Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

24 februari 2021 15 Door Kaskoe

De vorige update schreef ik half november. Dat was de periode dat de Nederlandse Covid-19 besmettingen de weg omlaag leken te hebben gevonden. En de beurzen de weg omhoog hadden gevonden als gevolg van het vaccin-optimisme. Inmiddels zijn we weer drie maanden verder. En staan we volgens de professionele deskundigen aan de vooravond van een derde golf van besmettingen. Tijd om de thermometer weer eens in de Europese dividendaandelen te steken.

Bijgewerkt: 24 februari 2021

Substantiële wijzigingen?

Zoals bekend keren Europese bedrijven over het algemeen hun dividend jaarlijks uit. En omdat de meeste bedrijven het kalenderjaar als boekjaar hanteren, maken zij ergens in het eerste kwartaal de jaarcijfers op. Om vervolgens zo’n beetje vanaf april hun jaarlijkse aandeelhoudervergadering te houden. Dit betekent dat ik deze update niet heel veel substantiële wijzigingen verwacht op dividendgebied.

Aanleiding lijst met Europese dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Europese dividendaandelen. Ik update deze lijst met enige regelmaat. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Europese dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de inmiddels vijfde update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Kleine sidenote

Ik heb er destijds voor gekozen het bericht over de update, dus deze post, iedere update te herschrijven. Iets met SEO en voorkomen van identieke stukjes tekst op de blog. Maar dit betekent dat mijn tekst op eerdere updates bij iedere nieuwe update wordt overschreven. Het overzicht zelf bevat wel historie, op de verschillende tabbladen. En alle comments op de update staan ook centraal in één bericht.

Verder heb ik op verzoek van Kaskoe-volger Casper de price to free cash flow en het land van het hoofdkantoor van het bedrijf toegevoegd. Interessant feitje: Airbus blijkt haar hoofdkantoor in Nederland te hebben…

Welke criteria gelden voor de lijst met Europese dividendaandelen?

Bij de voorlaatste update van de lijst met Europese dividendaandelen heb ik de criteria gewijzigd op basis waarvan ondernemingen op de lijst terechtkomen. Deze criteria zijn bij de huidige update ongewijzigd gebleven.

Dividendgroei, omvang en Europees

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Europese investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria. Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro. En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de grote Europese beurzen in landen die de Euro hanteren.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Europese dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan een beurs in een land dat de Euro hanteert;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De lijst met Europese dividendaandelen is hier te vinden.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Er staan momenteel 191 aandelen op de lijst. Ten opzichte van de voorlaatste update op 12 november is een aantal aandelen van de lijst verwijderd en zijn er een paar toegevoegd. Dit is in detail te zien op het tabblad “Wijzigingen”. Twee opvallende aandelen die zijn ‘verwijderd’: Unilever NV en Randstad NV.

Unilever N.V. is Unilever PLC geworden

Unilever is vanwege een structuurverandering volledig Brits geworden. Die staat dus de volgende update van het overzicht van de Britse dividendaandelen als nieuwkomer op de lijst als Unilever PLC.

Randstad ten onrechte uit de lijst

De verwijdering van Randstad klopt niet. Dit heeft te maken met incorrecte dividendgegevens in de informatiebron. Dat gebeurt vaker, en zeker gedurende de corona-perikelen denk ik dat het nog wel vaker zal gebeuren. In het geval van Randstad hebben zij ervoor gekozen om het dividend over 2019 op te schorten. Inmiddels heeft Randstad op 9 februari bekend gemaakt bovenop het reguliere dividend dat ze hervatten, een speciaal dividend uit te keren.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Bron: Randstad.com

Dus in 2021 krijgen aandeelhouders eigenlijk een dubbel dividend. Namelijk dat over boekjaar 2020 en dat over boekjaar 2019. Moraal van dit verhaal: nooit volledig vertrouwen op datascreeners. Vergeet niet altijd ook de investors relation site van het bedrijf raadplegen. Sowieso hebben datascreeners vaak moeite met het fenomeen ‘speciaal dividend’.

Twentse Kabel Fabriek

Een interessante nieuwkomer vind ik TKH Group. Het is een Nederlands technologiebedrijf waarvan ik één bedrijfsonderdeel nog van vroeger ken als de Twentse Kabel Fabriek. Met 3,59% een leuk dividendrendement, maar de payout-ratio van 121% is wel een behoorlijke rode vlag voor Kaskoe. Hopelijk is dit een eenmalige uitschieter, het ligt in ieder geval behoorlijk buiten de bandbreedte van hun eigen dividendbeleid.

Bron: tkhgroup.com

Hoogste dividendrendement

Kaskoe heeft de vorige update van de sheet een paar tabelletjes toegevoegd, om in één oogopslag de top 10 te kunnen zien. Het gaat om de top-10 van het dividendrendement, de dividendgroei en nog wat andere zaken. Te vinden op het tabblad “Top-10” van de lijst met Europese dividendaandelen.

Vastgoed hoog vertegenwoordigd

Net als de vorige keer staat Klépierre, met bijna 12,5% hoog in de lijst. En een nieuwkomer in de lijst is gelijk ook het bedrijf met het hoogste dividendrendement. Een whopping 15,93% voor Carmilla SAS.

Carmilla SAS is net als Klépierre een vastgoedonderneming gespecialiseerd in winkelcentra, met vastgoed in Frankrijk, Spanje en Italië.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Bron: carmilla.com

Kaskoe vindt winkels van beton en steen voor de meeste spullen maar onhandig, dus ik zal er niet snel in investeren. Scroll voor de grap eens door de presentatie van het resultaat van 2020, dat Carmilla SAS onlangs heeft gepubliceerd. Dat stemt niet al te vrolijk voor 2021. Ik blijf er van weg.

Elektriciteit blijft wel nodig

Een aandeel met een hoog dividendrendement waar ik wel vertrouwen in heb (of beter gezegd, blijf houden) is Red Electrica Corporacion SA. Kaskoe heeft het al een tijdje in zijn dividendportfolio. Het is de exploitant van het Spaanse elektriciteitsnet.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Bron: ree.es

Een heel erg saai aandeel met een dividendrendement van ruim 7%. En door een koersdaling is het misschien nu wel een interessant instapmoment.

Hoogste dividendgroei

De grootste dividendgroeier (op basis van 10-jaars dividendgroei) is net als de vorige keer Azimut Holding SPA, een Italiaanse vermogensbeheerder.

De ratio’s zijn de afgelopen periode iets veranderd. Momenteel is het actueel dividendrendement 5,07% (fractie lager), payout ratio van 39% en de koerswinst-verhouding van 7,63 (ietsje hoger).

De koers heeft sinds maart een behoorlijke opdonder gehad, van EUR 24 naar een koers rond de EUR 15,50 in juli. En inmiddels staat de koers al weer op ruim EUR 19. Had Kaskoe het aandeel in juli maar gekocht…

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Binnenkort een serieuze analyse van Azimut en wellicht m’n eerste Italiaanse aandeel.

Tot zover de update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke Europese aandelen heb jij op je watchlist staan?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.