Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?

Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?

13 februari 2019 9 Door Kaskoe

Ervaren beleggers zijn ervan op de hoogte, maar voor de minder ervaren belegger kan het soms toch als een verrassing komen. Een koersdaling op het moment dat een aandeel ex-dividend noteert. Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?

Wat betekent ex-dividend datum?

Er bestaan verschillende data met betrekking tot een aankondiging van een dividend. Kaskoe heeft daarover eerder een berichtje geschreven. Eén van de data is de datum ex-dividend. Letterlijk betekent ex-dividend zonder dividend. Ex-dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Op deze datum noteert het aandeel ex-dividend. Als je in dividendaandelen belegt, is het belangrijk om deze datum te kennen. Daarnaast zijn de registratiedatum (ook wel record date) en de betaaldatum belangrijke data.

De theorie van een dalende koers op de ex-dividend datum

Schoolbord met het woord theorie er op geschreven

Stel: een onderneming genaamd Kaskoe N.V. heeft een beurswaarde van 50 miljoen Euro. Wat is daarvan de betekenis? Dit betekent theoretisch dat als je deze onderneming zou willen overnemen, je 50 miljoen Euro zou moeten betalen. De beurswaarde wordt bepaald door het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de prijs per aandeel.


Prijs per aandeel x aantal uitstaande aandelen = beurswaarde


Dus stel dat de prijs per aandeel van Kaskoe N.V. op 13 februari 2019 50 Euro bedraagt, en er op diezelfde datum 1.000.000 aandelen uit staan, dan leidt dat tot een beurswaarde van Kaskoe N.V. van 50 miljoen Euro.

We weten nu hoe we kunnen berekenen wat een onderneming waard is. Nu kunnen we verder kijken naar het mechanisme dat de prijs van een aandeel in die onderneming daalt op de datum ex-dividend. Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum? Wat in feite gebeurt bij het betalen van dividend, is dat een onderneming een deel van haar cash uitkeert aan haar aandeelhouders.

Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum?

Stel: Kaskoe N.V. heeft in 2018 een winst geboekt van 2 miljoen Euro. De directie heeft besloten dat zij hiervan 50% wil uitkeren als dividend aan haar aandeelhouders. Dit houdt in dat op de datum ex-dividend er 1.000.000 Euro uit de onderneming verdwijnt. En daarmee is Kaskoe N.V. geen 50 miljoen Euro meer waard, maar 49 miljoen Euro.

Als de beurswaarde met 1 miljoen Euro daalt en het aantal uitstaande aandelen gelijk blijft, daalt conform de bovenstaande formule de prijs per aandeel met 1 euro. De koers van een aandeel Kaskoe N.V. zou normaliter op de dag van ex-dividend moeten dalen met 1 euro.

Dan nu de praktijk: Walt Disney Co.

Iedereen kent Walt Disney Co. Disney is één van de aandelen in de portfolio van Kaskoe.

Bron: Pexels

Disney is een dividendaandeel. Zie bijgaand de dividend scorecard van Disney. Op 28 november 2018 heeft Disney een dividend aangekondigd van 0,88 USD. De datum ex-dividend van dat betreffende dividend was 7 december 2018. Je zou dus mogen verwachten dat de koers van het aandeel Disney op 7 december 0,88 USD lager zou openen dan de slotstand van 6 december 2018. Laten we eens kijken of dit klopt.

Scorecard van de dividend kenmerken van Disney
Bron: seekingalpha.com/symbol/DIS/dividends/scorecard

Onderstaand een grafiek van het koersverloop van het aandeel Disney (de oranje lijn).

Koersverloop van Disney rond datum ex-dividend versus S&P 500
Bron: seekingalpha.com/symbol/DIS/chart

Te zien is dat de slotkoers op 6 december 114,33 USD bedroeg. De slotkoers op 7 december bedroeg 111,98 USD. De datum ex-dividend heeft het aandeel dus maar liefst 2,35 USD of ruim 2% ingeleverd! Hoe kan dat nou?

Watskeburt!?

Laten we eens kijken naar wat er op die dag nog meer gebeurde op de beurs. Disney is één van de aandelen die zijn opgenomen in de S&P 500. In de grafiek van het koersverloop van het aandeel Disney heb ik ook het koersverloop van de S&P 500 getekend. Wat je ziet is dat 7 december gewoon een redelijk slechte beursdag was. De S&P 500 is op 7 december maar liefst 2,33% gedaald. Zoals commentatoren dan plegen te zeggen: “het beurssentiment was negatief”. In feite komt het aandeel Disney er eigenlijk best goed vanaf. Want als ze 7 december net zo hard zouden zijn gedaald als het gemiddelde beursfonds uit de S&P 500, zou je een koersdaling mogen verwachten van zo’n 3,50 USD in plaats van 2,35 USD.

Conclusie

Waarom daalt de koers op de ex-dividend datum? Conclusie: één voorbeeld vormt natuurlijk een bijzonder slechte steekproef. Maar er gebeurt meer op de beurs dan het uitkeren van dividend. En die andere gebeurtenissen hebben ook invloed op de beurskoers van een individueel aandeel. Theoretisch gezien daalt de waarde van een aandeel op de datum ex-dividend met de hoeveelheid uit te keren dividend per aandeel. Maar in de praktijk zijn er veel meer factoren van invloed die de uiteindelijke koersbeweging op een datum ex-dividend bepalen.

Tenslotte

Let er op: als je dividend wilt ontvangen dien je het betreffende aandeel op de registratiedatum (ook wel aangeduid als record date) in bezit te hebben. Deze datum ligt altijd een paar dagen ná de datum ex-dividend!