Veelgemaakte fouten door beginnende beleggers deel 1

Veelgemaakte fouten door beginnende beleggers deel 1

22 januari 2020 0 Door Kaskoe

Ooit was Kaskoe een beginnende belegger. En, zoals zoveel beginnende beleggers maakte ook Kaskoe fouten. Hoe kan je als beginnende belegger fouten voorkomen? Juist, door te leren van fouten van andere beleggers. Bij deze een bloemlezing van veelgemaakte fouten door beginnende beleggers. Oftewel: de beleggingsblunders van Kaskoe. Deel 1 van een dubbelpost, want anders wordt het artikel veel te lang… Deel 2 zal ik over een paar weken publiceren.

Veelgemaakte fouten door beginnende beleggers

Kaskoe is actief als investeerder sinds 2006. Vanaf die tijd heb ik in allerlei soorten en maten geïnvesteerd. In mijn eigen bedrijf, beheerde beleggingsfondsen, forex, onderhandse obligaties, turbo’s en vooral in aandelen. En in die tijd heb ik veel geleerd. Ik ben ettelijke tienduizenden Euro’s kwijtgeraakt doordat ik domme fouten heb gemaakt. Fouten die jij wellicht kunt voorkomen. Onderstaand fout 1 tot en met 5.

Veelgemaakte fouten door beginnende beleggers

Fout nummer 1: Starten met beleggen zonder een plan

Met stip op één bij Kaskoe: starten zonder een plan te hebben. Eigenlijk heb ik in mij gehele beleggingscarrière maar twee keer op basis van een plan belegd. De eerste keer was bij de aankoop van aandelen in mijn eigen bedrijf. En de tweede keer was bij het opzetten van mijn eigen beleggingsfonds, de Kaskoe portfolio gebaseerd op dividendgroei. Alle andere beleggingsavonturen ben ik ingegaan zonder een vastomlijnd plan. En toeval of niet: de initiatieven zonder plan faalden, terwijl de initiatieven met plan succesvol zijn gebleken.

Veelgemaakte fouten door beginnende beleggers

Wat bedoel ik met een plan? In mijn geval is dat letterlijk een stuk papier waarop ik een aantal zaken met mijzelf afspreek. Wat is mijn beleggingshorizon, wat is mijn beleggingsstrategie, wat is mijn risicobereidheid, op welke manier beheers ik de risico’s. Lees hier wat er in mijn plan staat.

Fout nummer 2: Te grote posities innemen, al je eieren in één mand

Als je begint met beleggen, heb je vaak nog niet een enorme hoeveelheid geld. Het is dan belangrijk om te voorkomen dat je te grote posities in een beperkt aantal aandelen koopt. Zorg voor spreiding in sectoren, probeer een portfolio op te bouwen met minimaal 10-15 aandelen waarbij geen van de posities meer dan 10% van de totale waarde mag omvatten. Ook hier spreekt Kaskoe weer uit ervaring. In de beginjaren gingen mijn aandelen Royal Dutch Shell, Hollyfrontier Corporation en Fugro best lekker. Gezamenlijk vormden ze zo’n 50% van mijn portfolio. Totdat de energiesector op z’n gat kwam te liggen. Juist, niet handig als 50% van je portfolio in één sector zit…

eieren in een mandje

Mocht je geen zin, ambitie of anderszins de mogelijkheid hebben om zelf een portfolio op te bouwen, kies dan voor breed gespreide ETF’s. Dat is beter dan een eigen portfolio bestaande uit twee of drie posities.

De portfolio van Kaskoe bestaat momenteel uit 39 posities, verspreid over alle sectoren, waarbij iedere positie idealiter maximaal 5% van de totale portfoliowaarde mag beslaan.

Fout nummer 3: Niet tijdig je verlies nemen

Uit de economische gedragstherapie is bekend dat mensen veel sterker reageren op een verlies dan op een winst van dezelfde omvang. Verlies doet zelfs ongeveer twee keer meer pijn doet dan dat eenzelfde bedrag aan winst genot oplevert. Het verliezen van 100 Euro levert dus evenveel pijn op als de winst van 200 Euro genot oplevert. Dit wordt verliesaversie genoemd. Een gerelateerd effect onder beleggers is het ‘disposition effect’. Dit is de neiging van mensen om winstgevende aandelen snel te verkopen en verlieslatende te lang aan te houden, in de hoop het verlies nog goed te maken. Praktijkvoorbeeldje van Kaskoe: Imtech. Meer over dit soort geheugeneffecten lees je hier.

Fout nummer 4: Onvoldoende geduld betrachten

Daar waar je soms te lang wacht met handelen, bijvoorbeeld bij een zwaar verlieslatende positie, kan je ook te snel handelen. Wie kent het niet: je hebt een aandeel gespot dat er goed uit ziet. Je hebt zowaar een analyse gemaakt. En bijna alle seinen staan op groen. Je wilt kopen.

Dus je legt een limitorder in, terwijl je nauwlettende de beurskoers volgt. Die omhoog gaat, een bevestiging van jouw voorbereiding. Je wist het wel, je zit ‘in the zone’. Maar ondertussen is de limitorder niet afgegaan en stijgt de koers. Wat nu? Ben jij de kans op een koopje aan het missen? Limitorder aanpassen? Herkenbaar? Troost je, je bent niet de enige die dit overkomt. Ook Kaskoe kent deze ervaring…

Mocht jou dit gevoel nog eens overkomen, dan kan Kaskoe je twee dingen aanraden:

Ten eerste: in veel gevallen zal de koers van het aandeel de komende dagen of weken wel weer een keer onder de limitorder schieten, waarna de aankoop alsnog wordt uitgevoerd.

 Ten tweede, speciaal relevant voor buy-and-hold beleggers onder ons: reken voor de grap eens uit wat het effect is van een Euro meer of minder waartegen je een aandeel koopt, afgezet tegen de termijn waarop je een aandeel in portefeuille denkt te houden.

Fout nummer 5: Zelfverklaarde beleggingsguru’s, financieel adviseurs of analisten achterna lopen

Hoe vaak zie je niet allerlei veelbelovende reclames van obscure bedrijfjes die je gouden bergen beloven in beleggingsland? In de vorm van een ‘analistenrapport’, een abonnement, inzicht in koop- en verkoopsignalen, etc. Kaskoe is er mee gestopt. Het is heel simpel: als de beleggingsguru’s en analisten echt zo goed zijn, waarom zouden ze dan hun tijd en energie stoppen in het werven van klantjes voor hun advies? Waarom gaan ze niet all-in in hun eigen adviezen?

En voor wat betreft analisten en fondsmanagers: ongetwijfeld zitten er best wel een paar goede mensen tussen. Maar over het algemeen ben ik ervan overtuigd dat ze vooral handelen uit eigen belang of uit het belang van hun broodheer. Er zijn weinig beheerde fondsen die structureel beter performen dan de markt. Het is nog niet niet zo dat een geblinddoekte aap beter kan beleggen dan professionals. Maar veel scheelt het niet…

Helaas is ook Kaskoe in het verleden in deze fout getrapt. Gedurende meerdere jaren heb ik een deel van mijn spaargeld in een portefeuille van drie beheerde beleggingsfondsen gestoken. Dit op  aanraden van een financieel adviseur waar ik middels een abonnement maandelijks een bedrag aan overmaakte. Totdat ik wakker werd. En de prestaties van die fondsen vergeleek met een paar vergelijkbare ETF’s. Waar ik bovendien geen financieel adviseur voor nodig had.

Dit was deel 1 van veelgemaakte fouten door beginnende beleggers

Tot zover deel 1 van deze dubbelpost over veelgemaakte fouten door beginnende beleggers. Over een aantal weken volgt deel 2, met daarin ondermeer de volgende fouten: de kudde achterna lopen, de kosten buiten beschouwing laten en handelen op basis van gut-feeling.

Welke beleggingsblunders heb jij al eens gemaakt?

[mailpoet_form id=”2″]