Sloopt Trump FAANG met TRUTH?

Sloopt Trump FAANG met TRUTH?

26 oktober 2021 0 Door Kaskoe

Wat hebben Orwell’s 1984, Pravda en Trump gemeen? Ze misbruiken allemaal de waarheid. In Orwells 1984 wordt propaganda verspreid door het Ministerie van de Waarheid. De Pravda, wat Russisch is voor De Waarheid, werd tot 1991 als het officiële communicatiekanaal door het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie gebruikt om haar propaganda te verspreiden. En Trump? Die lanceert met Trump Media & Technology Group een nieuw propaganda-imperium, om te beginnen met het Social Media platform met de naam TRUTH. Sloopt Trump FAANG met TRUTH?

Briljant plan

Toegegeven: Kaskoe vindt het een briljant plan. Start, als voormalig President van de Verenigde Staten met een enorme fanbase een mediabedrijf met de naam TMTG. Plaats op Internet een vage presentatie waarin je een vrije tegenhanger van de censuur plegende FAANG schetst. Lanceer een tegenhanger van Twitter met de misleidende naam TRUTH. En regel via een fusie met een SPAC, de Digital World Acquisition Corp een soepele notering aan de beurs.

Sloopt Trump FAANG met TRUTH?
Bron: Pixabay

Acroniemen-galore

Voor diegenen die inmiddels duizelen van de acroniemen na het lezen van de eerste twee paragrafen een korte uitleg. FAANG is een acroniem dat staat voor de big five in Tech-land: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google. En SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Corporation, een constructie waarmee aan FOMO lijdende retailbeleggers een poot wordt uitgedraaid geld wordt opgehaald in een leeg beursgenoteerd bedrijf met als doel te fuseren met een ander bedrijf dat daarmee eenvoudig een beursnotering krijgt. Lees meer over de werking van een SPAC in deze post van Kaskoe.

Sloopt Trump FAANG met TRUTH?

Dus: Trump is in het voorjaar een nieuw bedrijf gestart, Trump Media & Technology Group. Hiermee wil hij de Big Five in Tech-land kapot gaan maken omdat ze hem hebben gecensureerd. Trump start met de lancering van een nieuw sociaal medium a la Twitter, met de ironische naam TRUTH. En vind een SPAC om mee te fuseren zodat hij eenvoudig een beursnotering krijgt.

Trump lacht zich de ballen uit z’n Pence

Hoe dit ook afloopt, de waarheid is dat op dit moment Trump en de initiatiefnemers van de SPAC waarmee TMTG gaat fuseren, zich de ballen uit de broek lachen. Doordat het Reddit-leger op WallStreetBets en in navolging daarvan Piet Particulier massaal het aandeel Digital World Acquisition Corp is gaan kopen, is de koers gestegen van iets minder dan 10 USD op 20 oktober tot bijna 84 USD. Op 22 oktober werd zelfs kortstondig 144 USD betaalt om aandeelhouder te mogen worden.

https://pixabay.com/nl/users/geralt-9301/
Koersverloop DWAC. Bron: seekingalpha.com

Wie is SPACkoper?

Wie nu al SPACkoper zijn? Trump, die na de fusie met DWAC voor 58% aandeelhouder van TMTG blijkt te zijn. Op basis van de huidige koers van DWAC en de 293 miljoen USD die in de pot van de SPAC zit, vertegenwoordigd dat een waarde van een slordige 4,8 miljard USD. En de initiatiefnemers van DWAC, die via een SPAC vrij risicoloos geld hebben opgehaald, zichzelf hebben beloond met een management fee, warrants en aandelen, die nu dus zo’n 800% meer waard zijn. Maar de trouwe volgers van Kaskoe weten het: winst is pas winst als het na een verkoop als cash op je beleggersrekening staat. Om echt spekkoper te worden, zou Kaskoe nu zijn aandeeltjes DWAC die hij voor een zacht prijsje heeft verkregen, lekker verkopen op 84 USD. Om vervolgens short te gaan…

Want sloopt Trump FAANG met TRUTH?

Want is dit kansrijk, dat Trump met zijn nieuwe bedrijf een serieuze concurrent gaat worden van Facebook, Amazon en consorten? Tsja, zeg nooit nooit. Ik had ook nooit verwacht dat in één van de grootste Westerse democratieën een omstreden narcist tot president kon worden verkozen. Om vervolgens op een haartje na her verkozen te worden. Hij blijkt heel goed in staat een leger van trouwe aanhangers blijvend (of in ieder geval voor een langere periode) aan zich te binden.

Maar voor het creëren van een nieuwe Apple, Facebook en Google is meer nodig dan alleen een nieuw social medium waarmee hij die aanhangers met elkaar (of zichzelf) verbindt.

Sloopt Trump FAANG met TRUTH?
Bron: Pixabay

Bedrijfspresentatie TMTG

De bedrijfspresentatie op de website van TMTG is in ieder geval erg vermakelijk om te lezen. Het creëert een beeld van wraak op de censuur plegende Big Tech die het vrije woord bedreigt. Het bedrijf is volledig opgebouwd rond Donald J. Trump die als slachtoffer van deze censuur de wereld een nieuw media powerhouse schenkt. Het wil met TRUTH Facebook uitdagen. Met TMTG+ wordt een tegenhanger voor Netflix en Disney+ gecreëerd. CNN en iHeart Media worden kapotgemaakt met TMTG News. En als langere termijn mogelijkheid worden met de TMTG Tech Stack Amazon Web Service, Microsoft Azure, Google Cloud en Stripe weggeconcurreerd.

Bron: bedrijfspresentatie TMTG

Wat staat er niet in?

Wat niet in de bedrijfspresentatie staat is ook interessant. Namelijk alles, maar dan ook alles wat je als serieuze investeerder nodig hebt om te bepalen of je bereid bent om te investeren in TMTG. Benodigde investeringen. Financiële onderbouwingen. Prognoses. Hoe aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd.

De enige getallen die in de presentatie voorkomen, zijn aantallen abonnees van Netflix, Twitter en Disney+ en de hoeveelheid volgers die Donald J. Trump op zijn social media heeft (of had). In de disclaimer aan het eind van het document wordt een voorbehoud gemaakt voor het gebruik van Non-GAAP Financial Metrics.

Maar er staat werkelijk geen één financieel kengetal in. Voor een “Mission Driven Organization” die vecht voor het Eerste amendement, de vrijheid van alle Amerikanen, democratie beschermt en kapitalisme verdedigd (dat laatste verzin ik niet, staat echt op pagina 2…) is dat op z’n minst opmerkelijk.

Het is allemaal redelijk lachwekkend, totdat je je realiseert dat dit “plan” en website tezamen wordt gewaardeerd op 8,2 miljard USD.

Is It Gonna Be Huge?

Sloopt Trump FAANG met TRUTH? Ik denk het niet. Laat ik trouwens vooropstellen dat ik als aandeelhouder van Amazon, Apple, Google en Disney geen enkel belang heb bij deze concurrent. En ja, Trump heeft een punt dat het vreemd is de Amerikaanse president te muilkorven op social media terwijl de Taliban wel gewoon mag door blijven twitteren. En ik vind het belachelijk dat Apple en Google een stemhulp-app voor de oppositie in Rusland op de dag van de verkiezingen uit hun appstore hebben gehaald onder druk van het Kremlin. Maar om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen met als doel te realiseren wat je de competitie verwijt, is een gotspe.

Wat je ook mag denken van Facebook, Apple, Google en consorten: ze zijn gestart vanuit een goed idee, een vernieuwende missie en met een charismatische leider. Die charismatische leider heeft TMTG voor sommige mensen misschien. Maar voor de rest lijkt mij dit hele verhaal gewoon een fabeltje. Wat echter geen fabeltje is, is dat onderliggend een heleboel aanhangers van Trump voor te veel geld aandelen hebben gekocht van een bedrijf zonder enige waarde waarvan diezelfde Trump straks 58% aandeelhouder is.

Heb jij je al aangemeld voor de wachtlijst voor TRUTH?