Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

12 november 2020 13 Door Kaskoe

In de week dat de Nederlandse Covid-19 besmettingen de weg omlaag lijken te hebben gevonden, vond ik het weer tijd voor een update van de lijst met Europese dividendaandelen. Het is trouwens ook de week van spectaculaire bewegingen op de beurzen. Sinds 1 november is de portfolio van Kaskoe maar liefst 12% in waarde gestegen. Waarbij de Europese aandelen er met bijna 17% eens een keer positief uitsprongen!

Bijgewerkt: 12 november 2020

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Koerswinst portfolio periode 1-11 t/m 11-11. Klik hier voor groot

De reden voor de koerssprong? De berichtgeving van Pfizer waarin zij claimen dat hun kandidaat-vaccin een effectiviteit van 90% laat zien. Gloort er dan toch hoop dat we over afzienbare tijd weer meer terug naar het oude normaal kunnen?

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De eerste gelukkige van het nieuws van Pfizer was trouwens de CEO zelf. Niet omdat hij als eerste een vaccin kreeg toegediend, maar omdat hij een pakketje Pfizer-aandelen ter waarde van USD 5,6 miljoen van de hand heeft gedaan.

Aanleiding lijst met Europese dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Europese dividendaandelen. Ik update deze lijst met enige regelmaat. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Europese dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de inmiddels vierde update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Europese dividendaandelen?

Bij de voorlaatste update van de lijst met Europese dividendaandelen heb ik de criteria gewijzigd op basis waarvan ondernemingen op de lijst terechtkomen. Deze criteria zijn bij de huidige update ongewijzigd gebleven.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Europese investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria. Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro. En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de grote Europese beurzen in landen die de Euro hanteren.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Europese dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan een beurs in een land dat de Euro hanteert;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

De nieuwe criteria leiden tot een lijst met 169 Europese dividend groei aandelen.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De lijst met Europese dividendaandelen is hier te vinden.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Er staan momenteel 188 aandelen op de lijst. Ten opzichte van de voorlaatste update op 8 juli, zijn er 8 aandelen verwijderd uit de lijst.

In totaal zijn er 11 aandelen toegevoegd aan de lijst, waaronder Hunter Douglas, die er de vorige keer nog uit was gevallen. Dat komt door de market cap, waar Hunter Douglas net wel of net niet boven komt, afhankelijk van de beurskoers.

Net als de vorige keer is te zien dat er een flink aantal bedrijven een dividendrendement (en payout-ratio) van 0% laten zien. In de meeste gevallen komt dit door uitstel of afstel van dividend 2019. Het gaat inmiddels om 44 ondernemingen, waaronder Adidas, Atos, Danone en Randstad.

Wat ik opmerkelijk vind, is dat ook Eurofins Scientific SE daar tussen staat. Eurofins is één van de grotere spelers als het gaat om testlaboratoria. Zij zouden dus flink garen moeten spinnen bij de Covid-19 crisis. Ik heb het niet uitgezocht, maar ik vermoed dat zij er voor hebben gekozen de winst niet als dividend uit te keren, maar te investeren.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Een koerswinst-verhouding (of PE) die op 0 staat betekent dat er geen winst is gerealiseerd in 2019. Dit is inmiddels bij 23 bedrijven het geval, een sterke stijging ten opzichte van juli 2020. De gemiddelde koerswinst-verhouding ligt net als de vorige keer rond de 42. Het gemiddelde dividendrendement is wel gezakt, van 2,52% naar 1,98%.

Hoogste dividendrendement

Kaskoe heeft trouwens een paar tabelletjes toegevoegd, om in één oogopslag de top 10 te kunnen zien. Het gaat om de top-10 van het dividendrendement, de dividendgroei en nog wat andere zaken. Te vinden op het tabblad “Top-10” van de lijst met Europese dividendaandelen.

Het hoogste dividendrendement wordt momenteel geboden door Klépierre, met bijna 12,5%.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Klépierre is een Frans bedrijf dat investeert in onroerend goed en heeft zich gespecialiseerd in het bezit, beheer en ontwikkeling van winkelcentra in geheel Europa. In Nederland is Hoog Catharijne van hen. Kaskoe vindt winkels van beton en steen voor de meeste spullen maar onhandig, dus ik zal er niet snel in investeren. Een payout-ratio van 189% geeft ook te denken wat betreft de houdbaarheid van het dividend. Dat betekent namelijk dat van de winst 189% wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders… En ik vermoed dat Klépierre de komende tijd nog wel een aantal gesprekjes zal voeren op welke wijze haar huurders de achterlopende huur mogen gaan inlopen.

Hoogste dividendgroei

De grootste dividendgroeier (op basis van 10-jaars dividendgroei) is net als de vorige keer Azimut Holding SPA, een Italiaanse vermogensbeheerder. Hij was mij even ontschoten, in de zin dat ik er sinds vorige keer eerlijk gezegd niet meer naar heb gekeken. De ratio’s zijn de afgelopen periode nauwelijks veranderd. Momenteel is het actueel dividendrendement 6,04% (fractie lager), payout ratio van 41% (9%-punt lager) en de koerswinst-verhouding van 6,78 (ongewijzigd).

De koers heeft sinds maart een behoorlijke opdonder gehad, van EUR 24 naar een koers rond de EUR 15,50 in juli. Inmiddels is er weer één Euro bij, de actuele koers van het aandeel staat op EUR 16,56.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Verder is het interessant te zien dat de Nederlandse toeleveranciers aan de semiconductor-industrie ASML en Besi het ook erg goed doen qua dividendgroei.

Tot zover de update van de lijst met Europese dividendaandelen. Ohja, ik heb besloten de comments onder dit updatebericht voortaan te laten staan.

Welke Europese aandelen heb jij op je watchlist staan?