Waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis?

Waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis?

6 mei 2020 4 Door Kaskoe

Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful.

Het is één van de vele quotes van meesterbelegger Warren Buffet. De afgelopen tijden denk ik zeker dat mensen met een fearful gevoel hebben gekeken naar hun aandelenportefeuille. Is dit dan het sein waarop Warren Buffett greedy is geworden? Waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis?

Waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis?

Voor wie Warren Buffet niet kent: Buffett is één van de founding fathers van het waardebeleggen. Jaarlijks houdt Buffett een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, zijn investeringsvehikel. Berkshire Hathaway houdt onder andere aandelen van Apple, Coca-Cola, Wells Fargo en Amazon. Kaskoe heeft zelf een ieniemienie pakketje aandelen van Berkshire Hathaway in portfolio, voor de fun en om de legende te volgen. Want zeker in deze tijden vind ik het interessant om te weten: waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis?

Aandeelhoudersvergadering vanwege Corona alleen livestream

De aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway zijn altijd een soort bedevaartstocht voor de fans van Warren Buffett. Normaliter worden ze zeer druk bezocht, maar vanwege de Corona-maatregelen was de fysieke bijeenkomst van 2 mei geannuleerd. Dit jaar was er slechts een livestream met een Q&A. Alleen Warren Buffett en Greg Abel, Vice Chairman Non-Insurance Operations waren aanwezig. Zij beantwoordden vragen die door drie journalisten waren opgesteld.

In welke aandelen handelt Buffett tijdens de crisis?

Een compleet andere setting derhalve. Niet alleen zonder publiek, maar ook zonder Charlie Munger maar met Greg Abel één van de mogelijke opvolgers van Buffett en Munger. Wat wel bleef, was het onafscheidelijke blikje Coca-Cola op de desk. En de straightforward antwoorden van Buffet, een verademing in vergelijking met het meel dat sommige andere CEO’s in de mond lijken te hebben, waren gelukkig ook als vanouds.

Resultaten Berkshire Hathaway eerste kwartaal: recordverlies

Rond dezelfde tijd werden ook de resultaten getoond die Berkshire over het eerste kwartaal van 2020 heeft gerealiseerd. Daaruit bleek dat Berkshire het afgelopen kwartaal een verlies heeft geleden van een slordige 50 miljard (!) USD.

Moet Warren Buffet op zijn oude dag nu op een houtje bijten? Nee, het grootste deel van het verlies is te wijten aan het verlies van boekwaarde van USD 54,5 miljard, wat rechtstreeks is toe te wijzen aan de aandelencrash als gevolg van de Corona-crisis. De operationele winst bedroeg 5,87 miljard USD, waarmee het nettoverlies op USD 49,75 miljard uitkwam.

Aandelentransacties in het eerste kwartaal

Waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis? Nou, in het eerste kwartaal heeft Buffett zeer bescheiden gehandeld. Berkshire Hathaway heeft voor 4 miljard USD aangekocht en voor 2,2 miljard USD verkocht. Dus in het eerste kwartaal is er een netto verkoop van aandelen van USD 1,8 miljard gerealiseerd. Op een totaal aan bezittingen van 760 miljard is dat klein bier.

Eigen aandelen ingekocht

Verder is opmerkelijk dat Berkshire Hathaway gedurende het eerste kwartaal weer eigen aandelen heeft ingekocht, ter waarde van 1,7 miljard USD. Wat daar opmerkelijk aan is, is dat deze aandelen tegen een relatief hoge prijs zijn ingekocht, namelijk tussen de USD 214 en USD 226. De actuele koers is USD 178, en in de laatste helft van maart heeft de koers zelfs de USD 160 aangeraakt. In die periode heeft Buffett dus geen extra eigen aandelen ingekocht.

Wat is Buffetts visie op de Corona-crisis?

Zoals hierboven gesteld vind ik het interessant om te weten: waarin handelt Warren Buffett tijdens de crisis? De twee oude rotten Buffett en Munger zijn inmiddels respectievelijk 89 en 96 jaar en hebben dus wel een paar crisisjes links en rechts meegemaakt. Dus ben ik benieuwd wat Buffetts visie op de Corona-crisis is. Een aantal zaken valt op in wat Buffett de afgelopen weken heeft gezegd, gedaan en heeft nagelaten.

Berkshire Hathaway heeft geen aandelen gekocht of bedrijven overgenomen

Waar tijdens de financiële crisis Berkshire Hathaway de gelegenheid te baat nam om relatief goedkoop enorme belangen op te bouwen, is dat tot nu toe niet gebeurt. Buffett en Munger hebben geen substantiële belangen ingekocht. Er hebben zich ook geen potentiële verkopers gemeld die met een investering van Berkshire gered zouden kunnen worden.

Charlie Munger:

Berkshire’s phone has not been ringing with corporate executives begging for rescue capital as the coronavirus outbreak has left everyone in shock and confused about what their next step will be.

Luchtvaartmaatschappijen gedumpt

Los van de aan- en verkopen over het eerste kwartaal, heeft Berkshire Hathaway wel belangen verkocht. Buffett heeft in april alle belangen in zijn luchtvaartmaatschappijen verkocht. Het gaat om het volledige belang in vier grote luchtvaartmaatschappijen, te weten America Airlines Group Inc. (AAL), United Airlines Holdings, Inc. (UAL), Delta Air Lines, Inc. (DAL) en Southwest Airlines Co. (LUV).

In welke aandelen handelt Buffett tijdens de crisis?

De verkoop heeft Berkshire ongeveer USD 6,5 miljard cash opgeleverd. Afgezet tegen de investering van USD 10 miljard geen goede deal, wat Buffett ook bevestigd. Hij geeft ook aan dat de bedrijven op zich goed worden gemanaged en het goed hebben gedaan, maar dat de nieuwe economische realiteit betekent dat er gedurende langere tijd veel minder gevlogen wordt. De wereld ziet er voor luchtvaartmaatschappijen substantieel anders uit.

De cash-positie van Berkshire Hathaway

Berkshire zat al goed in de slappe was. Het conglomeraat had eind maart USD 137 miljard aan cash en schatkistpapier op zijn balans staan. Met opbrengst van de verkoop van het luchtvaartbelang staat de teller op USD 144 miljard. Dat lijkt mij een forse oorlogskas.

Opmerkelijk is dan toch de uitspraak van Buffett dat de cash-positie van Berkshire Hathaway niet enorm is, in het worst-case scenario. Tijdens de livestream vertelde Warren Buffett dat het scala aan mogelijke effecten dat de Corona pandemie op de economie heeft, buitengewoon groot is.

In welke aandelen handelt Buffett tijdens de crisis?
Graeme MacKay

Buffett is nog niet greedy

Het is duidelijk dat Buffett tot nog niet greedy is. Hij lijkt de kat nog even uit de boom te kijken terwijl hij gegarandeerde bleeders voor de komende periode, zoals de luchtvaartsector, alvast heeft gedumpt. Niemand weet of de crash van maart tot een langdurige recessie gaat leiden. En of deze recessie een V, een U, een W of een L-vorm gaat hebben. Ook Warren Buffet en Charlie Munger weten het niet. Maar aan hun handelen af te lezen, verwachten zij dat we nog niet op de bodem zijn beland.

Zelf denkt Kaskoe dat we afstevenen op een langdurige periode van stagnatie en dat het een flink aantal jaren duurt voordat we weer op het niveau van februari 2020 zitten. De L-vorm dus, reden voor mij om ook nog niet massaal in te kopen en eerst eens te kijken naar de resultaten in het tweede kwartaal.

Wat denken jullie? Heeft Buffett het bij het rechte eind of is hij zijn glans aan het verliezen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.