Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

23 juni 2021 19 Door Kaskoe

Het heeft even geduurd sinds de laatste update van de lijst met Europese dividendaandelen. Daar waar ik in februari nog weinig veranderingen verwachtte te zien, zou het best kunnen zijn dat dit nu anders is. Want: traditiegetrouw hebben de meeste Europese ondernemingen een boekjaar dat gelijk loopt met het kalenderjaar. En als ze dividend uitkeren, is dat vaak op één of twee momenten in het jaar.

Bijgewerkt: 23 juni 2021

Veel dividendbesluiten in mei

Omdat deze dividenduitkeringen moeten worden voorgelegd aan de aandeelhoudervergadering, worden er veel besluiten over het al dan niet uitkeren van dividend in de periode maart tot en met mei genomen. Want dat is de periode dat de boeken zijn gesloten, de jaarcijfers zijn opgemaakt en de aandeelhouders bijeen worden geroepen om verantwoording aan af te leggen.

Naast dividendbesluiten in mei leggen ook vogels… etc. Newborn struisvogel, eigen werk Kaskoe.

Aangezien we een klein pandemietje hebben, ervoeren sommige bedrijven een beetje tegenwind en vielen de winsten hier en daar wat lager uit. Anderen hebben zichzelf aan het staatsinfuus geklonken met als gevolg dat ze geen dividend mochten uitkeren. En dan was er ook nog de ECB die iets riep tegen financiële instellingen waardoor zij het dividend omlaag schroefden.

En dan mag de Nederlandse economie naar verwachting in de tweede helft van dit jaar spectaculair gaan groeien, de afgelopen periode zijn er heel wat bestuurders geweest die het dividendbeleid tegen het licht hebben gehouden.

Aanleiding lijst met Europese dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Europese dividendaandelen. Ik update deze lijst met enige regelmaat. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Europese dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de inmiddels zesde update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Europese dividendaandelen?

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Europese investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria. Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 2 miljard USD. En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de grote Europese beurzen in landen die de Euro hanteren.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Europese dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan een beurs in een land dat de Euro hanteert;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De lijst met Europese dividendaandelen is hier te vinden, of klik op onderstaand plaatje.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Leegloop

Al met al laat deze editie van de lijst een heuse leegloop onder de Europese dividendbetalers zien. Maar liefst 84 bedrijven voldoen niet langer aan de criteria om op de lijst met Europese dividendaandelen terecht te komen. Ruim 44% van de 190 bedrijven die in februari op de lijst stonden, is afgevoerd. Mijn inschatting is dat van deze 84 bedrijven het overgrote deel niet langer voldoet aan de eis van jaarlijks gemiddeld 5% dividendgroei over de laatste 5 jaar.

De lijst is te groot om hier op te noemen, maar je kunt op het tabblad “Wijzigingen” precies zien welke bedrijven ten opzichte van de vorige check niet meer op de lijst met Europese dividendaandelen staan.

Ook een aantal bedrijven uit de portfolio van Kaskoe zijn ‘door het putje’ gegaan:

  • Bayerische Motoren Werke AG
  • Bayer AG
  • AXA SA

Afvallers verkopen?

Zijn deze afvallers nu allemaal slechte bedrijven? En gaat Kaskoe BMW, Bayer en AXA verkopen?

Nee, in mijn optiek niet. Uiteindelijk gaat het allemaal om de fundamentals. Als een bedrijf in staat is om duurzaam winst te blijven maken, zijn veel andere zaken bijzaken. En ja, die bijzaken kunnen ervoor zorgen dat een bedrijf een jaar minder of zelfs geen dividend uitkeert. Maar vergeet niet: dividend uitkeren is een middel en geen doel op zich. Het is een middel om aandeelhouders te belonen voor het feit dat zij kapitaal hebben verschaft en hen mee te laten profiteren van de winst die is gerealiseerd.

Bedrijven met goede fundamentals

Ik denk dat tussen die lijst met 84 afvallers prima bedrijven zitten, die over een langere termijn zeker weer in staat zijn te voldoen aan het criterium van minimaal 5% dividendgroei over de afgelopen vijf jaar. Om er een paar te noemen (zonder een koopadvies te willen geven): Akzo Nobel, De’Longhi en Fuchs Petrolub zijn mijns inziens fundamenteel prima bedrijven, financieel gezond en winstgevend. Hooguit wat fors gewaardeerd. Voor hen is Covid-19 op de lange termijn een kleine dip in de dividendstroom.

Logo Fuchs Petrolub

En bedrijven voor wie Corona het laatste zetje was

Maar er zullen ook bedrijven tussen de afvallers zitten voor wie Corona het zetje geeft dat ze eigenlijk net niet konden gebruiken. Die al fors gefinancierd waren, die al een te hoge payout-ratio hadden en bij wie de winsten al tegenvielen. Voor hen zou het wel eens moeilijk worden weer terug te keren op de lijst met Europese dividendaandelen.

Nieuwkomers

Laten we tenslotte even kijken naar de nieuwkomers: dat zijn er 15. Het is knap dat je ten tijde van een economische crisis in staat bent je dividend op een jaarlijks gemiddelde van minimaal 5% over de laatste vijf jaar weet te houden. Wellicht dat er ook een aantal de marktkapitalisatie-grens hebben bereikt als gevolg van de forse koerswinsten in de afgelopen anderhalf jaar.

NN Group

Van de nieuwkomers ken ik er 4 van naam: Euronext NV, IMCD NV, NN Group NV en Porsche Automobil Holding SE. Het enige dat dit zegt is dat ik uit Nederland kom en van snelle Duitse auto’s houdt. Want drie van deze vier zijn Nederlandse bedrijven en ja, Porsche bouwt snelle auto’s.

Logo NN Group

Van deze vier heeft NN Group een zeer hoog dividend, namelijk ruim 9%. Met een payout-ratio van een nette 39% en een dividendgroei over de afgelopen 5 jaar van gemiddeld 14% per jaar ziet dat er niet slecht uit.

Azimut Holding

En, hoe zit het met Azimut Holding? Je weet wellicht nog, de Italiaanse vermogensbeheerder die de afgelopen twee edities van de lijst de grootste dividendgroeier (op basis van 10-jaars dividendgroei) was.

Nou, die staat nog steeds fier bovenaan. En helaas heeft Kaskoe wederom geen analyse gedaan of het echt een goede dividendgroei-aankoop voor mijn portfolio is…

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Tot zover de update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke Europese aandelen heb jij op je watchlist staan?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.