Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

14 april 2021 6 Door Kaskoe

Het is weer tijd voor een update van de Britse dividendgroeiers. Zou het feit dat de afgelopen week dat de pubs in de UK weer open zijn gegaan een positieve invloed hebben op het dividend van Diageo PLC?

Bijgewerkt: 14 april 2021

Alle gekheid op een stokje: zo rechtstreeks werkt het natuurlijk niet. Maar toch is mijn verwachting dat zo langzamerhand steeds duidelijker wordt wat Covid-19 voor gevolgen heeft voor het dividendbeleid. Wie zijn de winnaars en wie zijn de verliezers van de corona-pandemie als het gaat om dividend?

En hoe zit het met de gevolgen van de Brexit? Een harde Brexit is vlak voor de jaarwisseling definitief afgewend. Maar van wat ik uit de media opmaak, lijken de Britten de zaakjes qua export toch minder goed voor elkaar te hebben dan eerder gesuggereerd. Welke gevolgen zou dat hebben?

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Britse dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Britse dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de vierde update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Britse dividendaandelen?

Sinds enige tijd selecteer ik aandelen op basis van hun dividendgroei in plaats van op de periode van gelijkblijvend of stijgend dividend. Net als in de lijst met Europese dividendaandelen.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Britse investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria.

Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro (2 miljard USD). En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de London Stock Exchange.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Britse dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan de London Stock Exchange;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

De lijst met Britse dividendaandelen is hier te vinden.

Kaskoe overzicht Britse dividendaandelen

Eind mei telde de lijst 84 aandelen. Dit zijn er iets meer geworden, de huidige lijst bevat 97 aandelen. De wijzigingen (wie gingen er uit en wie staan er nieuw in) staan op het tabblad wijzigingen.

Opvallende verschillen

Half december telde de lijst 97 aandelen. Dit zijn er toch wel een flink aantal minder geworden, de huidige lijst bevat 85 aandelen. En dan is het slechts te danken aan het feit dat er 15 nieuwkomers bij zijn gekomen dat er überhaupt nog iets van een lijst is. Want er zijn in totaal maar liefst 27 bedrijven uit de lijst gevallen. Dus meer dan 25% van de bedrijven uit de vorige lijst voldoet niet meer aan de criteria. De wijzigingen (wie gingen er uit en wie staan er nieuw in) staan op het tabblad wijzigingen.

Vertrekkers uit de lijst

Even een snelle analyse van de vertrekkers. 11 van de bedrijven hebben een verlies gerapporteerd. 14 van de 27 hebben hun dividend stopgezet. Er is geen specifieke sector die het zwaarst getroffen lijkt. 3 van de 27 bedrijven zitten in de verzekeringen.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen
Bron: Kaskoe

De meeste vertrekkers hebben overigens nog een behoorlijk hoog percentage 5-jaars dividendgroei, dus staar je vooral niet blind op dat kenmerk alleen als je aandelenscreeners gebruikt.

Andere zaken die opvallen

De gemiddelde PE-ratio van de huidige dividendgroeiers lijkt spectaculair gestegen. Daar waar de gemiddelde PE-ratio in december op 38,87 lag, is deze “geëxplodeerd” naar 79,14. Nadere beschouwing leert dat dit op het conto komt van een nieuw bedrijf, Bodycote PLC, die voor respectievelijk 4160 (!) de winst over de toonbank gaan. Wat daarmee aan de hand is, weet ik niet. Maar zonder deze uitschieter zou het gemiddelde rond de 30 uitkomen, wat meer in lijn ligt met de verwachtingen.

Wat daarnaast opvalt is dat het gemiddelde payout-ratio met 159% heel hoog ligt. Ook zorgt Bodycote met een payout-ratio van 96,5 voor een bizarre uitschieter. Zonder dit bedrijf bedraagt het gemiddelde 46%.

Persoonlijke favorieten van Kaskoe die terugkomen in de lijstjes zijn Ashtead Group en Plus500. Van beide bedrijven heb ik aandelen in mijn dividendgroei-portfolio.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen
Bron: Kaskoe

Plus500 is nieuw in de lijst omdat deze nu voldoet aan minimaal 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaar. Met een totaalrendement van 70% per jaar had ik in hindsight liefst drie keer zoveel geïnvesteerd… Maar destijds had ik de guts niet. En nu ook niet trouwens… 😊

Hoogste dividendrendement

Plus500 doet met een derde plek goed mee in het dividendrendement. En de nummers twee en één zijn net als de vorige keer tabaksfabrikanten.

Zoals ik de vorige keer al schreef: als ik zou moeten kiezen tussen British America Tobacco en Imperial Brands, zou mijn voorkeur naar de eerste gaan. Lagere betere balans, lagere payout-ratio en over de laatste 5 jaar een hogere dividendgroei.

Grootste dividendgroeiers

Zoals vorige keer al gemeld zijn de bouwondernemingen uit de lijstjes gevallen. Alleen Bellway PLC staat nog in de top 3. Een interessante nieuwkomer die ook gelijk op de eerste plaats van de dividendgroei over vijf jaar is binnengekomen, is Fevertree Drinks PLC.

Kaskoe (en met name mevrouw Kaskoe) kent Fevertree Drinks PLC vooral van de tonic die we bij de gin mengen. De drankjes van Fever-Tree zijn behoorlijk aan de prijs, maar de tonic is zoveel lekkerder dan de troep van Schweppes.

Alhoewel de fundamentals er op het eerste gezicht goed uitzien, lijkt het aandeel ook behoorlijk overgewaardeerd met een PE van 63.

En een dividendgroei van 66% per jaar over de afgelopen 5 jaar mag dan spectaculair zijn, het dividendrendement is dat met 0,69% ook. Spectaculair laag, voor de duidelijkheid. De balans ziet er overigens wel maagdelijk uit aan de creditzijde, geen noemenswaardige schuld te vinden.

Tot zover de update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Heb jij nog Britse dividendaandelen op je watchlist staan? Of waag jij je voorlopig niet aan Britse aandelen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.