Vergelijking tussen Lynx en Binck

Vergelijking tussen Lynx en Binck

4 september 2019 4 Door Kaskoe

Waarom een vergelijking tussen Lynx en Binck? Toen Kaskoe zeven jaar geleden begon met beleggen heb ik een rekening geopend bij Binck. De reden om voor Binck te kiezen was dat zij een actie hadden waarbij je € 200,- transactietegoed kreeg. In een kort rondje vergelijken leek Binck mij destijds de beste keuze. DeGiro richtte zich toen nog niet op de consumentenmarkt. Bij Lynx haakte ik af op het intimiderende handelsplatform dat zich vooral op daytraders leek te richten.

(Dit artikel is op 4 september 2019 geactualiseerd)

Vergelijking tussen Lynx en Binck

De situatie is nu totaal anders, er is inmiddels veel meer concurrentie tussen brokers. Binck heeft pakketten met de drie nietszeggende kleuren Green, Blue en Black geïntroduceerd. DeGiro heeft flink aan de weg getimmerd. En ‘new kid in town’ Flatex heeft de afgelopen drie maanden 20.000 klanten in Nederland gescoord met de belofte dat zij geen transactiekosten in rekening brengen.

Binck heeft in maart 2018 de tarieven flink verhoogd en een servicefee geïntroduceerd. Ik heb er toen voor gekozen om geen nieuwe aankooptransacties bij Binck te doen en heb een tweede beleggingsrekening geopend bij Lynx. Inmiddels heb ik anderhalf jaar vergelijkingsmateriaal. Het artikel op deze blog is bovendien een van de best gelezen posts. Tijd dus voor een update van de vergelijking tussen Lynx en Binck.

Vergelijking tussen Lynx en Binck
Vergelijking tussen Lynx en Binck

Beleggingsstrategie

Wat veel beginnende beleggers zich niet realiseren is dat de beleggingsstrategie een belangrijke factor is in de keuze tussen welke broker het beste bij jou past. Ben je iemand met ervaring, handel je meerdere keren per week en ben je actief bezig met bijvoorbeeld opties? Of ben je zoals Kaskoe een dividendbelegger met een buy-and-hold strategie? Of wil je eigenlijk helemaal niet actief beleggen maar een deel van je vermogen in ETF-fondsen steken?

Je beleggingsstrategie en de hoogte van je vermogen is van invloed op de verschillende aspecten die meewegen bij de waardering van een broker. Aspecten die ik in de vergelijking tussen Lynx en Binck beoordeel zijn de kosten, het gebruiksgemak van het platform, de servicedesk, en de kennisbronnen die zij bieden.

Heb je geen beleggingsstrategie? Dan is het sowieso niet verstandig te beginnen met beleggen…

Kosten

De kosten die een broker rekent gaan direct van het rendement af. Het is daarom belangrijk de kosten laag te houden. Bij bijna alle brokers betaal je vaste kosten en variabele kosten. Vaste kosten zijn bijvoorbeeld een maandelijkse “aansluitings-fee” of de kosten voor live aandelenkoersen. Variabele kosten zijn bijvoorbeeld een percentage aan “service-fee” over het belegd vermogen of de kosten voor het inleggen van een aankoop- of verkooporder. Zowel Lynx als Binck (en alle andere brokers) kennen vele kleine lettertjes in hun kostenstructuur.

Binck is in april 2018 gestart met drie verschillende pakketten. Medio oktober 2019 zijn de belangrijkste kosten als volgt:

Vergelijking tussen Lynx en Binck
Bron: https://www.binck.nl/zelf-beleggen/pakketten

Bij Lynx ziet de kostenstructuur er als volgt uit:

Vergelijking tussen Lynx en Binck
Bron: https://www.lynx.nl/tarieven-beleggen/alle-tarieven/

Zoals je kunt zien is het best ingewikkeld om op basis van deze kostenstructuren te berekenen wat je jaarlijks globaal kwijt bent. Ik ga mij ook niet wagen aan een prijsvergelijking omdat dit in hoge mate samenhangt met jouw beleggingsstrategie en -gedrag. Ook heb ik de verschillende tarieven voor handelen in opties, hefboomproducten (kijk uit!) en valuta niet meegenomen.

Wel is denk ik duidelijk dat de service fee van bijna € 100,- op een portfolio van € 50.000 bij Binck verhoudingsgewijs een forse kostenpost is. Bij Lynx heb je die kosten ook, maar zijn ze met € 60,- lager én worden ze verrekend met de transactiekosten, die ook nog eens een stuk lager zijn dan bij Binck.

Gelukkig zijn er meerdere tools beschikbaar waarmee je kan aangeven waarin en met welke frequentie jij denkt te handelen op basis waarvan berekend wordt wat je kosten globaal zijn. Een voorbeeld is www.brokertarieven.nl/

Communicatie

Als je belegger loop je wel eens tegen vragen aan. Zeker voor minder ervaren beleggers is het van belang dat er een servicedesk beschikbaar is. Kaskoe heeft inmiddels ervaring met zowel de servicedesk van Lynx als Binck. Ik heb zowel telefonisch als per mail verschillende vragen gesteld aan Lynx en Binck.

Servicedesk Binck: ze hebben ruime openingstijden, op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur en zelfs op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Ik ben zowel per mail als per telefoon bijna altijd netjes en ter zake kundig te woord gestaan. Als men het antwoord niet direct weet komt men er binnen een paar dagen op terug.

Servicedesk Lynx: wat mij positief verraste is dat ik vrij kort na het openen van een rekening gebeld werd door een accountmanager. Hij wilde graag kennismaken, wilde graag weten wat voor strategie ik hanteerde en was de eerste drie maanden beschikbaar voor vragen. Ik heb hem in deze twee maanden nog twee keer gesproken. Later heb ik ook contact gehad met de servicedesk over de werking van het platform. Ook keurig geholpen, door mee te kijken op mijn computerscherm.

Overige communicatie: bij Binck krijg je, als je dit wilt, wekelijks een mailtje met de 5 stijgers en dalers in je portfolio en een rapportage van je portfolio. Deze optie heeft Lynx niet. Bij Binck heb ik een aantal keer ervaren dat ze fouten maken met dividenduitkeringen. Verkeerd toegepaste bron belasting of een verkeerd dividendbedrag. Het wordt dan uiteindelijk altijd wel opgelost, maar in mijn optiek mag dat niet. Communicatie hierover is vaak marginaal. Bij mijn portfolio bij Lynx heb ik geen fouten ervaren.

Gebruiksgemak

Bij Binck maak ik gebruik van de website. De app gebruik ik niet omdat ik twee beleggingsrekeningen heb lopen bij Binck (privé en zakelijk) en de app daar niet mee overweg kan. Ik maak geen gebruik van Protrader of andere tools.

Bij Lynx maak je altijd gebruik van een accountmanagementsysteem. Daarnaast kan je kiezen voor Lynx Basic (een online applicatie) of voor het Lynx handelsplatform (lokaal te installeren applicatie). Ook heb je nog een mobiele app en verschillende andere tradingtools. Kaskoe maakt alleen gebruik van Lynx Basic en van het accountmanagementsysteem. Het handelsplatform heb ik uitgeprobeerd, maar dit biedt veel te veel opties voor mijn beleggingsstrategie. Voor mijn doeleinden is het onnodig ingewikkeld.

Als ik kijk naar de door mij gebruikte handelsplatformen en dan de vergelijking tussen Lynx en Binck maak, wint Binck met vlag en wimpel. De scheiding tussen handelsplatform en accountmanagement (waar je bv rapportages terugvind of een melding aan moet maken dat je geld stort) ervaar ik als onhandig. Lynx Basic werkt prettig en intuïtief. Voor de belegger die niet al te ingewikkelde handelingen wil uitvoeren of analyses wil maken, werkt Lynx Basic prima. Maar de website met het handelsplatform van Binck werkt prettiger dan Lynx Basic, vooral omdat je bij Binck alles in hetzelfde platform vind. Ik vind op Binck sneller wat ik zoek dan op Lynx, vooral als het gaat om overzichten. Bij de Lynx krijg ik het idee dat het geheel aan applicaties een beetje een rommelig geheel is omdat je er altijd minimaal twee nodig hebt.

Security

Voor mij is het belangrijk dat een handelsplatform minimaal 2-factor authentication heeft toegepast op haar site. Ook kan het niet zo zijn dat je cruciale data (zoals bijvoorbeeld een tegenrekening) kunt wijzigen of telefonisch vragen kunt stellen over iemand anders account. Zowel Lynx als Binck lijken deze zaken goed geregeld te hebben. Bij Binck is 2-factor authentication verplicht ingesteld indien je zaken wilt wijzigen of orders wilt inleggen. Bij Lynx is het optioneel. Tijdens telefonisch contact worden altijd controlevragen gesteld om vast te stellen wie je bent.

Weergave stappen two factor authenticatie

Kennis

Met kennis bedoel ik de hulpmiddelen die de broker je aanreikt om beter te worden als belegger. In de vergelijking tussen Lynx en Binck vind ik dat beiden hier behoorlijk veel werk van maken. Deels is dat natuurlijk in hun eigen belang: hoe meer mensen handelen, hoe meer zij verdienen. Beiden bieden regelmatig online seminars voor ieder niveau. Maar Lynx biedt meer, heeft mijns inziens vaak interessantere sprekers en biedt meer verdieping. De online seminars van beiden zijn ook voor niet-klanten beschikbaar. Bij Binck is het aanbod afhankelijk van het gekozen pakket: hoe duurder het pakket, hoe meer je krijgt.

Conclusie

Hoe valt de vergelijking tussen Lynx en Binck uit? De beste broker is de broker die het best past bij jou beleggingsstrategie. Met andere woorden: er is geen één beste broker. Op basis van mijn beleggingsstrategie wint Lynx zeer dik op kosten en daarnaast ook op kennis. Binck wint op gebruiksgemak. De leercurve van het handelsplatform is bij Lynx wat steiler dan bij Binck. Op communicatie scoren ze gelijk.

Voor de eenvoudige dividendbelegger die naast een basaal overzicht verder alleen één of twee transacties per maand doet, heeft Lynx wat mij betreft een streepje voor op Binck. Voorlopig blijf ik ze beiden gebruiken maar ga ik vanwege de sterk toegenomen kosten bij Binck niet langer met extra geld beleggen of dividend herinvesteren.

Bij welke broker beleg jij, en wat zijn jouw ervaringen?

[mailpoet_form id=”2″]