willen bezoekers graag weten wie ik ben, want de pagina Over Kaskoe staat op de tweede plaats. De best gelezen inhoudelijke posts zijn de vergelijking tussen Binck en Lynx en mijn inspiratiebronnen. De meeste reacties krijgen de posts met een analyse van een aandeel, zoals 3M en Walgreens Boots Alliance.

Verder is het ook leuk om te zien dat het aantal abonnees op Kaskoe in elf maanden is gegroeid van 0 naar 115 lezers. En dat zonder inzet van social media of betaalde campagnes, vooral vanwege Kaskoe’s fittie met Mark Zuckerberg. Die abonnees sturen mij overigens ook regelmatig vragen of tips en zorgen daarmee ook voor interactie, erg leuk.

Verder interessant om te zien dat zo’n 41% van de bezoekers organisch via Google op mijn blog komt. Bijna een derde van de bezoekers komt direct op Kaskoe. En een kwart van de bezoekers komt via collega-blogs, waarvoor dank.

Kaskoe’s real life balans

Alhoewel ik graag anoniem door het leven blijf gaan, kan ik wel een aantal wetenswaardigheden delen over mijn privé-leven. 2019 was het derde jaar waarin ik als financieel onafhankelijk door het leven ging. De eerste jaren stonden in het teken van veel lezen, leren en het opbouwen van een dividendgroei-portfolio. En in het vinden van een nieuwe balans nadat ik eind 2016 was gestopt met mijn 80-urige werkweek.

In 2018 ben ik een deel van mijn tijd gaan besteden aan het coachen van een ondernemer. Dit beviel zo goed, dat ik dat in 2019 op een wat grotere schaal ben gaan doen, als onderdeel in een netwerk van oud-ondernemers. En dat levert erg veel voldoening, dankbaarheid en zelfs nieuwe vriendschappen op, maar ook schrijnende verhalen en het besef dat Kaskoe het erg goed heeft.

Verder heb ik in 2019 tijd besteed aan mevrouw Kaskoe, familie, vrienden, sporten, koken, lezen, reizen, en sta ik regelmatig op de golfbaan. Dat laatste is dan wellicht ook het enige dat in 2019 in mineur is geëindigd ten opzichte van 2018: helaas is de handicap van Kaskoe in 2019 gestegen. En de kenners weten dan: dat is niet goed…

Tenslotte

Dit is de laatste post van 2019 op Kaskoe. Tussen kerst en nieuwjaar zal ik nog wat zaken aan de blog veranderen, om vervolgens in 2020 weer verder te gaan met het posten van artikelen over beleggen, dividend en financiële onafhankelijkheid.

Kaskoe resultaten 2019

Ik wens alle lezers een geweldig goed en bovenal gezond 2020 toe!

[mailpoet_form id=”2″]