
Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?
Ervaren beleggers zijn ervan op de hoogte, maar voor de minder ervaren belegger kan het soms toch als een verrassing komen. Een koersdaling op het moment dat een aandeel ex-dividend noteert. Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?
Wat betekent ex-dividend datum?
Er bestaan verschillende data met betrekking tot een aankondiging van een dividend. Kaskoe heeft daarover eerder een berichtje geschreven. Eén van de data is de datum ex-dividend. Letterlijk betekent ex-dividend zonder dividend. Ex-dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Op deze datum noteert het aandeel ex-dividend. Als je in dividendaandelen belegt, is het belangrijk om deze datum te kennen. Daarnaast zijn de registratiedatum (ook wel record date) en de betaaldatum belangrijke data.
De theorie van een dalende koers op de ex-dividend datum

Stel: een onderneming genaamd Kaskoe N.V. heeft een beurswaarde van 50 miljoen Euro. Wat is daarvan de betekenis? Dit betekent theoretisch dat als je deze onderneming zou willen overnemen, je 50 miljoen Euro zou moeten betalen. De beurswaarde wordt bepaald door het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de prijs per aandeel.
Prijs per aandeel x aantal uitstaande aandelen = beurswaarde
Dus stel dat de prijs per aandeel van Kaskoe N.V. op 13 februari 2019 50 Euro bedraagt, en er op diezelfde datum 1.000.000 aandelen uit staan, dan leidt dat tot een beurswaarde van Kaskoe N.V. van 50 miljoen Euro.
We weten nu hoe we kunnen berekenen wat een onderneming waard is. Nu kunnen we verder kijken naar het mechanisme dat de prijs van een aandeel in die onderneming daalt op de datum ex-dividend. Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum? Wat in feite gebeurt bij het betalen van dividend, is dat een onderneming een deel van haar cash uitkeert aan haar aandeelhouders.
Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?
Stel: Kaskoe N.V. heeft in 2018 een winst geboekt van 2 miljoen Euro. De directie heeft besloten dat zij hiervan 50% wil uitkeren als dividend aan haar aandeelhouders. Dit houdt in dat op de datum ex-dividend er 1.000.000 Euro uit de onderneming verdwijnt. En daarmee is Kaskoe N.V. geen 50 miljoen Euro meer waard, maar 49 miljoen Euro.
Als de beurswaarde met 1 miljoen Euro daalt en het aantal uitstaande aandelen gelijk blijft, daalt conform de bovenstaande formule de prijs per aandeel met 1 euro. De koers van een aandeel Kaskoe N.V. zou normaliter op de dag van ex-dividend moeten dalen met 1 euro.
Dan nu de praktijk: Walt Disney Co.
Iedereen kent Walt Disney Co. Disney is één van de aandelen in de portfolio van Kaskoe.

Disney is een dividendaandeel. Zie bijgaand de dividend scorecard van Disney. Op 28 november 2018 heeft Disney een dividend aangekondigd van 0,88 USD. De datum ex-dividend van dat betreffende dividend was 7 december 2018. Je zou dus mogen verwachten dat de koers van het aandeel Disney op 7 december 0,88 USD lager zou openen dan de slotstand van 6 december 2018. Laten we eens kijken of dit klopt.

Onderstaand een grafiek van het koersverloop van het aandeel Disney (de oranje lijn).

Te zien is dat de slotkoers op 6 december 114,33 USD bedroeg. De slotkoers op 7 december bedroeg 111,98 USD. De datum ex-dividend heeft het aandeel dus maar liefst 2,35 USD of ruim 2% ingeleverd! Hoe kan dat nou?
Watskeburt!?
Laten we eens kijken naar wat er op die dag nog meer gebeurde op de beurs. Disney is één van de aandelen die zijn opgenomen in de S&P 500. In de grafiek van het koersverloop van het aandeel Disney heb ik ook het koersverloop van de S&P 500 getekend. Wat je ziet is dat 7 december gewoon een redelijk slechte beursdag was. De S&P 500 is op 7 december maar liefst 2,33% gedaald. Zoals commentatoren dan plegen te zeggen: “het beurssentiment was negatief”. In feite komt het aandeel Disney er eigenlijk best goed vanaf. Want als ze 7 december net zo hard zouden zijn gedaald als het gemiddelde beursfonds uit de S&P 500, zou je een koersdaling mogen verwachten van zo’n 3,50 USD in plaats van 2,35 USD.
Conclusie
Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum? Conclusie: één voorbeeld vormt natuurlijk een bijzonder slechte steekproef. Maar er gebeurt meer op de beurs dan het uitkeren van dividend. En die andere gebeurtenissen hebben ook invloed op de beurskoers van een individueel aandeel. Theoretisch gezien daalt de waarde van een aandeel op de datum ex-dividend met de hoeveelheid uit te keren dividend per aandeel. Maar in de praktijk zijn er veel meer factoren van invloed die de uiteindelijke koersbeweging op een datum ex-dividend bepalen.
Tenslotte
Let er op: als je dividend wilt ontvangen dien je het betreffende aandeel op de registratiedatum (ook wel aangeduid als record date) in bezit te hebben. Deze datum ligt altijd een paar dagen ná de datum ex-dividend!
Eindelijk een duidelijke uitleg over hoe het zit met een waardedaling als er dividend wordt uitgekeerd. Leuke blog trouwens!
Ik volg het nog steeds niet…. 🙁
Dividend uitkering leidt niet tot andere cashflows van het bedrijf in de toekomst en derhalve niet tot een andere waardering.
Feit dat er geld wordt onttrokken zegt niets over de verwachting van de cashflows in de toekomst.
Immers als iedereen dividend verwacht voordat dividend uitkering dan kan men hier dus al rekening mee houden.
Waarom moet de koers dan alsnog die dag lager komen te staan?
Wat ik tevens niet begrijp, wellicht dat iamand het mij kan uit leggen wanneer je nu dividend krijgt.
Als je bijvoorbeeld een aandeel 6 maanden hebt gehad en er wordt eenmalig een keer per jaar dividend uitgekeerd en je hebt het aandeel niet meer… krijg je dan wel de helft van deze dividend uitkering? (ook al heb je niet meer het aandeel.)
Dank.
Hoi Jan,
Om met je tweede vraag te beginnen: in een eerdere post heb ik uitgelegd wanneer je als aandeelhouder recht hebt op dividend. Kort gezegd heb je recht op dividend als je op de zogenaamde registratiedatum of record date de aandelen in bezit hebt. Die datum ligt normaliter 1 tot 3 werkdagen na de datum ex-dividend. Als jij de aandelen in bezit hebt op de record dat, heb jij recht op al het dividend van de voorgaande periode, in jouw voorbeeld dus van een jaar. Als jij een aandeel koopt een week voor de record date en een week na de record date verkoopt, heb jij dus recht op het gehele dividend. Als jij voor de record dat aandeel verkocht hebt, krijg je geen dividend, ook al had je het aandeel al zes maanden in bezit.
Je eerste vraag is lastiger te beantwoorden. In theorie gaat het dividend op de datum ex-dividend van de koers af. Voor die datum zit het dividend verwerkt in de koers, na die datum zit het dividend er niet meer in. In de praktijk spelen er echter allerlei andere zaken mee, waaronder ook toekomstverwachtingen. Toekomstig te verwachten cashflows zal invloed hebben op de koers van het aandeel en indirect ook op het toekomstig te verwachten dividend. Maar toekomstig te verwachten cashflows hebben geen directe relatie met het dividend over de voorgaande periode (tenzij het gedurende langere tijd fundamenteel slechter gaat met een bedrijf en het bestuur besluit een deel van de winst toe te voegen aan de algemene reserves en dus niet in dividend of investeringen te steken). Hopelijk volg je het nu wel 🙂
Hoi! Prettig uiteengezet, helder! Chapeau! Ik heb echter nog n vraagje met betrekking tot de registratiedatum. Op 14 mei 2020 gaat het aandeel Royal Dutch Shell ex dividend. De registratiedatum ligt echter, anders dan in hierboven geschreven artikel, ná de ex dividend datum, namelijk op 15 mei 2020. Hoe zit het dan nu qua in bezit hebben om in aanmerking voor het dividend te komen? Is de ex dividend datum doorslaggevend of de registratiedatum? En maakt het nog iets uit op welk tijdstip van de dag je de aandelen in je bezit hebt? Stel, je hebt de aandelen in de ochtend en wil ze in de middag verkopen (op de ex dividend datum of de registratiedatum), loop je dan kans de boot te missen of wordt al meteen bij opening van de handelsdag gekeken wie hoeveel aandelen heeft?
Hoi Leontine, Thanks voor het compliment! Ik zie dat in de laatste zin van het artikel een fout is geslopen, die pas ik aan! De registratie-datum ligt altijd na de datum ex-dividend. Het bestuur van de onderneming bepaalt de registratiedatum. En op basis van deze datum wordt aan de hand van de procedures van de beurs de ex-dividend datum bepaalt.
Voor wat betreft tijdstip: voor zover ik weet heb je recht op dividend indien je voor het eind van de werkdag (!) van de registratiedatum in het bezit bent van het aandeel. Hier zitten een aantal mitsen en maren in besloten. Ten eerste is het gezien het internationale karakter van de aandelen nog maar de vraag wanneer een werkdag eindigt. Moet je de tijdszone van het hoofdkantoor nemen? En wat is überhaupt het einde van de werkdag? 17:00 uur? En bovendien is de vraag wanneer je daadwerkelijk in het bezit bent van een aandeel. Er is altijd sprake van een settlementproces waarvan ik niet weet hoe dit precies werkt, welke partijen daarbij betrokken zijn en wanneer de verkoop daadwerkelijk is afgerond.
Oeps, nog even een opmerking: Ik zie namelijk een discrepantie in de teksten. Ik was uitgegaan van de laatste alinea in het artikel, waarin staat dat de registratiedatum vóór de ex dividend datum ligt. In het antwoord op de vraag van Jan wordt echter geschreven dat de registratiedatum ná de ex dividend datum ligt….. Mag ik er van uit gaan dat het antwoord aan Jan correct is?
Scherp opgemerkt! Registratiedatum ligt na datum ex-dividend!
Allereerst dank voor de uitleg.
mijn hamvraag: Als de registratiedatum bepalend is voor het recht op dividend, wat is dan de waarde van de ex-dividend dag?
Want nu zie ik het zo dat de aankoop op ex-dividend datum gunstiger wordt en als je daarna snel aankoopt (vóór de registratiedatum een paar dagen later) heb je dubbele beloning, een lagere aankoopkoers én het dividend.
Maar dit lijkt te mooi om waar te zijn.
Vb NN in aug 2020 was ca 33 euro voor ex dividend, 31 euro op ex dividend datum, dividend is ruim 2 euro per aandeel, dus feitelijk kost het aandeel me dan iets minder dan 29 (na aftrek te ontvangen dividend)?
Tenslotte… hoe kan ik de registratiedatum makkelijk vinden?
Hartelijk dank.
Thanks Edwin. Kijk wellicht ook nog eens naar de post over dividend stripping. Ik denk dat je idee te mooi is om waar te zijn. Sowieso is het erg lastig timen. Kijk bv naar Apple: Ex-dividend datum is 7 augustus 2020 (vrijdag), de record date 10 augustus (maandag). Je zal rekening moeten houden met de tijdzone van de beurs waarop je handelt, tenzij je alleen op de AEX handelt. En daarbij: als het echt zo makkelijk zou zijn op deze manier koerswinst te boeken, zou iedereen dat wel doen, denk ik dan.
De registratiedatum zou je op de investors relations pagina van het bedrijf moeten kunnen vinden, of in het persbericht waarin het dividend wordt aangekondigd. Ook staat het voor de bekendere aandelen op de dividend scorecard pagina van Seeking Alpha. Voor NN staat het verstopt in dit bericht, 11 augustus. Aan de koers te zien is het dividend inderdaad vandaag (10-08) uit de koers gelopen. Dus als je vlak voor het sluiten van de beurs een paar aandelen NN tegen EUR 32,31 had gekocht, zou je in theorie inderdaad alsnog het dividend over die aandelen krijgen.