Short squeeze op GameStop: wat is er aan de hand?

Short squeeze op GameStop: wat is er aan de hand?

27 januari 2021 14 Door Kaskoe

De laatste dagen is er nogal wat te doen rondom een short squeeze op GameStop. Voor wie het niet gevolgd heeft: GameStop is een keten in de VS met fysieke winkels die computergames verkoopt en waarvan de aandelenkoers de afgelopen weken is geëxplodeerd. Er lijkt geen enkel fundamenteel gegeven van het bedrijf meer ten grondslag te liggen aan de koersexplosie. Wat is er aan de hand?

Short squeeze op GameStop

Reddit is een forum met allerlei subfora waarvan /wallstreetbets er één van is. De naam zegt het al, het is een forum waar allerlei redditers discussiëren over gokjes op aandelen. Zoals één van de users r/wallstreetbets beschrijft: “It’s like 4chan found a Bloomberg Terminal”. Bijna 2 jaar geleden plaatste iemand een verhaal op de subreddit r/wallstreetbets over GameStop, waarin hij betoogde het aandeel van USD 10,- op termijn USD 18,- waard zou zijn.

Short squeeze op GameStop
Bron: reddit.com

Afgeschreven ‘brick-and-mortar’-aandeel?

De analyse ten spijt, zonk de koers van GameStop verder weg. Er gebeurde voor de buitenstaander niet veel met het bedrijf.

Logo GameStop

In veel opzichten is het een klassiek ‘brick-and-mortar’ aandeel. 5000 fysieke winkels in noodlijdende Amerikaanse winkelcentra in een tijd dat Microsoft, Sony, Steam en Google Stadia de online game-markt aan het verdelen zijn. Een markt die begin 2020 nog eens een enorme boost kreeg als gevolg van een virus dat de hele wereld lamlegde. De koers raakte ergens in april 2020 de USD 2,80 aan.

Nieuwe bestuurder

Fast forward naar november 2020, wanneer Ryan Cohen zich meldt bij de raad van bestuur van Gamestop. Cohen had als voormalig CEO van Chewy Inc online dierenvoeding verkocht. Cohen had inmiddels bijna 13% van de aandelen GameStop gekocht, toen hij zich meldde. Of de raad van bestuur eens wat beter z’n best wilde doen een succes van GameStop te maken. Op 11 januari kondigt GameStop aan dat Cohen en twee anderen het bestuur van GameStop komen versterken. De koers was inmiddels opgelopen naar zo’n USD 20,-

Ondertussen…

Parallel daaraan voltrokken zich een aantal verschillende gebeurtenissen. Een collectieve shortpositie in Gamestop die groter is dan het aantal uitstaande aandelen door shorters. Massa-hysterie op r/wallstreetbets waarin men vol los is gegaan op opties GameStop. Leidend tot een short squeeze op GameStop.

Shortsellers

In aanloop naar januari waren er steeds meer ‘serieuze’ beleggers tot het inzicht gekomen dat GameStop een totaal verouderd businessmodel had dat geen toekomst meer had. Shortsellers: ze leenden aandelen GameStop en verkochten deze met de belofte ze later terug te kopen. Dit levert rendement op als de koers van het aandeel daalt. Want dan koopt de shortseller de aandelen tegen een lagere koers terug en geeft hij ze terug aan de oorspronkelijke eigenaar. Het rendement is het verschil tussen de hogere verkoopprijs en de lagere inkoopprijs, minus de vergoeding voor het lenen van de aandelen. Volgens Seeking Alpha bedraagt het percentage uitgeleende aandelen meer dan 150% van het aantal uitstaande aandelen, wat uitzonderlijk hoog is.

Twee werelden tegenover elkaar

Waar de shortsellers vaak voor hedgefunds-achtige bedrijven werken die meestal wel een investment thesis maken, kenmerken de bezoekers op de subreddit r/wallstreetbets zich vooral door het plaatsen van memes, en het overmatig gebruik van emoji’s en hoofdletters. Terwijl shortsellers en masse short gingen, werden er tegelijkertijd, aangevuurd door posts op r/wallstreetbets, massaal call opties gekocht. Als je wilt speculeren op een koersstijging kan je natuurlijk een paar aandelen kopen. Maar door call-opties te kopen maak je gebruik van een hefboom waardoor je met een beperkte inleg een relatief grote winst kunt maken bij een koersstijging van het onderliggende aandeel. Of een verlies bij een koersdaling, het forum heet natuurlijk niet voor niets r/wallstreetbets (alhoewel het maximale verlies van het kopen van call-opties de totale inzet is).

Short squeeze op GameStop

Terwijl het massaal kopen van call-opties de prijs van het aandeel deed opdrijven, begon het bij de shortsellers pijn te doen. De vergoeding voor het lenen van de aandelen gaat omhoog, ze moeten meer onderpand storten en de uitleners van de aandelen vragen hun aandelen terug om ze zelf te kunnen verkopen. Sommige shortsellers zullen hun posities willen sluiten door de aandelen terug te kopen. Dit veroorzaakt een zichzelf versterkend effect waarin de aandelenkoers steeds verder stijgt. Culminerend in een zogenaamde short squeeze op GameStop waarin de koers op 26 januari op een halve dollar na de USD 150,- aantikte. Nee, dit is géén typfoutje.

Short squeeze op GameStop
Bron: SeekingAlpha

Het tussentijdse resultaat?

Naar verluid hebben de shortsellers een gezamenlijk verlies van USD 6 miljard geleden.

Een aantal mensen op r/wallstreetbets zijn multimiljonair geworden. Ene Reddit-user DeepFuckingValue staat momenteel op een (papieren) winst van ruim USD 22 miljoen.

Bron: r/wallstreetbets

Ondertussen heeft één van de shortsellers zelfs aangifte gedaan van fysieke bedreigingen en hacken en stopt hij met berichtgeving over GameStop.

Short squeeze op GameStop

Waar eindigt dit?

Gezien het percentage geshorte aandelen, de aanzuigende werking van r/walstreetbets en de FOMO die over de markt hangt, denk ik dat het kat-en-muis spel dat de short squeeze op GameStop is, nog wel even voortduurt. Pre-market staat het aandeel GameStop momenteel alweer op +135 200%

Short squeeze op GameStop
Bron: SeekingAlpha

Maar ergens eindigt het, er blijven niet alleen bij de shorters verliezers achter. Het kantelpunt is lastig te bepalen. Uiteindelijk zullen er kopers (van opties of aandelen) te laat instappen. De fundamentele waardering van het aandeel GameStop is op geen enkele manier USD 150,- waard.

Kaskoe is zelf ook niet vies van een computergame van tijd tot tijd. Maar vol in zetten op potentiële short squeezes durf ik toch niet aan, ik houdt het bij dividendbeleggen en wat groeiaandelen. Voor de gokkers onder de lezers van Kaskoe: nieuwe short squeeze kandidaten die op het vizier van r/wallstreetbets staan, zijn Blackberry, Nokia en AMC.

Ben jij onlangs nog short gegaan?

[mailpoet_form id=”2″]