Simply Wall St. als screener voor dividendaandelen

Simply Wall St. als screener voor dividendaandelen

20 mei 2018 0 Door Kaskoe

Toen ik in 2016 serieus begon met beleggen in dividendaandelen heb ik een aantal zogenaamde screeners bekeken. Een screener is een toepassing waarbij je op basis van een flink aantal criteria een shortlist kan samenstellen van aandelen die voldoen aan die criteria die voor jou van belang zijn. Een aantal criteria die voor mijn strategie van belang zijn, zijn bijvoorbeeld de koers/winst verhouding, de dividend yield, de payout ratio, eps-groei en de dividendgroei. Er zijn vele screeners, van eenvoudig tot complex en van gratis tot duur. Momenteel maak ik gebruik van drie betaalde screeners. Een van die screeners is Simply Wall St.

Het leuke van Simply Wall St. is dat het visueel is ingesteld en uitgaat van vijf hoofdcriteria. Deze criteria zijn ‘Value’, ‘Future’, ‘Past’, ‘Health’ en ‘Dividend’. Per criteria scoort een aandeel maximaal 6 punten. Deze worden in een cirkel weergegeven in de vorm van wat Simply Wall St. een ‘snowflake’ noemt.

Report Apple Simply Wall St

Simply Wall St. laat vervolgens een aantal gerelateerde aandelen zien met hun ‘snowflakes’. Ook geven ze per criterium aan waarom het aandeel tot een bepaald cijfer komt. Over de achterliggende berekeningen wordt veel informatie gegeven, die per onderdeel oproepbaar is. Naast de ‘snowflake’ per aandeel is het ook mogelijk te zoeken naar aandelen die een ‘snowflake’ hebben die voldoet aan jouw eisen. Mocht je bijvoorbeeld op zoek zijn naar aandelen van bedrijven die een gouden toekomst hebben en financieel gezond zijn, dan komen de volgende bedrijven uit de selectie.

Selectie screener Simply Wall St

Naast de vorm van de ‘snowflake’ kan je daarbij ook een aantal harde criteria instellen, zoals de market cap, de landen waar de aandelen verhandelen, de sector, etc. Het is een verfrissende manier van het weergeven van een aantal criteria op basis waarvan het mogelijk is je eigen shortlists samen te stellen van aandelen die het onderzoeken verder waard zijn.

Andere functionaliteiten die Simply wall St. biedt, zijn portfoliomanagement, het zoeken naar aandelen die jouw portfolio diversifieert, het samenstellen van watchlists, rapportages en nog veel meer. Wat mij aanspreekt aan de rapportages is dat zij goed inzichtelijk maken wat de effecten van de wisselkoers en het dividend is op je totale resultaat. In totaal omvat Simply Wall St. 75000 aandelen op alle grote beurzen in de VS, Europa en de grote beurzen in Hong Kong, Singapore, India, Australië en Nieuw Zeeland. Een beperkte versie is gratis te gebruiken. Een uitgebreidere versie kost op dit moment $115,- per jaar. Als je je beleggingsportfolio wilt uitbreiden en op zoek bent naar nieuwe aandelen die voldoen aan de criteria die jij van belang vindt, is dat niet veel. Zo ben ik bijvoorbeeld op het spoor gekomen van het aandeel Plus500. Als jij op zoek bent naar een portfoliomanager biedt Simply Wall St. niet heel veel meerwaarde.