Uitspraken van Warren Buffett tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway

Uitspraken van Warren Buffett tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway

6 mei 2019 0 Door Kaskoe

Als bezoeker van Kaskoe.nl heb je vast wel eens van Warren Buffett gehoord. Zo niet, shame on you 😊. Buffett is één van de founding fathers van het waardebeleggen. Jaarlijks houdt Buffett een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, zijn investeringsvehikel. Berkshire Hathaway houdt onder andere aandelen van Apple, Coca-Cola, Wells Fargo en sinds kort van Amazon. De aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway zijn altijd een soort bedevaartstocht voor de fans van Warren Buffett. Afgelopen weekend was het weer zo ver en trokken tienduizenden “Berkies” naar Omaha, waar Berkshire Hathaway is gevestigd. Aangezien Kaskoe een groot bewonderaar van Buffett is, hier een aantal uitspraken van Warren Buffett tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway.

Buffett over de resultaten van Berkshire Hathaway

In zijn vorige brief voor de aandeelhouders waarschuwde Buffett al voor de nieuwe accountancy-regels. Deze zouden er toe leiden dat de jaarlijkse resultaten niet goed met elkaar kunnen worden vergeleken. De nieuwe regels vereisen dat Berkshire de boekwinsten en -verliezen op de aandelen die het bezit, in de resultaten verwerkt.

In het eerste kwartaal steeg de winst van Berkshire naar USD 21,7 miljard. Een jaar eerder was dit een nettoverlies van USD 1,14 miljard. De resultaten van Berkshire in het laatste kwartaal werden versterkt door een winst van USD 15,1 miljard in de enorme aandelenportefeuille van het bedrijf.

Gezien de nieuwe boekhoudregels kijkt Buffett liever naar het operationele resultaat van de vele bedrijven, waaronder verzekeraars, energiebedrijven, spoorwegen en fabrikanten waar Berkshire Hathaway’s belangen in heeft.

Grootste belangen van Berkshire Hathaway (bron: Yahoo)

Berkshire rapporteerde dat het operationele resultaat 5 procent steeg ten opzichte van een jaar geleden tot USD 5,6 miljard. Berkshire’s hoeveelheid cash bleef groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg de cashpositie USD 114 miljard, een stijging van USD 58 miljard ten opzichte van drie jaar geleden.

Buffett over Kraft Heinz

Kraft Heinz is in het verleden Berkshire’s grootste  belang geweest. Maar het aandeel Kraft Heinz heeft de afgelopen jaren verschrikkelijk slecht gepresteerd. Dit leidde onder meer tot een dividendverlaging, waar Kaskoe ook iets over heeft geschreven. Kraft Heinz heeft sinds het begin van 2017 meer dan 60% van zijn waarde verloren. Vanwege boekhoudkundige problemen heeft Kraft Heinz de presentatie van haar resultaten over het eerste kwartaal zelfs uitgesteld.

Ketchup vlek

Berkshire verwierf in 2015 haar belang van 27% in Kraft Heinz. Buffet erkende onlangs dat Berkshire te veel heeft betaald voor dat belang. “Kraft Heinz doet het nog steeds erg goed in de bedrijfsvoering,” zei Buffett op de aandeelhoudersvergadering. Hij herhaalde echter een van zijn beste beleggingslessen door te zeggen dat “je elke investering tot een slechte deal kunt maken door te veel te betalen.”

Charlie Munger, Buffetts zakenpartner in Berkshire, zei dat de problemen bij Kraft Heinz niet veel te maken hebben met productontwikkeling. “Ik denk dat het probleem was dat ze iets te veel betaalden voor de laatste acquisitie,” zei Munger.

Buffett over politiek

In het verleden heeft Buffett zijn politieke opvattingen niet bepaald onder stoelen of banken gestoken. Buffett is een democraat en was een uitgesproken fan van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Momenteel hebben er zich onder de Democraten 20 kandidaten gemeld voor de presidentsverkiezingen, waaronder een aantal met uitgesproken socialistische denkbeelden. Gezien de standpunten van een aantal kandidaten, is het niet verrassend dat Buffett werd gevraagd naar zijn mening over het socialisme.

Hoewel Buffett erop wees dat zijn opvattingen de zijne waren en niet die van Berkshire Hathaway, zegt hij niets te zien in het pure socialisme. “I’m a card-carrying capitalist,” zei Warren Buffett tijdens de laatste jaarvergadering van Berkshire Hathaway. Hij zei verder niet te voorzien dat de Verenigde Staten in de nabije toekomst echt een socialistisch land wordt. Wel benadrukten Buffett en Munger beiden dat een land dat zo rijk is als de Verenigde Staten, sterke sociale vangnetten zou moeten hebben.

Buffett over de technologie-sector

Berkshire Hathaway heeft pas laat belangen in de technologie-sector vergaard. Buffett vermeed altijd technologiebedrijven omdat hij niet goed begreep hoe ze in elkaar staken en waarde creëerden. Maar dit inzicht is aan het veranderen.

Sinds 2017 is Berkshire een van de grootste aandeelhouders van Apple geworden met een belang van ongeveer USD 40 miljard. Eerder zei Munger over Berkshire’s beslissing om in het verleden geen aandelen van Alphabet, het moederbedrijf van Google, te kopen: “We hebben het verpest.”

Zeer recent heeft Berkshire een belang genomen in Amazon. Tijdens de bijeenkomst beantwoorde Buffett een vraag over waarom hij Amazon niet al vroeg had gekocht: “The truth is that I’ve watched Amazon from the start, and I think what Jeff Bezos has done is something close to a miracle. The problem is if I think something will be a miracle, I tend not to bet on it.”

De investering in Amazon door Berkshire Hathaway lijkt af te wijken van de waardebeleggingsstijl van Warren Buffett. Maar het Orakel van Omaha zei dat de e-commerce-gigant aan zijn beleggingsfilosofie voldoet.

“The people making the decision on Amazon are absolutely as much value investors as I was when I was looking around for all these things selling below working capital years ago. That has not changed,” zei Warren Buffett tijdens de laatste jaarvergadering van Berkshire Hathaway. “The considerations are identical when you buy Amazon versus … say a bank stock that looks cheap against book value or earnings of some sort.”. Bij de analyse van Amazon wordt net als bij investeringen in andere sectoren gekeken naar een hele reeks financiële cijfers, waaronder de verkoop, marges, materiële activa, cashpositie en schulden van het bedrijf.

Buffett over toekomstige deals

Eerder deze week werd bekend dat Berkshire Hathaway een deal heeft gesloten met Occidental Petroleum. De laatste wil Anadarko Petroleum overnemen en is verwikkeld in een biedingenstrijd. Om Occidental Petroleum bij te staan investeert Berkshire USD 10 miljard in preferente aandelen die een jaarlijks dividend van 8% opleveren.

Volgens Buffett mogen aandeelhouders van Berkshire Hathaway meer van dit soort deals verwachten. Buffett kan dan bovendien snel handelen: “If somebody wants a lot of certain money for a deal, they’ve seen that I can get a call on Friday afternoon, and they make a date with me on Saturday, and on Sunday it’s done,”.

Buffett staat er om bekend dat hij snel kan handelen. Maar hij staat er ook om bekend dat je direct je beste bod op tafel moet leggen en niet verder onderhandeld.

Buffett over zijn opvolging

Tenslotte een laatste opmerkelijke uitspraak. De afgelopen jaren is er veel gespeculeerd over de opvolging van Buffett en Munger. Ondanks dat zij nog fris en kwiek ogen zijn zij niet meer de jongsten. Aandeelhouders van Berkshire Hathaway en journalisten hebben meerder keren geïnformeerd over door wie Buffett en Munger zouden moeten worden opgevolgd. Maar tot nu toe gaven zij nooit antwoord op op de opvolgingsvraag. Tot afgelopen zaterdag.

Beeld van Warren Buffett tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway
Charlie drinkt een glas Coca-Cola en verhoogt daarmee de waarde van Berkshire Hathaway weer een fractie…

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zei Buffett dat Gregory Able en Ajit Jain in de nabije toekomst aanspreekpunten zullen worden voor aandeelhouders.

Able (57) en Jain (67) zijn vorig jaar toegetreden tot de raad van bestuur van Berkshire Hathaway. Jain staat aan het hoofd van de verzekeringstak, Able van alle niet-verzekeringsactiviteiten. “Je kan geen betere operationeel managers hebben dan Greg en Ajit. Wat zij voor elkaar krijgen is fantastisch”, aldus Buffett.

Tenslotte

Tot zover een aantal uitspraken van Warren Buffett tijdens de laatste jaarvergadering van Berkshire Hathaway. Het is mogelijk een registratie van de gehele bijeenkomst te zien. Het is een lange zit maar wel erg interessant. Bovendien heeft Warren Buffett een goed gevoel voor humor en understatement.

Welke gedachten heb jij over Warren Buffet of Berkshire Hathaway?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.