Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

16 december 2020 4 Door Kaskoe

In de week dat Boris en Ursula tijdens een diner besloten ‘not to pull out the plug’ zoals de Britten dat mooi weten te zeggen, vond ik het weer tijd voor een update van de lijst met Britse dividendaandelen. De Brexit-saga continues nog eventjes, zoals deze dat al sinds 2016 doet. Mijn mening en de overlast die Kaskoe er zelf van ondervindt, heb ik in deze blogpost al niet onder stoelen of banken gestoken.

Bijgewerkt: 16 december 2020

Het is pas de tweede update dit jaar. En, eerlijk gezegd, heeft dat grotendeels te maken met de Brexit-onzekerheid, waar de Covid-19 crisis nog eens overheen is gekomen. Dat, en het werkelijk absurde leiderschap van Boris Johnson, die zijn eigen belang mijlenver boven het landsbelang plaatst, maakt de UK voor mij persoonlijk momenteel geen favoriete stek is om aandelen te kopen. Nog even afgezien van de schommelingen van het Britse Pond. Voor daghandelaren die weten wat ze doen denk ik wel dat het momenteel een geweldige playground is. Maar daar waagt Kaskoe zich niet aan.

Nog één keer dan BJ: de manier waarop hij vertelt dat de Britten zich moeten voorbereiden op een handelsrelatie zoals met Australië in plaats van met Canada. Retorisch weergaloos om mensen te laten denken dat ‘de handelsrelatie’ met Australië een geweldig mooi vooruitzicht is. Terwijl deze handelsrelatie in feite bestaat uit niets. Namelijk geen afspraken, hoge importheffingen, allerlei bureaucratische rompslomp, met als gevolg bijna geen handel.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Britse dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Britse dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de derde update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Britse dividendaandelen?

Vanaf de vorige update selecteer ik aandelen op basis van hun dividendgroei in plaats van op de periode van gelijkblijvend of stijgend dividend. Net als in de lijst met Europese dividendaandelen.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Britse investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria.

Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro (2 miljard USD). En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de London Stock Exchange.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Britse dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan de London Stock Exchange;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

De lijst met Britse dividendaandelen is hier te vinden.

Kaskoe overzicht Britse dividendaandelen

Eind mei telde de lijst 84 aandelen. Dit zijn er iets meer geworden, de huidige lijst bevat 97 aandelen. De wijzigingen (wie gingen er uit en wie staan er nieuw in) staan op het tabblad wijzigingen.

Opvallende verschillen

Ten opzichte van mei zijn er 23 bedrijven toegevoegd. De enige opvallende nieuwkomer is Pets at Home Group. Lijkt mij een gevalletje dat profiteert van de lockdown. De dividendgroei over de afgelopen drie jaar valt wel tegen. Een opvallend bedrijf dat is verwijderd, is Easyjet. Een fors verlies over 2020 heeft geleid tot het stopzetten van het dividend, waardoor de dividendgroei onder de ondergrens is gezakt. (Easyjet hanteert een gebroken boekjaar, vandaar dat de pandemie al in de jaarcijfers zit).

De afgelopen periode is de koerswinst-verhouding gestegen van 24 naar ruim 38. Het dividendrendement ligt nu gemiddeld op 2,03% en is daarmee behoorlijk gedaald van 3,78%. Ik heb niet naar de winsten gekeken, maar ik denk dat dit effect te maken heeft met koersstijgingen als gevolg van de hoop die het zicht op een vaccin geeft. Hogere koersen, lager dividend (de payout ratio is gedaald naar 45%) leidt tot een lager dividendrendement.

De dividendgroei-ratio’s zijn bijna onveranderd, maar dat gaat over een periode van minimaal 3 jaar.

Hoogste dividendrendement

Je kunt dit effect goed zien bij het aandeel dat in mei het hoogste dividendrendement had, Carnival PLC. Het is het moederbedrijf van ondermeer Holland America Line, P&O Cruises en Princess. De koers was destijds naar GBP 9,82 gezakt en staat momenteel rond GBP 12. En het dividendrendement is met zo’n 11% gedaald, van 16 naar 5,5%. Dat laat maar weer eens zien wat je kunt doen met verschillende strategieën rondom hetzelfde aandeel.

De top als het gaat om dividendrendement wordt nu aangevoerd door twee onvervalste sinshares! Twee tabaksfabrikanten, namelijk Imperial Brands PLC met een dividendrendement van 10,3% en British American Tobacco PLC met 7,23%. Voor tabaksfabrikanten geldt dat er weinig groei in zit, maar dat ze heel goed zijn voor de aandeelhouders. Wellicht amoreel om er in te beleggen, maar wat Kaskoe betreft mag eenieder daar een eigen keuze in maken. Zelf rook ik niet, maar vormt het dividend van Altria een welkome aanvulling op m’n cashflow.

Bron: Pixabay

Als ik zou moeten kiezen tussen British America Tobacco en Imperial Brands, zou mijn voorkeur naar de eerste gaan. Lagere betere balans, lagere payout-ratio en over de laatste 5 jaar een hogere dividendgroei.

Grootste dividendgroeiers

Vorige keer stonden in de lijst van grootste dividendgroeiers drie bouwondernemingen. Bellway, Taylor Wimpey PLC (LSE:TW.) en Barratt Developments PLC (LSE:BDEV). Echter: ondanks een sterke balans hebben zij ervoor gekozen het dividend vooralsnog te schrappen vanwege de onzekerheden die de pandemie met zich meebrengt. Overigens geldt voor alle drie de bouwbedrijven dat de orderboeken vol staan en vol vertrouwen zijn dat de vraag naar woningen aan blijft houden. Voorlopig zie ik er toch even vanaf.

Bron: Pixabay

Een ander, hoog genoteerd aandeel in de lijst met dividendgroeiers is Ashtead Group PLC. Deze verhuurder van gereedschap en bouwbenodigdheden heeft Kaskoe zelf in zijn dividendgroei-portfolio.

Ashtead presenteerde een week geleden haar cijfers over het tweede kwartaal. De omzetdaling viel bijzonder mee. En, verrassender, de winstverwachting over het gehele jaar werd naar boven bijgesteld. Het interim-dividend blijft ongemoeid, en ik heb er wel vertrouwen in dat de groei er in blijft zitten. De koers is het afgelopen jaar met ruim 38% gestegen.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Dat, en een dividendgroei van ruim 20% maakt het lage dividendrendement van 1,2% goed. En bovendien laat het koersverloop van Ashtead nog wat anders zien, namelijk de enorme optater die het kreeg van de Covid-19 perikelen, en de daaropvolgende stormachtige wederopstanding.

Tot zover de update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Heb jij nog Britse dividendaandelen op je watchlist staan? Of waag jij je voorlopig niet aan Britse aandelen?