Vergelijking van aandelenscreeners

Vergelijking van aandelenscreeners

13 mei 2020 6 Door Kaskoe

Het eerste artikel op mijn blog dateert van 20 mei 2018. Bijna twee jaar, zo oud is Kaskoe deze week. Het artikel was een recensie van Simply Wall St., een aandelenscreener. Het is één van mijn minst gelezen artikelen, in de tijd dat ik al trots was op 20 bezoekers per week. Bovendien durfde ik destijds de mogelijkheid om commentaar te geven nog niet aan te zetten. Maar inmiddels zijn we 88 artikelen verder en wordt Kaskoe goed gelezen. Goed, we dwalen af. De reden van deze intro is dat ik meer aandelenscreeners gebruik. En het leek mij interessant om deze eens te vergelijken voor mijn lezers. Dus vandaar op Kaskoe: een vergelijking van aandelenscreeners.

Wat zijn aandelenscreeners?

Wat zijn aandelenscreeners eigenlijk? Kort gezegd is het een lijst of database met aandelen met per aandeel een aantal kenmerken. Een aantal eenvoudige kenmerken zijn bijvoorbeeld marktkapitalisatie, koerswinst-verhouding en het dividendrendement. Op die kenmerken kan je selecteren en sorteren. Aandelenscreeners zijn handig omdat je daarmee in korte tijd een voorselectie kunt maken van aandelen die mogelijk interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld een selectie van alle aandelen met een dividendrendement van meer dan 4% en een koerswinst-verhouding onder de 15. Voorbeelden van aandelenscreeners zijn Yahoo Finance, Morningstar, Google Finance, en Seeking Alpha.

Vergelijking van aandelenscreeners

Er zijn er veel verschillende aandelenscreeners, die allen verschillende functionaliteiten hebben. Sommige aandelenscreeners zijn niet meer dan een veredeld Excel-overzichtje met 6 kenmerken. Maar andere aandelenscreeners bieden je de mogelijkheid om aandelen te vergelijken op ettelijke honderden kenmerken. Er zijn aandelenscreeners die je toegang geven tot nieuwsberichten, of portfoliomanagement bieden. Tot en met de mogelijkheid om op basis van jouw specifieke set aan criteria te backtesten wat de performance van een portfolio zou hebben gedaan over een bepaalde periode. De meeste aandelenscreeners verdienen hun geld met lidmaatschappen. Maar er zijn ook gratis aandelenscreeners. In dat geval ben jij vaak zelf het product… Ohja, bij Kaskoe ben jij niet het product, ik doe niet aan affiliative marketing.

Waarom gebruikt Kaskoe aandelenscreeners?

Kaskoe gebruikt aandelenscreeners om op het spoor te komen van verschillende aandelen die mogelijk voldoen aan mijn beleggingsstrategie en –portfolio. Zeker in de opbouwfase van een portfolio van een buy-and-hold strategie een aandelenscreener een fijn stuk gereedschap dat je tijd bespaart. Maar ook als je frequent handelt op basis van bepaalde criteria kan een aandelenscreener nuttig zijn.

Momenteel gebruikt Kaskoe vijf verschillende aandelenscreeners op redelijk frequente basis. Dit zijn er veel, eigenlijk teveel. Ik ben van plan het aantal te verminderen zodra mijn portfolio de opbouwfase voorbij is. Voor het monitoren van een buy-and-hold portfolio is het absoluut niet nodig om zoveel verschillende aandelenscreeners te gebruiken. Maar in de huidige fase zie ik aandelenscreeners als een stuk gereedschap, waarvoor ik bovendien bereid ben te betalen. Je gaat tenslotte ook geen huis bouwen met een botte zaag en een gratis verkregen hamer met een te korte steel.

Welke aandelenscreeners gebruikt Kaskoe?

Laten we eens inhoudelijk gaan kijken naar de vergelijking van aandelenscreeners. Momenteel gebruik ik de volgende aandelenscreeners (in alfabetische volgorde), met per screener een hele korte kenschets en een plaatje:

Gurufocus

Enorme database met historie tot 30 jaar terug, uitstekende mogelijkheden om te customizen, realtime koppeling met Excel. Mogelijkheden zijn dermate groot dat de interface er onder leidt. Ook geschikt voor technisch analisten. Mogelijkheid om beleggingsexperts te volgen.

Seeking Alpha

Bron van nieuws en analyses met in toenemende mate screenerfunctionaliteit. De laatste twee jaar veel nieuwe functionaliteit toegevoegd. Portfoliomanagement is inmiddels ook redelijk uitgebreid, maar screenerfunctionaliteit nog ondermaats. Heeft ook info over ETF’s. Hele actieve community waar je veel kennis op kunt doen.

Simply Safe Dividends

Primair gericht op de mate waarin het dividend van aandelen veilig is, maar verzamelt inmiddels veel meer informatie. Screenerinformatie redelijk beperkt. Cleane interface, maar relatief duur.

Simply Wall St.

Zeer verfrissende visueel ingestelde interface waar uiteindelijk wel heel veel informatie uit op te halen is. Kent functionaliteit om op basis van jouw portfolio soortgelijke aandelen voor te stellen. Screenercriteria niet super uitgebreid.

Simply Wall St.

Uncle Stock

Enorme berg aan informatie beschikbaar voor screening, veel samengestelde berekeningen en voorbeeldportfolio’s. Naast fundamentele analyse ook geschikt voor technische analyse. Relatief betaalbaar.

Wat zijn de verschillende functionaliteiten en kenmerken?

Als ik kijk waarvoor ik de verschillende aandelenscreeners voor gebruik, dan kom ik op het volgende (zeker niet uitputtende) lijstje van functionaliteiten:

Functionaliteiten

 • Selecteren en sorteren op kenmerken of criteria van aandelen: de kern van iedere goede aandelenscreener. Hoe meer data en criteria, hoe verfijnder je kunt zoeken.
 • Portfoliomanagement: de mate waarin jij je portfolio kunt beheren en aan de hand van aan- en verkoopregels kunt zien wat het rendement is. Meestal biedt je broker deze functionaliteit ook.
 • Samenstellen van watchlists: lijkt op portfoliomanagement, maar de betere watchlist laat je triggerwaardes op de prijs zetten (zoals Kaskoe’s eigen watchlist).
 • Samenstellen van rapportages: biedt je de mogelijkheid om de te tonen gegevens op schermen en rapportages te customizen.
 • Import en export-mogelijkheden van gegevens: de functionaliteit om de getoonde gegevens via een CSV-bestand te exporteren naar Excel zodat je eigen analyses kunt toepassen. Import is handig voor portfolio en watchlist.
 • Beoordelen van een portfolio: sommige screeners analyseren je portfolio en geven dan inzicht in een beperkt aantal metadata.
 • Backtesten van een portfolio: de functionaliteit waarmee je op basis van een set criteria kunt laten doorrekenen wat de performance over een portfolio zou zijn geweest over een historische periode. Interessant om verschillende strategieën te vergelijken op resultaten (uit het verleden)
 • Toegang tot nieuws en analyses over aandelen: sommige screeners bieden toegang tot nieuwsberichten of analyses over de aandelen. In de meeste gevallen betreft dit vrij toegankelijke informatie van het Internet.
 • Toegang tot community: sommige screeners bieden je de mogelijkheid je portfolio te delen of om analyses en artikelen te delen.
 • Bovendien is er ook een aantal kenmerken die een aandelenscreener meer of minder interessant maken.

Kenmerken

 • Omvang van de database (aantal aandelen en geografische nadruk)
 • Investeringsinstrumenten (aandelen, ETF’s, fondsen, obligaties)
 • Ondersteuning soorten analyse (technische analyse, fundamentele analyse)
 • Kosten: in de meeste gevallen bieden screeners een abonnement aan met verschillende prijzen. Hoe meer functionaliteiten, hoe hoger de prijs. Alle door mij gebruikte screeners bieden een proeftijd of een gratis abonnement met beperkte functionaliteit aan.

Vergelijking van aandelenscreeners

Hoe scoren de verschillende aandelenscreeners ten opzichte van elkaar op de verschillende functionaliteiten? En waarin verschillen de kenmerken? In onderstaande tabel heeft Kaskoe getracht de verschillende aandelenscreeners te scoren op alle bovenstaande functionaliteiten en kenmerken.

Vergelijking van aandelenscreeners
Overzicht van functionaliteiten per aandelenscreener

Er is geen winnaar of verliezer aan te wijzen. Uiteindelijk staat of valt iedere screener met de mate van toepasbaarheid in jouw eigen beleggingsstrategie. Wil jij (ook) technisch analyseren? Dan vallen er een paar aandelenscreeners voor jou af. Ben jij puur gericht op dividendaandelen en wil je een eenvoudige interface zonder diep te moeten zoeken in een overload aan fundamentele cijfers? Dan komen er andere aandelenscreeners boven drijven. Of heb jij vooral baat bij een klankbordfunctie waarbij je gebruik maakt van kennis en analyses van andere leden? Dan is er weer een andere winnaar.

Welke aandelenscreener gebruik jij en wat zijn volgens jou de plus en minpunten?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.