Stoppen met Facebook en andere social media

Stoppen met Facebook en andere social media

12 augustus 2019 6 Door Kaskoe

Zo nu en dan post Meneer Kaskoe iets dat weinig of niets met dividendbeleggen of financiële onafhankelijkheid heeft te maken. Maar ter lering en vermaak of, zoals in dit geval, omdat het met de blog Kaskoe heeft te maken. Namelijk dat Kaskoe gaat stoppen met Facebook en andere social media. Niet omdat stoppen met Facebook en andere social media tijd, dus geld en vervroegde financiële onafhankelijkheid oplevert, maar omdat er iets anders aan de hand is.

Waarom ben ik Kaskoe begonnen?

Eén van de redenen waarom ik met Kaskoe ben begonnen, is om hands-on ervaring op te doen met het bouwen van een website, bloggen en seo. Dat is inmiddels redelijk aardig gelukt en heeft onder meer geresulteerd in het besluit geen affiliative links en advertenties op de blog te plaatsen. Dat levert mij niets op, behalve ergernis. Dit geldt ook voor het promoten van de site via social media, en Facebook in het bijzonder. Daarom heeft Kaskoe besloten te stoppen met Facebook en andere social media.

Doelstelling: bezoekersaantallen verhogen via social media

Zoals bekend houdt Kaskoe van strategie en doelstellingen. Dat geldt niet alleen voor dividendbeleggen en financiële onafhankelijkheid, maar ook voor het bloggen. Eén van de doelen was om social media in te zetten om het aantal bezoekers richting Kaskoe te vergroten. Enthousiast geraakt na het lezen van een aantal ronkende blogs over SEO en inzet van social media ben ik aan de slag gegaan. 

Verschillende social media accounts

Om anoniem te blijven en omdat Meneer Kaskoe in het offline leven geen Facebook etc. had, heb ik een persoonlijke Facebook pagina aangemaakt, om daaronder een Kaskoe bedrijfspagina te starten. Daarnaast ben ik gaan experimenteren met Twitter, Pinterest en LinkedIn. Met Facebook heb ik zelfs met het idee lopen spelen om een beperkt advertentiebudget in te zetten, gewoon om te kijken wat het effect op de bezoekersaantallen en -gedrag zou zijn.

Posts op social media

We zijn nu grofweg driekwart jaar verder. Bij alle berichten die ik schrijf probeer ik enigszins te letten op de optimalisatie voor zoekmachines met behulp van de WordPress plug-in Yoast. Vanaf januari 2018 heb ik op Tweakers (waar ik de fora Financiële Onafhankelijkheid en Beleggen op de Beurs in de praktijk) redelijk frequent bezoek en soms wat post) m’n blog in de signature gezet. Vanaf die periode heb ik ook social media buttons op Kaskoe geplaatst en gedurende een aantal maanden iedere post ook op Facebook, Twitter en Pinterest geplaatst. Op Facebook en Twitter heb ik daarnaast ook af en toe andere berichten gezet. Linkedin ben ik vrij snel mee gestopt.

Kink in de kabel die Facebook heet

Ergens in mei kwam ik tot de constatering dat ik geen berichten meer op Facebook kon plaatsen met een verwijzing naar Kaskoe. Een aantal oude berichten bleken te zijn verwijderd. Gaandeweg werd mij duidelijk dat het domein Kaskoe.nl door Facebook geblokkeerd is omdat het in strijd zou zijn met haar voorwaarden. Wat, waarom en hoe is mij totaal onduidelijk.

Kaskoe gaat stoppen met Facebook en andere social media

Zodra een link naar Kaskoe.nl in de post staat, wordt die geweigerd. Je kan het probleem melden, waarop je als respons krijgt dat je wordt bedankt voor je feedback en dat er niet naar iedere melding wordt gekeken. Zoals eerder geschreven over de reden waarom Kaskoe de Libra links laat liggen: klantenservice kent Facebook niet. Zelfs als je een advertentie-account aanmaakt en je laat zien ook als adverteerder met Facebook aan de slag te willen gaan,heb je geen mogelijkheid om met ze in gesprek te raken.

Stoppen met Kaskoe.nl?

Op diverse fora op Internet wordt melding gemaakt van hetzelfde probleem. Waar het daar soms nog gaat over aangekochte domeinnamen met een dubieus verleden qua inhoud of spam, gaat het bij Kaskoe om een nieuw domein zonder spam en zonder dubieuze inhoud. Het laten reviewen van de site door de Sharing Debugger van Facebook werkt niet.

De enige oplossing die er bestaat is de gehele site naar een ander, nieuw domein te verhuizen. 

Kaskoe is toch zeker gekke Henkie niet?

Kaskoe.nl opheffen en de gehele site naar een ander domein verplaatsen? Wie denken Mark Z. en consorten daar op Hacker Way 1 te Menlo Park wie ik ben, gekke Henkie of zo? Mijn eigenhandig met bloed zweet en tranen opgebouwde blog verhuizen naar een ander domein om vervolgens praktisch weer vanaf nul te mogen beginnen? Zijn ze helemaal van de ratten besnuffeld?

Wat levert social media Kaskoe eigenlijk op?

Tegelijkertijd met het uitzoeken van de verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen ben ik ook eens wat beter gaan kijken waar de Kaskoe lezers vandaan komen. Vooropgesteld, dit leidt uiteraard tot een scheef beeld. Maar wel een interessant beeld.

Herkomst bezoekers Kaskoe

Dat gezegd hebbende is het zo dat Kaskoe in de afgelopen 7 maanden van 40 bezoekers naar 1100 bezoekers per maand is gegroeid. Ruim 40% komt organisch via zoekmachines (lees: Google) op Kaskoe, meer dan 33% komt direct op Kaskoe, en een goede 25% via refferals (collega-bloggers, waarvoor dank). En social media: hou je vast, alle kanalen gezamenlijk zijn goed voor minder dan 1%. En mijn stoere ‘featured on Firehub.EU’ badge dat ik op Kaskoe mocht plaatsen omdat ik het Kaskoe profiel op firehub.eu heb gezet? Levert exact 0 bezoekers op.

Bron: Google Analytics Kaskoe.nl

Gebruik van Kaskoe door bezoekers

Ook interessant om te zien zijn het bouncepercentage en de gemiddelde sessieduur. Daar waar het gemiddelde bouncepercentage op 16% ligt, is dat bij bezoekers via de social media een whopping 48%. En de gemiddelde sessieduur van de bezoekers via de social media ligt op 9 (!) seconden. Voor de overige bronnen ligt dit gemiddelde op ruim 2 minuten en 30 seconden. Dus van de weinige bezoekers die via social media komen, verdwijnt de helft zonder überhaupt iets te lezen en houdt de rest het gemiddeld na 9 seconden voor gezien….

Social media levert alleen ergernis op

Zoals eerder gemeld is deze vergelijking vals. Als je minder aandacht besteed aan social media krijg je ook minder bezoekers vanuit die social media. Tegelijkertijd: daar waar het schrijven en posten van een stukje mij behoorlijk goed afgaat en plezier oplevert, blijft het netjes op social media plaatsen van een link naar dezelfde post gepruts.

De verschillende (gratis) plug-ins werken onvoldoende, ieder medium zweert bij haar eigen formaat graphic, Facebook kapt er helemaal mee en het levert bijna geen enkele tevreden bezoeker op. Bovendien zijn de social media buttons op Kaskoe voor zover ik dat na kan gaan geen enkele keer gebruikt door mijn bezoekers. Kort gezegd is er geen enkele synergie te vinden tussen Kaskoe en de social media. Het levert niets dan ergernis op. Dat is niet de reden waarom Kaskoe gekozen heeft voor zijn onafhankelijkheid.

Conclusie: Kaskoe gaat stoppen met het gebruik van Facebook en andere social media.

De conclusie wordt dan wel heel makkelijk. Kaskoe gaat stoppen met het gebruik van Facebook en andere social media. Het Facebook-, Pinterest- en Twitteraccount gaan op zwart. De social media knoppen zijn inmiddels van de site verwijderd. Het Firehub-logo gaat er af. Dit scheelt weer een plug-in, ruimte, snelheid, cookies en het ziet er beter uit. Opgeruimd staat netjes. Alle ronkende verhalen op blogs over de inzet van social media ten spijt: voor het Kaskoe-publiek werkt het niet. Ik kan mij beter blijven richten op kwalitatief goede inhoudelijke berichten. Weer één van mijn leerdoelen behaald.

Plechtige belofte

En voor wat betreft Facebook: Kaskoe beloofd hierbij plechtig nooit ook maar 1 dollar te investeren in dat bedrijf. Ook zal ik nooit m’n digitale valuta (die er vast gaan komen) in een wallet bewaren waar Facebook belangen in heeft. Het blokkeren van een simpel domeintje als Kaskoe is in het grote geheel der dingen natuurlijk maar klein bier. Maar een bedrijf dat op deze manier met haar klanten om gaat, verdient wat mij betreft gewoon geen enkele steun. Alleen WhatsApp gebruik ik (min of meer noodgedwongen) mondjesmaat, maar daar blijft het bij.

En jij, doe jij nog wat met Facebook?

[mailpoet_form id=”2″]