Verantwoord investeren

Verantwoord investeren

6 oktober 2021 7 Door Kaskoe

Regelmatig vragen mensen mij of ik doe aan verantwoord investeren. En dan gaat het niet over of ik beleg met geld dat ik niet op korte termijn nodig heb of met geleend geld investeer. Nee, dan gaat het over verantwoord investeren in de zin van goed (of in ieder geval niet slecht) voor de planeet, het milieu, de mensen. Ook laatst sloeg een volger mij in de comments weer virtueel om de oren of ik mij wel realiseerde wat voor vreselijke dingen Rio Tinto doet.

Wat is de positie van Kaskoe?

Ik vind het een lastig onderwerp. Het is niet voor niets dat ik er nog nauwelijks over heb geschreven. Er zijn veel blogs die vertellen wat verantwoord investeren inhoudt en er nuttige informatie over bieden. En nog meer (bedrijfs)pagina’s van pensioenfondsen, financieel intermediairs en andere partijen over duurzaam maatschappelijk verantwoord ESG etc. beleggen. Die zal ik niet herhalen. Ik zal in deze post proberen te verwoorden wat mijn positie is in dit thema.

Sarcasme in m’n portfolio

In de eerste plaats ben ik vrij liberaal. Zo lang iets wettelijk (en moreel) geaccepteerd wordt, en je er anderen geen directe schade mee berokkent, zal je mij niet snel te hoop zien lopen. Roken, drinken, gokken, ongezond eten: allemaal slecht voor de mens. Maar het mag. Er is een markt voor. Mensen consumeren het (op z’n minst gedeeltelijk) uit vrije wil. Ik ben er niet principieel op tegen. Maar ik rook zelf (principieel) niet. En zo kan het dus zijn dat je in mijn portfolio Altria (tabaksproducent en grootaandeelhouder in AB InBev) en Novo Nordisk (farmaceut leidend in bestrijding van obesitas en diabetes) aantreft, wat je als ironie of sarcasme kunt zien.

Verantwoord investeren
Bron: Pixabay

Activistische aandeelhouder

Ten tweede vraag ik mij altijd af: maar als ik niet in Rio Tinto / Royal Dutch Shell / Bayer etc. investeer, gaat het dan beter met het klimaat, duurzaamheid, maatschappij en mensen? Het is natuurlijk een vrij slappe vertoning om je daarachter te verschuilen, maar feit blijft dat anderen er wel in investeren en mijn ieniemienie fractie aandelen geen ene reet uitmaakt. De invloed die je hebt als individuele aandeelhouder is gewoon bijzonder klein. Ja, vele kleintjes maken een grotere vuist. Maar dan heb ik meer geloof in de ‘vuisten’ van de overheden en de vrije markt.

Verantwoord investeren
Bron: Pixabay

Grootste verandering door wetgeving

Je ziet dat in mijn optiek ook bij Royal Dutch Shell. De stappen die zij nu maken zijn eerder een gevolg van wetgeving en normeringen die worden opgelegd door nationale overheden dan door een belangengroep als Follow This, laat staan door individuele beleggers. Hetzelfde geldt voor de auto-industrie. De grootste ontwikkeling in duurzame mobiliteit is tot stand gekomen door de industrie over een langere tijd uit te dagen voertuigen te ontwikkelen die minder vervuilend zijn, niet doordat de consument dat heeft gevraagd. Sterker, de consument blijft stug in SUV’s rondrijden die nu zijn volgehangen met accu’s.

Ontlopen van verantwoordelijkheid

Is het verschuilen en mijn verantwoordelijkheid ontlopen? Wellicht. Het is trouwens niet zo dat ik wegloop van duurzaamheid. Ik scheid mijn afval, ik gooi weinig eten weg, breng spullen naar de kringloopwinkel, koop liever kwalitatief goede dingen die dan hopelijk niet tegen een hongerloontje door een arme sloeber in elkaar gezet zijn. Ik koop geen troep bij Alibaba, Amazon of Flying Tiger. Zonnepanelen zou ik graag willen, maar de architect van onze woning heeft in zijn oneindige wijsheid bepaalt, dat een schuin dak dat naar de noordzijde is gericht, het best in de omgeving past. Op sociaal vlak probeer ik via m’n onbezoldigde coaching van ondernemers, die zijn gestrand in financiële problemen, een (klein) verschil te maken.

Sidenote

En mijn grootste troef als het gaat om het klein houden van mijn ecologische footprint? Ik heb geen kinderen. De mens is by far de grootste vervuiler en veroorzaker van sociale ongelijkheid op deze planeet. Geen kinderen is trouwens ook een grote troef om sneller financiële onafhankelijkheid te bereiken, maar dat terzijde.

Grote verwevenheid

Een ander aspect waarom ik verantwoord investeren problematisch vindt, is de grote mate van verwevenheid in de wereld. Stel dat een bedrijf een onderdeel heeft dat ontegenzeggelijk slecht is voor duurzaamheid, milieu en mensheid, neem bijvoorbeeld wapensystemen. Moet je dan het gehele bedrijf boycotten? Wil je dat je pensioenfonds niet meer belegt in dat bedrijf? Moet je ook de ETF’s links laten liggen die aandelen in dat bedrijf hebben? En als de pleuris uitbreekt, mogen de wapensystemen van dat bedrijf dan door de overheid wel worden gebruikt om de orde te herstellen? En met wiens kapitaal hadden die wapensystemen dan ontwikkeld moeten zijn?

ESG-score van Kaskoe

Trouwens, voor wat het waard is, volgens mijn broker is de gecombineerde ESG-score van twee derde van mijn portfolio een 7 op schaal van 10. Het gaat dan om het gedeelte dat via Lynx bij Interactive Brokers staat, die een ESG-rapportage voor je portfolio aanbiedt. Op de pijlers ‘environmental’ en ‘governance’ scoort mijn portfolio een 6 en op ‘social’ een 7 op een schaal van 1 -10. Wat zegt dit? Wat mij betreft weinig.

Verantword investeren
ESG-score portfolio Kaskoe

Rio Tinto PLC is overigens opgenomen in de iShares MCSI World ESG Screened ETF. Net als de combinatie AB InBev – Novo Nordisk.

Wat is jouw mening over verantwoord investeren? Laat het mij weten!

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 593 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.