Waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

Waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

4 februari 2020 6 Door Kaskoe

Eén van ’s werelds meest succesvolle beleggers is Warren Buffet. Niet voor niks laat ik al sinds het allereerste begin van Kaskoe een random quote van de grootmeester op een prominente plaats op m’n blog zien. Het zal daarom geen verrassing zijn dat ik een grote bewonderaar ben van Buffett. En wat ik ook interessant vind om te weten: waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

Voor wie Warren Buffett niet kent: een korte introductie

Warren Edward Buffett wordt op 30 augustus 1930 geboren in Omaha in de staat Nebraska. Als klein jochie schijnt Buffett al geobsedeerd te zijn door cijfers. Hij leerde voor de lol een encyclopedie uit z’n hoofd en leest veel boeken. Op 11-jarige leeftijd koopt hij zijn eerste drie aandelen. Na de middelbare school komt hij na wat omzwervingen op Columbia Business School terecht, waar de schrijver van één van zijn favoriete boeken doceert, Benjamin Graham.

Foto Buffett
Warren Buffett (Photo credit: Wikipedia)

Berkshire Hathaway

Na succesvol te zijn geweest met een eigen beleggingsfonds neemt Buffett steeds meer belangen in MKB-ondernemingen. Eén van die ondernemingen is een textielbedrijf, Berkshire Hathaway. Omdat de textiel niet rendabel bleek te zijn, werden steeds meer bedrijfsonderdelen afgestoten en verkocht. Uiteindelijk bleef het bedrijf Berkshire Hathaway over als investeringsvehikel, waar alle investeringen in andere ondernemingen in onder werden gebracht.

Logo Berkshire Hathaway

Buffett is met 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway, waar hij ook nog leiding aan geeft, samen met Charlie Munger. Het jaarverslag van Berkshire Hathaway geeft ons antwoord op de vraag: waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

Beleggingsfilosofie van Warren Buffett

De wijze van beleggen van Warren Buffett wordt value investing genoemd. Value investors zoeken naar bedrijven waarvan de werkelijke (intrinsieke) waarde hoger ligt dan de marktwaarde (beurskoers). Value investors houden hun investeringen vaak lang in portefeuille. Alhoewel ik een bewonderaar ben van Warren Buffet en ook geloof in waardebeleggen, is de strategie van Kaskoe gericht op dividendgroei. Er is sprake van grote overeenkomsten tussen beide strategieën.

Aantrekkelijke aandelen volgens Warren Buffett

  • Buffett investeert alleen in bedrijven die voorspelbaar en begrijpelijk zijn. Zo heeft hij jarenlang techbedrijven gemeden omdat hij deze te onvoorspelbaar vond.
  • Bedrijven met hoge kapitaalbehoefte of grote R&D-uitgaven zijn niet favoriet. Alhoewel Buffett zoals we straks zullen zien wel een aantal vliegtuigmaatschappijen in zijn portfolio heeft, die toch best kapitaalintensief zijn.
  • Ondernemingen die kostenstijgingen kunnen doorberekenen aan hun klanten middels prijsstijgingen zijn interessant omdat zij hun winstmarges kunnen behouden.
  • Buffett is een fan van financiële instellingen, met name de grotere systeembanken en -verzekeraars. Dit ondanks het grote vreemde vermogen dat er op de balans staat.
  • Bedrijven met een sterk management zijn aantrekkelijk. Belangrijk is hierbij echter wel dat dit management niet afhankelijk is van één persoon.
  • Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Dit wordt door Buffett gezien als een indicatie dat het management zelf hun aandeel als een uitstekende investering ziet.
  • Bedrijven met hoge positieve cashflows zijn aantrekkelijk. Buffett mijdt bedrijven met lage of negatieve cashflows of die grote investeringen moeten doen om te kunnen blijven voortbestaan.

Hoe profiteer jij mee van het beleggingsinzicht van Warren Buffett?

Het interessante van de portfolio van Warren Buffett is dat jij er ook aan mee kunt doen. De aandelen van Berkshire Hathaway staan genoteerd op de New York Stock Exchange. Sinds 2010 maakt het deel uit de S&P 500-beursindex.

Word aandeelhouder van Berkshire Hathaway

Door één of meerdere aandelen Berkshire Hathaway te kopen, word jij mede-aandeelhouder van het bedrijf. En daarmee dus indirect in alle ondernemingen waar Berkshire Hathaway belangen in heeft. Nu is een standaard aandeel Berkshire Hathaway (BRK.A) wel wat aan de prijzige kant. Het aandeel noteert momenteel zo’n USD 338.575. Ja, dat lees je goed, voor de prijs van één aandeel BRK.A koop je een huis en heb je nog genoeg over voor een leuke middenklasser om er voor te zetten. Gelukkig hebben ze daar wat op gevonden in de vorm van aandelen BRK.B, die met USD 225,73 wat eenvoudiger verhandelbaar zijn. Behalve de prijs (en de zwaarte van het stemrecht per aandeel) zitten er bijna geen verschillen tussen de aandelen A en B. Voor dividendbeleggers is Berkshire Hathaway overigens een minder interessant aandeel. Het keert namelijk sinds 1967 geen dividend uit.

Als aandeelhouder van Berkshire Hathaway kan je na aanmelding de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bezoeken, op 20 mei 2020 in Omaha. Lees hier meer over wat Buffett tijdens de meeting in 2019 heeft gezegd. En mocht je aandeelhouder van Berkshire Hathaway worden, waar investeer je dan in? Oftewel, waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

Waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?

De portfolio van Berkshire Hathaway bestaat momenteel uit 47 posities. De vijf grootste posities zijn momenteel Apple Inc., Bank of America, The Coca-Cola Company, Wells Fargo en American Express. Hiervan is Apple by far de grootste, deze maakt maar liefst ruim een kwart van de totale portfolio van Berkshire Hathaway uit. Met dank aan de ruime verdubbeling van de aandelenkoers in het laatste jaar.

Nu is het niet zo dat alles wat Buffett aanraakt in een superrendement verandert. De vijf na grootste positie is een belang in Kraft Heinz. Berkshire Hathaway verloor vorig jaar maart op de slechte cijfers 4,3 miljard USD en schreef ook nog eens 15 miljard USD af. Bekijk de complete portfolio van Warren Buffett hier.

Waar bestaat Warren Buffett zijn portfolio uit?
Klik voor groter plaatje

Overeenkomsten en verschillen tussen portfolio’s Buffett en Kaskoe

Ondanks het feit dat Kaskoe een groot bewonderaar van Warren Buffett is, zitten er opmerkelijk weinig overeenkomsten in onze portfolio’s. Er bevinden zich slechts twee bedrijven in onze beider portfolio’s. Dit zijn Apple en The Travelers Companies Inc. De eerste kent iedereen wel, de tweede is een grote verzekeraar. Ook als je kijkt naar de mate van verdeling over de sectoren is er een groot verschil tussen de portfolio’s. Buffetts portfolio bestaat voor maar liefst 46% uit posities in de sector financial services, dus banken en verzekeraars. Dit is mij een veel te groot aandeel. Oh ja, er is nog een klein verschil: de waarde van de portfolio van Buffett bedraagt een slordige USD 233 miljard. Daar komt Kaskoe net niet aan 😊

Vergelijking rendement portfolio’s Buffett en Kaskoe

Als Kaskoe zo slim was geweest om van zijn eerste salaris, begin 1998, een bedrag van 1000 gulden te investeren in BRK.B, was dat nu zo’n EUR 170.000 waard geweest… Dat is een rendement van zo’n 30% per jaar. Ook daar komt Kaskoe met zijn portfolio niet aan, die staat momenteel op 11,41% rendement per jaar. Maar: als je het jaarlijks rendement van Berkshire en Kaskoe vergelijkt over de periode van oprichting van de portfolio van Kaskoe, zie je een interessant iets. De eerste aankoop van de Kaskoe-portfolio vond plaats op 26 februari 2013. Als je het jaarlijks rendement van Berkshire Hathaway bekijkt, dan komt dat over diezelfde periode uit op 11,23%! Dus wellicht schuilt er stiekem toch wel een mini-Buffett in Kaskoe!

Als eerbetoon aan een van ‘s werelds grootste beleggers heeft Kaskoe vandaag een kleine positie in Berkshire Hathaway genomen. Z’n eerste positie die geen dividend uitkeert. Maar wellicht komt het er nog wel eens van dat ik naar een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway ga.

Welke Buffett-aandelen heb jij in jouw portfolio?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.