Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

4 maart 2020 7 Door Kaskoe

De afgelopen week verloren de beurzen flink als gevolg van het corona-virus. Alhoewel de corona-crisis zal leiden tot lagere winsten denkt Kaskoe dat het uiteindelijk op de langere termijn voor de buy-and-hold belegger niet heel veel effect zal hebben. Vanuit die optiek bekeken, is een periode van lagere koersen wellicht ook een mooi koopmoment. Een goed moment voor een update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Maar tegelijkertijd: op dit moment staan de koersen wereldwijd op ongeveer hetzelfde niveau als oktober 2019. En toen waren we met z’n allen al aan het zuchten en steunen dat de aandelen zo duur waren…

Bijgewerkt: 4 maart 2020

Wijzigingen in criteria

Zoals bekend is Kaskoe een fan van dividend groei aandelen. En tot nu toe was ik niet onverdeeld gelukkig met de selectie van de lijst met Europese dividendaandelen. Er circuleren verschillende lijsten met Europese dividend aandelen. Deze zijn bijna allemaal gebaseerd op een minimum aantal jaar gelijkblijvend of stijgend dividend. Net als de lijst van Kaskoe.

Ja, er staan zeker dividendpareltjes tussen. Maar tegelijkertijd stonden er ook aandelen tussen van bedrijven die hun dividend al jaren niet of nauwelijks hadden verhoogd. Terwijl relatief nieuwe dividendgroeiers als ASML ontbraken. Evenals aandelen die ondanks een recente dividend daling toch een hoge dividendgroei kennen over de afgelopen 10 jaar, zoals bijvoorbeeld BMW.

Daarom heeft Kaskoe besloten de selectiecriteria voor de lijst aan te passen. Vanaf deze update selecteer ik aandelen op basis van hun dividendgroei in plaats van op de periode van gelijkblijvend of stijgend dividend.

Aanleiding lijst met Europese dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Europese dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Europese dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de tweede update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Europese dividendaandelen?

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Europese investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria. Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro. En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de grote Europese beurzen in landen die de Euro hanteren.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoeā€™s overzicht van Europese dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan een beurs in een land dat de Euro hanteert;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

De nieuwe criteria leiden tot een lijst met 169 Europese dividend groei aandelen.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De lijst met Europese dividendaandelen is hier te vinden.

Overzicht Europese dividendaandelen

Vanwege de gewijzigde criteria heeft het niet zoveel zin een vergelijking te maken met de voorgaande lijst. Dus een analyse van de toevoegingen en de afvallers en de verschillen in een aantal interessante metrics als koers-winst verhouding en dividendrendement bewaar ik voor de volgende keer.

Stijgende koers-winst verhouding op de lijst met Europese dividendaandelen

Momenteel staan er 169 aandelen op de lijst. De liefhebbers die willen weten wat de gevolgen zijn van het wijzigen van het criterium naar dividendgroei kunnen de verschillen zien op het tabblad ‘Wijzigingen’. In totaal zijn er 72 aandelen toegevoegd. En 39 aandelen voldeden niet aan het criterium en zijn verwijderd.

Hoogste dividendrendement

Welk Europees dividendaandeel in de lijst, die is gebaseerd op de nieuwe criteria, biedt het hoogste dividendrendement? Dat is MAN SE, bekend van de vrachtwagens en bussen.

Een dividendrendement van maar liefst 14,3%. Maar ook een payout ratio van 1,5, wat wil zeggen dat er meer geld aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd dan dat er winst wordt gemaakt. Ook opvallend: een halvering van de aandelenkoers medio maart 2019. Kaskoe heeft er verder niet naar gekeken.

Hoogste dividendgroei

Het bedrijf met de hoogste dividendgroei (over de afgelopen 10 jaar) is het Italiaanse De’Longhi SPA (Ticker MIL:DLG) met een jaarlijkse groei van 33%. Dit bedrijf is producent van allerlei huishoudelijke apparaten, zoals koffiemachines en keukenmachines.

Een andere interessante dividendgroeier is Plastic Omnium (Ticker XPAR:POM) met een jaarlijkse groei van 29%. Dit bedrijf heeft Kaskoe naar aanleiding van de vorige lijst geanalyseerd en toegevoegd aan zijn portfolio.

Tot zover de update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke Europese aandelen heb jij op je watchlist staan?