Waarom is dividend beleggen geen heilige graal?

Waarom is dividend beleggen geen heilige graal?

3 juni 2020 10 Door Kaskoe

Wat krijgen we nu? Valt Kaskoe van zijn geloof? Dividend beleggen is geen heilige graal? En dat uit de mond (oké, pen) van een dividendbelegger? Of heeft de corona-crisis mijn portfolio zo hard geraakt dat ik van strategie verander?

Waarom is dividend beleggen geen heilige graal?

Nee, geenszins. Maar het is wel goed om af en toe eens advocaat van de duivel te spelen. Om soms eens met een andere bril naar je eigen hypotheses en theorieën te kijken. Of om bewust vanuit een contraire mening je eigen comfortabele situatie tegen het licht te houden. En dan zal je zien dat zelfs voor een dividendbelegger dividend beleggen geen heilige graal vormt.

Investeringspanacee

Als je de verschillende blogs, social media en sites volgt die zijn gewijd aan dividend beleggen, zou je al snel tot de conclusie kunnen komen dat dividend beleggen of een dividendgroei strategie een soort investeringspanacee is. Zeker in combinatie met het streven naar financiële onafhankelijkheid. Want zeg nou zelf, wat is er mooier dan een passieve bron van inkomsten die maandelijks inkomen genereert, harder groeit dan de inflatie en dit voor de rest van je leven?

Maar niet voor ieder doel

Sommige van deze informatiebronnen schetsen alleen een te simpele voorstelling van dividend beleggen en waarschuwen onvoldoende voor de nadelen. Zeker in deze tijd, waarin veel beginnende beleggers in aandelen stappen, de rente op spaargeld nul of zelfs negatief is, obligaties bijna gegarandeerd niets opleveren, is het belangrijk altijd je beleggingsdoel in ogenschouw te nemen. En voor sommige beleggingsdoelen kan dividend beleggen een hele verstandige strategie zijn. Terwijl het voor andere beleggingsdoelen juist helemaal niet handig is om vol in te zetten op dividendaandelen.

Misvattingen en feiten over dividend beleggen

Laten we eens kijken naar een aantal van de argumenten en misvattingen waarom dividend beleggen geen heilige graal is. Het is daarvoor van belang dat je een basisbegrip van dividend hebt. Meer hierover kan je hier lezen.

Dividend beleggen geen heilige graal

Een groot deel van de bedrijven keert geen dividend uit

Lang niet alle bedrijven keren dividend uit. Naar schatting keert van de large caps uit de S&P 500 zo’n 80% dividend uit. Maar van de kleinere bedrijven wereldwijd keert naar schatting slechts iets meer dan de helft dividend uit. En van de Nasdaq top 100 keert meer dan de helft van de bedrijven geen dividend uit. Dat betekent dus dat je een groot aantal potentieel fantastische aandelen laat liggen als jij je volledig richt op dividend aandelen. Voorbeelden van grote bedrijven die geen dividend uitkeren, zijn Alphabet (moederbedrijf van Google), Amazon, Facebook, Netflix en Paypal.

De aandelenkoers van een dividendaandeel reageert op het dividend

Zodra een aandeel ex-dividend gaat, daalt de koers van het betreffende aandeel met de waarde van het uitgekeerde dividend. In ieder geval is dat de theorie. Die alleen in de praktijk erg lastig te volgen is, aangezien er tegelijkertijd ook allerlei andere invloeden zijn op de beurskoers. Maar op basis van deze theorie komt het er dus op neer dat je het dividend eigenlijk uit eigen zak betaalt.

Een hoog dividendrendement is meestal een teken van een onderliggend probleem met het bedrijf

Beleggers worden soms gelokt door hoge dividendrendementen. Percentages van meer dan 10% zijn niet ongewoon. Maar als jij je verdiept in de manier waarop het dividendrendement wordt berekend, zal je zien dat de beurskoers en het dividendrendement communicerende vaten zijn. Een lagere beurskoers betekent met een gelijkblijvend dividend een hoger dividendrendement. En vice versa. De vraag die ik mij bij een hoog dividendrendement dus altijd stel: wat is de oorzaak van de lage beurskoers? En zijn die oorzaken structureel of incidenteel van aard?

Het is een misvatting dat dividendrendement een extra rendement oplevert

Het beleggingsrendement kan uit drie componenten bestaan. In de eerste plaats is er sprake van koerswinst of -verlies. Indien een onderneming dividend uitkeert, is er sprake van dividendrendement. En als het aandeel genoteerd staat in een andere valuta, kan er sprake zijn van winst of verlies vanwege de wisselkoers. Bij beleggen gaat het om het totale rendement, dus koerswinst, valutawinst en dividendrendement. Het dividendrendement is geen extra rendement. In feite zou een onderneming die dividend uitkeert, dit ook kunnen investeren in het bedrijf, wat theoretisch extra koerswinst zou kunnen opleveren.

Een deel van je rendement breng je naar de belastingdienst

Dividendbelasting. Ik heb er al eerder over geschreven. In een aantal gevallen is het mogelijk om een gedeelte van de betaalde dividendbelasting terug te vragen. Maar uiteindelijk zal het netto ontvangen dividend altijd lager zijn dan de bruto rendementen die je terugziet op de overzichten van je broker of je bank.

Dividend beleggen geen heilige graal

Eens dividend, altijd dividend

Dividend is absoluut geen zekerheid. En alhoewel je soms wel kunt aan zien komen dat een onderneming het moeilijk gaat krijgen om het dividend uit te kunnen blijven keren, komt het soms toch nog onverwachts. Vraag bijvoorbeeld maar aan de beleggers die in maart aandelen Royal Dutch Shell hebben gekocht, met een dividendrendement van 15% en de wetenschap dat Shell haar dividend sinds de tweede Wereldoorlog nog nooit had verlaagd.

In 2009 verminderde of schrapte maar liefst 57 procent van de bedrijven die dividend uitkeerden, haar dividend. En dit ging om bedrijven uit 23 ontwikkelde markten.

Maar ik investeer uitsluitend in dividend aristocraten!?

Dividend aristocraten, dat zijn bedrijven die meer dan 25 jaar op rij hun dividend jaarlijks hebben verhoogd. En uiteraard proberen directies koste wat kost te voorkomen dat ze hun dividend moeten verlagen of zelfs schrappen. Met name als ze een beleid hebben om dividend uit te keren en dit te laten groeien. Zeker als ze zijn toegetreden tot de illustere club van dividend aristocraten.

Dividend beleggen geen heilige graal

Maar houdt in je achterhoofd dat ieder overzicht van dividend aristocraten per definitie onder invloed is van hindsight bias of survivorship bias. Ik kan nu 25 jaar terugkijken en daarmee een lijst samenstellen van dividend aristocraten. Maar wat natuurlijk de crux vormt, is of jij nu een lijst kunt samenstellen van bedrijven die de komende 25 jaar hun dividend jaarlijks zullen gaan verhogen?

Wat is de overeenkomst tussen Bank of America, General Electric, Johnson Controls en Pfizer? Ze zijn ooit allen dividend aristocraat geweest.

Maar waarom doet Kaskoe dan toch aan dividend beleggen?

Akkoord. Maar als dividend beleggen geen heilige graal is, waarom investeert Kaskoe dan toch in dividend aandelen? Eigenlijk is dat verrassend eenvoudig. Omdat beleggen in dividendaandelen mij een maandelijks passief inkomen oplevert zonder dat ik periodiek aandelen hoef te verkopen.

Welke beleggingsstrategie volg jij met welk doel?

[mailpoet_form id=”2″]