Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

25 augustus 2021 6 Door Kaskoe

Omstreeks de vorige update van de lijst met Britse dividendaandelen, half april, gingen de Britse pubs weer open. Ik vroeg mij toen nog gekscherend af of dat een positieve invloed zou hebben op het dividend van Diageo PLC, dat bier en gedestilleerde dranken produceert. Helaas blijkt niets minder waar: één van de dividendgroeiers van de afgelopen jaren is uit de lijst gevallen.

Bijgewerkt: 25 augustus 2021

Wat is het geval? Diageo PLC is toch één van de meer iconische Britse dividendaandelen. Het dividend is ook niet stopgezet of verlaagd. Maar Diageo PLC laat onvoldoende dividendgroei zien om zich te handhaven op de lijst. De groei is eruit, waardoor het aandeel niet langer voldoet aan de eis van minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaar.

Bron: Diageo

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Britse dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Britse dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de vijfde update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Britse dividendaandelen?

Sinds enige tijd selecteer ik aandelen op basis van hun dividendgroei in plaats van op de periode van gelijkblijvend of stijgend dividend. Net als in de lijst met Europese dividendaandelen.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Britse investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria.

Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro (2 miljard USD). En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de London Stock Exchange.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Britse dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan de London Stock Exchange;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

De lijst met Britse dividendaandelen is hier te vinden.

Kaskoe overzicht Britse dividendaandelen

In april telde de lijst 85 aandelen. Dit zijn er iets minder geworden, de huidige lijst bevat 80 aandelen. De wijzigingen (wie gingen er uit en wie staan er nieuw in) staan op het tabblad wijzigingen.

Opvallende verschillen

In totaal zijn er 13 aandelen uit de lijst verdwenen, waarvan Diageo PLC en BT Group PLC wat mij betreft de opvallendste zijn. Over BT Group heb ik eerder al eens een stukje geschreven. Er zijn toch nog 8 nieuwe aandelen toegevoegd aan de lijst. Ik moet zeggen dat ik er geen één ken, zelfs niet van naam.

Nieuwkomers in de lijst

Tussen de nieuwkomers staan een aantal investeringsfirma’s, een bedrijf dat zich bezighoudt de gezondheid van dieren, een softwarebouwer, een bedrijf dat iets met leren doet en een van oorsprong Russisch bedrijf dat groot is in landbouwproducten. Eerlijk gezegd staat er niet iets tussen waar ik warm van word. Het totaal aantal aandelen op de lijst is inmiddels gedaald tot 80.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Andere zaken die opvallen

De gemiddelde koers winst-verhouding is inmiddels weer tot aardse niveaus terecht gekomen en bedraagt nu ruim 34. Het gemiddelde dividendrendement is met 2,35% ietsje omhoog gegaan. De dividend payout ratio ligt nu op 43%. Vorige keer lag die met 159% belachelijk hoog, met name door een uitschieter van Bodycote PLC. Dit bedrijf deelt samen met Derwent London PLC overigens nog steeds meer dividend uit dan er aan winst binnenkomt.

Wat verder opvalt is dat de gemiddelde jaarlijkse dividendgroei is gestegen. Zowel de 3-jaars, de 5-jaars als de 10-jaars dividendgroei is licht gestegen.

Hoogste dividendrendement

Voor het hoogste dividendrendement moet je momenteel bij Rio Tinto PLC zijn. Een dividendrendement van 9,41% is natuurlijk niet te versmaden. Ook de overige fundamentals lijken er niet slecht uit te zien voor dit mijnbouwbedrijf. De payout-ratio ligt op een keurige 40%. De PE-ratio bedraagt 6,25.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen
Logo Rio Tinto

Toch is er iets geks aan de hand: de inschatting van analisten (je weet wel, waar ik vorige week nog een stukje over schreef) zijn behoorlijk negatief over de toekomst. Ze schatten in dat de winst en het dividend behoorlijk omlaag zullen gaan de komende drie jaren. De lage PE en het hoge dividendrendement zijn trouwens ingegeven door een behoorlijke koersdaling de afgelopen twee weken. Dit als gevolg van dalende metaalprijzen en een lagere ijzerbehoefte door China. Het lijkt mij geen slechte kandidaat om een hoog dividendrendement mee te vangen. Ondanks dat de toekomst wellicht wat minder winstgevend wordt, lijkt het aandeel momenteel ondergewaardeerd.

Grootste dividendgroeiers

Voor wat betreft dividendgroei is er niet veel veranderd. Fevertree PLC en Ashtead Group PLC (de laatste heb ik eerder in mijn dividendgroei-portfolio opgenomen) voeren de lijst aan van de hoogste gemiddelde jaarlijkse dividendgroei over respectievelijk de laatste vijf en tien jaar. In de top tien van de dividendgroeiers komen ook twee nieuwkomers terug, namelijk Learning Technologies Group PLC en Impax Asset Management Group PLC. Maar met een dividendrendement van 0,57% en 0,81% zijn deze aandelen voor dividendliefhebbers niet echt interessant.

Tot zover de update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Heb jij nog Britse dividendaandelen op je watchlist staan? Of waag jij je voorlopig niet aan Britse aandelen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.