Waarom een dividendverlaging bij Kraft Heinz onvermijdelijk was

Waarom een dividendverlaging bij Kraft Heinz onvermijdelijk was

6 maart 2019 2 Door Kaskoe

In de laatste week van februari bracht Kraft Heinz haar kwartaalcijfers uit. En die cijfers waren niet best. De onderneming leed een enorm verlies als gevolg van het afboeken van de waarde van een aantal merken. Bovendien kondigde het aan dat de SEC (De Amerikaanse AFM, maar dan met ballen) een onderzoek naar de boeken zou starten. On top of that kwam de mededeling dat de balans moest worden versterkt en dat daarom het dividend werd verlaagd. Laten we eens gaan kijken waarom een dividendverlaging bij Kraft Heinz onvermijdelijk was.

Logo Kraft Heinz

Dividendverlaging

Het dividend wordt met 36% verlaagd, van een jaarlijkse 2,50 USD naar 1,60 USD per aandeel. Dat aandeel kreeg overigens ook een behoorlijke klap te verwerken, het ging van 48 USD naar 34 USD. Als dividendbelegger doen dit soort berichten pijn. Kaskoe doet het geen pijn, want Kraft Heinz maakt geen deel uit van zijn portfolio.

Kaskoe analysemodel

Kraft Heinz is door mij ooit wel beoordeeld, ten tijde dat het management, gesteund door twee grootaandeelhouders, een semi-onvriendelijk bod uitbracht op Unilever. Destijds scoorde Kraft Heinz zo slecht op mijn analysemodel, dat het niet eens op de watchlist terecht is gekomen.

In plaats daarvan heeft Kaskoe een schietgebedje gedaan in de hoop dat Unilever niet werd overgenomen, aangezien Unilever wel onderdeel uitmaakt van mijn portfolio. En met een jaarlijks rendement van momenteel 14% renderen die best aardig, dus die wilde ik niet kwijt. Maar dit soort berichten zijn wel erg interessant, want ze bieden een mogelijkheid om achteraf nog eens te beoordelen in hoeverre het analysemodel van Kaskoe voldoende goed werkt.

Grootaandeelhouders Kraft Heinz

Die grootaandeelhouders van Kraft Heinz bestaan overigens uit 3G Capital en uit Berkshire Hathaway. De eerste is een Braziliaanse private-equity firma met een meedogenloze reputatie als het gaat om het overnemen van bedrijven, deze volhangen met schulden en het keihard sturen op kostenverlagingen. Ze zijn hier bijzonder succesvol in, maar voor de dividendbelegger lijken de bedrijven waar 3G Capital in stapt beter te mijden. Een ander bedrijf waar 3G Capital de scepter zwaait, is AB Inbev. Ook hier is inmiddels een dividendverlaging doorgevoerd.

Berkshire Hathaway zal de gemiddelde belegger waarschijnlijk ook wel kennen, in ieder geval van naam. Het is namelijk het investeringsvehikel van Warren Buffett. Het Orakel van Omaha zit er ook wel eens naast. Hij verloor op de slechte cijfers 4,3 miljard USD en schreef ook nog eens 15 miljard USD af op zijn 27% belang in Kraft Heinz. Tsja, dat zijn nog eens cijfers…

Bron: Wikipedia

Voorspellende variabelen houdbaarheid dividend

Terug naar het in vergelijking met deze aantallen miezerige portfoliootje van Kaskoe en zijn analysemodel. Laten we in retrospectief nog eens kijken naar de scores van Kraft Heinz op de variabelen die iets zeggen over de houdbaarheid van het dividend. Dit zijn:

  • Omzet per aandeel
  • Free cashflow per aandeel
  • Winst per aandeel
  • Dividend per aandeel
  • Payout ratio

Voor de eerste vier geldt: een jaarlijkse gemiddelde stijging tussen de 5 tot 10% is goed. Voor de payout-ratio geldt: hoe lager hoe beter, idealiter een score van minder dan 50%.

Fusieproduct

Nu is het sowieso al vrij lastig om deze variabelen voor de periode van 2013 tot en met heden te vinden. Dat komt doordat Kraft Heinz een fusieproduct is van Heinz en Kraft Foods. Heinz is opgericht in 1869. In 2013 werd Heinz overgenomen door Berkshire Hathaway en 3G Capital en van de beurs gehaald. In 2015 kondigde Heinz aan dat het ging fuseren met Kraft Foods. De voorloper van Kraft Foods is opgericht in 1903. In de loop der jaren is het onderdeel geweest van Philip Morris Companies. In 2012 is een deel opgesplitst en overgegaan naar Mondelez International. Na deze splitsing bleef Kraft Foods over, dat op haar beurt in 2015 werd overgenomen door Berkshire Hathaway en 3G Capital. Zij voegden medio 2015 Kraft Foods en Heinz samen tot de Kraft Heinz Company, waarna het weer een beursnotering kreeg onder de ticker KHC. Bent u er nog…?

Dit soort fratsen leidt in het analysemodel van Kaskoe meestal tot ingewikkelde toestanden. Ik heb geprobeerd de verschillende gegevens over de periode van 2013 tot en met 2018 te verzamelen aan de hand van de gegevens op GuruFocus en Seeking Alpha.

Analyse van de variabelen

Onderstaand staan de verschillende waarden in een tabel. Te zien is dat de omzet sinds de fusie niet groeit. De vrije kasstroom schommelt stevig en is in 2017 negatief. De winst per aandeel schommelt nog meer. Alle drie de indicatoren moeten in het model van Kaskoe een positieve trend laten zien, liefst een gemiddelde jaarlijkse stijging van 5%. In het geval van Kraft Heinz laat de trend stagnatie of daling zien. Het dividend per aandeel ziet er van2013 tot 2018 goed uit. Maar aan de dividend payout ratio kon je al zien aankomen dat er problemen in aantocht waren. En een andere indicatie is de schuldenlast. Deze is sinds de fusie fors gestegen. Alleen een stevige omzet- en winstgroei zijn in staat om een dividend te laten blijven stijgen als er sprake is van payout-ratios van 70% of hoger en een stijgende schuldenlast.

Gegevens Kraft Heinz Corporation

Conclusie

In mijn optiek is Kraft Heinz voor de dividendbelegger nooit een serieus te overwegen aandeel voor zijn portfolio geweest. De indicatoren zijn na de fusie onvoldoende positief. De schuldenratio zorgt vroeg of laat voor problemen. De scherpe focus op kostenbesparing zorgt voor onvoldoende groei op de langere termijn. Ik denk dat het bedrijf teveel met zichzelf bezig is geweest en te weinig met haar klanten en met de omgeving. Daar waar Unilever zijn merkenportfolio vernieuwd en gerichte overnames doet in bijvoorbeeld de Vegetarische Slager en de Dollar Shave Club om nieuwe doelgroepen aan zich te binden, lijkt Kraft Heinz in de hang naar kostenbesparingen de boot te hebben gemist.

Bron: Wikipedia

Wat kunnen we leren van deze case?

Lessons learned
  • Buy and hold betekent niet Buy and forget: je moet het nieuws en de cijfers rond je aandelen volgen om dividendverlagingen voor te zijn.
  • Ook beursgoeroes zitten er wel eens naast.
  • Wees extra kritisch als private equity zich gaat bemoeien met het management van bedrijven.
  • Het analysemodel van Kaskoe is ongetwijfeld niet perfect, maar heeft destijds in het geval van Kraft Heinz terecht de alarmbellen af laten gaan.
  • Waarom een dividendverlaging bij Kraft Heinz onvermijdelijk was? Hoge schuldratio’s, hoge payout-ratio’s en een stagnerende omzet zijn slecht voor een duurzaam dividendbeleid.
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.