
Vergelijking van aandelenscreeners
Het eerste artikel op mijn blog dateert van 20 mei 2018. Bijna twee jaar, zo oud is Kaskoe deze week. Het artikel was een recensie van Simply Wall St., een aandelenscreener. Het is één van mijn minst gelezen artikelen, in de tijd dat ik al trots was op 20 bezoekers per week. Bovendien durfde ik destijds de mogelijkheid om commentaar te geven nog niet aan te zetten. Maar inmiddels zijn we 88 artikelen verder en wordt Kaskoe goed gelezen. Goed, we dwalen af. De reden van deze intro is dat ik meer aandelenscreeners gebruik. En het leek mij interessant om deze eens te vergelijken voor mijn lezers. Dus vandaar op Kaskoe: een vergelijking van aandelenscreeners.
Wat zijn aandelenscreeners?
Wat zijn aandelenscreeners eigenlijk? Kort gezegd is het een lijst of database met aandelen met per aandeel een aantal kenmerken. Een aantal eenvoudige kenmerken zijn bijvoorbeeld marktkapitalisatie, koerswinst-verhouding en het dividendrendement. Op die kenmerken kan je selecteren en sorteren. Aandelenscreeners zijn handig omdat je daarmee in korte tijd een voorselectie kunt maken van aandelen die mogelijk interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld een selectie van alle aandelen met een dividendrendement van meer dan 4% en een koerswinst-verhouding onder de 15. Voorbeelden van aandelenscreeners zijn Yahoo Finance, Morningstar, Google Finance, en Seeking Alpha.
Vergelijking van aandelenscreeners
Er zijn er veel verschillende aandelenscreeners, die allen verschillende functionaliteiten hebben. Sommige aandelenscreeners zijn niet meer dan een veredeld Excel-overzichtje met 6 kenmerken. Maar andere aandelenscreeners bieden je de mogelijkheid om aandelen te vergelijken op ettelijke honderden kenmerken. Er zijn aandelenscreeners die je toegang geven tot nieuwsberichten, of portfoliomanagement bieden. Tot en met de mogelijkheid om op basis van jouw specifieke set aan criteria te backtesten wat de performance van een portfolio zou hebben gedaan over een bepaalde periode. De meeste aandelenscreeners verdienen hun geld met lidmaatschappen. Maar er zijn ook gratis aandelenscreeners. In dat geval ben jij vaak zelf het product… Ohja, bij Kaskoe ben jij niet het product, ik doe niet aan affiliative marketing.
Waarom gebruikt Kaskoe aandelenscreeners?
Kaskoe gebruikt aandelenscreeners om op het spoor te komen van verschillende aandelen die mogelijk voldoen aan mijn beleggingsstrategie en –portfolio. Zeker in de opbouwfase van een portfolio van een buy-and-hold strategie een aandelenscreener een fijn stuk gereedschap dat je tijd bespaart. Maar ook als je frequent handelt op basis van bepaalde criteria kan een aandelenscreener nuttig zijn.
Momenteel gebruikt Kaskoe vijf verschillende aandelenscreeners op redelijk frequente basis. Dit zijn er veel, eigenlijk teveel. Ik ben van plan het aantal te verminderen zodra mijn portfolio de opbouwfase voorbij is. Voor het monitoren van een buy-and-hold portfolio is het absoluut niet nodig om zoveel verschillende aandelenscreeners te gebruiken. Maar in de huidige fase zie ik aandelenscreeners als een stuk gereedschap, waarvoor ik bovendien bereid ben te betalen. Je gaat tenslotte ook geen huis bouwen met een botte zaag en een gratis verkregen hamer met een te korte steel.
Welke aandelenscreeners gebruikt Kaskoe?
Laten we eens inhoudelijk gaan kijken naar de vergelijking van aandelenscreeners. Momenteel gebruik ik de volgende aandelenscreeners (in alfabetische volgorde), met per screener een hele korte kenschets en een plaatje:
Gurufocus
Enorme database met historie tot 30 jaar terug, uitstekende mogelijkheden om te customizen, realtime koppeling met Excel. Mogelijkheden zijn dermate groot dat de interface er onder leidt. Ook geschikt voor technisch analisten. Mogelijkheid om beleggingsexperts te volgen.
Seeking Alpha
Bron van nieuws en analyses met in toenemende mate screenerfunctionaliteit. De laatste twee jaar veel nieuwe functionaliteit toegevoegd. Portfoliomanagement is inmiddels ook redelijk uitgebreid, maar screenerfunctionaliteit nog ondermaats. Heeft ook info over ETF’s. Hele actieve community waar je veel kennis op kunt doen.
Simply Safe Dividends
Primair gericht op de mate waarin het dividend van aandelen veilig is, maar verzamelt inmiddels veel meer informatie. Screenerinformatie redelijk beperkt. Cleane interface, maar relatief duur.
Simply Wall St.
Zeer verfrissende visueel ingestelde interface waar uiteindelijk wel heel veel informatie uit op te halen is. Kent functionaliteit om op basis van jouw portfolio soortgelijke aandelen voor te stellen. Screenercriteria niet super uitgebreid.

Uncle Stock
Enorme berg aan informatie beschikbaar voor screening, veel samengestelde berekeningen en voorbeeldportfolio’s. Naast fundamentele analyse ook geschikt voor technische analyse. Relatief betaalbaar.
Wat zijn de verschillende functionaliteiten en kenmerken?
Als ik kijk waarvoor ik de verschillende aandelenscreeners voor gebruik, dan kom ik op het volgende (zeker niet uitputtende) lijstje van functionaliteiten:
Functionaliteiten
- Selecteren en sorteren op kenmerken of criteria van aandelen: de kern van iedere goede aandelenscreener. Hoe meer data en criteria, hoe verfijnder je kunt zoeken.
- Portfoliomanagement: de mate waarin jij je portfolio kunt beheren en aan de hand van aan- en verkoopregels kunt zien wat het rendement is. Meestal biedt je broker deze functionaliteit ook.
- Samenstellen van watchlists: lijkt op portfoliomanagement, maar de betere watchlist laat je triggerwaardes op de prijs zetten (zoals Kaskoe’s eigen watchlist).
- Samenstellen van rapportages: biedt je de mogelijkheid om de te tonen gegevens op schermen en rapportages te customizen.
- Import en export-mogelijkheden van gegevens: de functionaliteit om de getoonde gegevens via een CSV-bestand te exporteren naar Excel zodat je eigen analyses kunt toepassen. Import is handig voor portfolio en watchlist.
- Beoordelen van een portfolio: sommige screeners analyseren je portfolio en geven dan inzicht in een beperkt aantal metadata.
- Backtesten van een portfolio: de functionaliteit waarmee je op basis van een set criteria kunt laten doorrekenen wat de performance over een portfolio zou zijn geweest over een historische periode. Interessant om verschillende strategieën te vergelijken op resultaten (uit het verleden)
- Toegang tot nieuws en analyses over aandelen: sommige screeners bieden toegang tot nieuwsberichten of analyses over de aandelen. In de meeste gevallen betreft dit vrij toegankelijke informatie van het Internet.
- Toegang tot community: sommige screeners bieden je de mogelijkheid je portfolio te delen of om analyses en artikelen te delen.
- Bovendien is er ook een aantal kenmerken die een aandelenscreener meer of minder interessant maken.
Kenmerken
- Omvang van de database (aantal aandelen en geografische nadruk)
- Investeringsinstrumenten (aandelen, ETF’s, fondsen, obligaties)
- Ondersteuning soorten analyse (technische analyse, fundamentele analyse)
- Kosten: in de meeste gevallen bieden screeners een abonnement aan met verschillende prijzen. Hoe meer functionaliteiten, hoe hoger de prijs. Alle door mij gebruikte screeners bieden een proeftijd of een gratis abonnement met beperkte functionaliteit aan.
Vergelijking van aandelenscreeners
Hoe scoren de verschillende aandelenscreeners ten opzichte van elkaar op de verschillende functionaliteiten? En waarin verschillen de kenmerken? In onderstaande tabel heeft Kaskoe getracht de verschillende aandelenscreeners te scoren op alle bovenstaande functionaliteiten en kenmerken.

Er is geen winnaar of verliezer aan te wijzen. Uiteindelijk staat of valt iedere screener met de mate van toepasbaarheid in jouw eigen beleggingsstrategie. Wil jij (ook) technisch analyseren? Dan vallen er een paar aandelenscreeners voor jou af. Ben jij puur gericht op dividendaandelen en wil je een eenvoudige interface zonder diep te moeten zoeken in een overload aan fundamentele cijfers? Dan komen er andere aandelenscreeners boven drijven. Of heb jij vooral baat bij een klankbordfunctie waarbij je gebruik maakt van kennis en analyses van andere leden? Dan is er weer een andere winnaar.
Welke aandelenscreener gebruik jij en wat zijn volgens jou de plus en minpunten?

Ha Kaskoe,
Goede blogpost. Herkenbaar dat eigenlijk geen enkele screener de volledige lading dekt.
Ook niet om je portfolio bij te houden.
Ik gebruik nu Seeking Alpha, simply safe dividends, google finance en simplywallst.
Ik houd mijn portfolio bij in google sheets en simplywallst.
Unclestock kende ik niet. Die ga ik eens bekijken.
Overigens vind ik vanuit simplysafedividends de kalender feature, portfolio verdeling en timeline mooie features. En je kan prima een wachtlist samenstellen. Je kan meerdere portfolios aanmaken. Ook zijn de analyses sterk. uiteraard geen garantie. Dat vind ik op SA ooit wat minder. 100% eens met dat SSD erg duur is.
Ik bespeur bij simplywallst toch regelmatig wat foutjes. Die ik ook regelmatig meld. Zowel technisch als betreft data. Zeker dividend informatie is niet altijd correct. Wel netjes zijn alle berekeningen vermeld staan. En ik mis ooit een duidelijk overzicht van nieuws.
🙂
Bedankt voor je leesvoer!
Thanks Joost!
Voor het bijhouden van mijn portfolio gebruik ik Google Sheets waarbij ik gebruik maak van de Googlefinance functies. Maar sinds een jaar gebruik ik Sharesight als portfoliomanager. Met name omdat ik toch regelmatig merk dat Google ‘iets’ verandert waardoor mijn sheet niet meer werkte. Ook vind ik het lastig werken met het uitrekenen van rendementen over een specifieke periode, het opvragen van koersen uit het verleden werkt niet altijd even goed en snel. Bovendien wil ik graag een portfoliomanager waarbij ook het dividend wordt meegenomen. Sharesight doet dit goed.
Ik wist trouwens niet dat je meerdere portfolio’s aan kon maken bij Simply Save Dividends, dat biedt dan inderdaad wel wat mogelijkheden voor het bijhouden van een watchlist, alhoewel ik daar dan ook een targetprijs aan zou willen hangen. Simply Wall St. vind ik een zeer gave site, maar zou ik denk ik nooit als enige tool gebruiken.
Interessante blog, ik was juist aan het kijken naar screeners. Gerelateerd hieraan: ik ben eigenlijk al jaren op zoek naar een portfolio management tool waarin ik het rendement van mijn portfolio (van etfs tot normale beleggingsfondsen tot individuele aandelen) kan volgen. Rendementsberekeningen zijn een vak apart, meestal zie ik niet veel beter dan de groei van het vermogen.
Wat ik eigenlijk wil weten is de return per jaar, rekening houdend met in en uitstap besluiten. Zodat ik het kan vergelijken met de return van dat jaar van aandelen wereldwijd of gewoon de rente. En verder zou ik de geannualiseerde return sinds start tot en met nu van mijn portfolio willen weten, om te zien of het beleggen uberhaupt zin heeft gehad. Ben je zoiets wel eens tegengekomen? Ik kan toch niet de enige zijn die dit graag wil? PS de enige die een beetje in de buurt komt is de morningstar portfolio tool, wat vind je daarvan?
Hoi Roger, thanks!
Zoals in de eerdere reactie: ik maak gebruik van Google Sheets en van Sharesight. Rendementsberekeningen die ik zelf gebruik zijn op basis van de XIRR-functie in Google Sheets. Je berekent daarmee het rendement per jaar, waarbij rekening wordt gehouden met aan- en verkoopmomenten, dividendinkomsten en de actuele koerswaarde. Google Sheets vind ik niet betrouwbaar en snel genoeg met het werken met historische koersen, vandaar Sharesight. Sharesight laat keurig over iedere willekeurige periode of vanaf inception het rendement zien, voor vermogensgroei, dividendinkomsten en valutawijzigingen. In principe kan dit in Google Sheets ook, maar dat wordt mij te ingewikkeld en te weinig robuust. Ik weet niet in hoeverre Sharesight alle ETF’s en beleggingsfondsen covert, maar er staan wel ETF’s en beleggingsfondsen tussen. Je kunt een gratis account nemen met 1 portfolio bestaande uit max 10 posities, dan zou je eens kunnen testen. Hun support is goed en ze ontwikkelen goed door. Enige nadeel van Sharesight vind ik dat het geen realtime koersinfo biedt, het werkt op basis van slotkoersen. Maar goed, voor je rendementsontwikkeling maakt dat niet veel uit.
Een andere tool waar ik positieve geluiden over hoor is Portfolio Performance. Nadeel (en voor mij een nogo) is dat het een lokale installatie vergt (niet webbased) en daarom moeilijk op verschillende PC’s is te gebruiken. De Morningstar Portfolio Tool ken ik niet, kan ik dus niets zinnigs over zeggen.
Beste Kaskoe, hartelijk dank voor je blog. Een belangrijk punt nog bij de verschillende screeners is de kwaliteit en de update-snelheid van de onderliggende data. Heb je verschillende in kwaliteit gemerkt? In het bijzonder ben ik geinteresseerd naar verschillen in data-kwaliteit bij GuruFocus versus Uncle Stock, heb je misschien gemerkt of de een meer foutjes maakt dan de ander?
Hi M, ik merk weinig verschil in update-snelheid en kwaliteit van de gegevens. Data van Gurufocus komt grotendeels van Morningstar. UncleStock gebruikt Sharadar. Soms zit er wel eens iets vreemds tussen, maar het is niet zo dat dit bij de een vaker voorkomt dan bij de ander. Waar wel vaak verschillen in zitten, is in de samengestelde of berekende gegevens. Zowel Gurufocus als UncleStock heeft een score voor de financiële staat van een onderneming. Daar zit vaak best wel wat verschil tussen. Zelfde geldt voor een aantal andere kenmerken. Het is meer verschil in interpretatie dan dat de één of de ander goed of fout is.
Verschil zit er wel in functionaliteit en prijs. Bij GF betaal je per regio en per functionaliteitsniveau. Bij US krijg je alle regio’s en betaal je alleen per functionaliteitsniveau. Het aantal datapunten is bij US groter. Voor alle functionaliteiten bij elkaar is US behoorlijk goedkoper dan GF. Van de functionaliteiten die GF wel heeft heeft en US niet, springen er twee voor mij uit: GF biedt vanaf een bepaald prijsniveau al haar data in een Excel-api aan. En GF biedt je inzicht in handelsgedrag van zogenaamde guru’s (Buffett, Dalio, etc.). Als UncleStock een Excel-api zou bieden, zou ik direct met GuruFocus stoppen. In mijn optiek biedt UncleStock de meeste waarde voor het geld. Support van beiden is overigens prima, die van UncleStock trouwens in het Nederlands (Vlaams), het wordt gemaakt door een Belg.