
Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt
Ooit was ik een middelmatige Havo-leerling, het is mij zelfs gelukt om zes jaar over deze middelbare schooltijd te doen. Toch ben ik financieel onafhankelijk geworden. Eerder heb ik al eens een artikel geschreven met concrete tips die helpen om financieel onafhankelijk te worden. Deze week draai ik het om en laat ik zien welke vooral mentale factoren ervoor zorgen waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt.

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt
Om mijn ‘head-start’ op het vlak van financiële onafhankelijkheid nog te verslechteren, heb ik na mijn zes jaar Havo ook nog eens een jaar lang gefeest tijdens mijn eerste HBO-jaar. Met als gevolg dat ik de keuze kreeg: of vertrekken of het jaar helemaal over doen. Ik koos voor het eerste en ben vervolgens gaan werken. Logischerwijs waren dat met alleen mijn middelbare school-diploma niet de best verdienende baantjes. Lopende band-werk, orders picken, en als kers op de taart het assembleren van handdoek-automaten en zeepdispensers. Voor mij was dit een fase in m’n leven die mijn kijk op financiën radicaal heeft veranderd. Wat mij brengt op de eerste reden waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt.

Niet leren van life-changers
Voor mij waren er zelfs twee life-changers nodig om mij het inzicht te geven dat ik serieus aan de slag moest om mijzelf uit de shitty baantjes te ontworstelen. Ten eerste het overlijden van mijn vader op jonge leeftijd. En vervolgens dus een jaar lang rondlopen in de shitty baantjes hoek. De hoek waar je nauwelijks meer verdient dan wat je maandelijks nodig hebt om van te leven. Voor mij waren dit momenten waar ik veel van heb geleerd en die mij hebben gevormd. Die mij ervan hebben doordrongen dat ik onafhankelijk wil zijn en de bereidheid heb om daar dingen voor te doen of juist te laten.
Niet dankbaar kunnen zijn
We leven, nu midden in de Corona-pandemie in verwarrende tijden. Voor mij weer een extra eye-opener voor het herkennen van de rijkdom die het leven, de vrijheid, familie en vrienden en de natuur biedt. Herken de rijkdom die je al hebt en wees er dankbaar voor. Als je niet dankbaar kunt zijn voor de rijkdom die het leven je biedt, zal financiële onafhankelijkheid je niets opleveren.

Niet kunnen stoppen met destructieve gewoontes
Destructieve gewoontes staan financiële onafhankelijkheid in de weg. Je hebt overduidelijke destructieve gewoontes, zoals overmatig drinken, gokken en drugsgebruik. Maar je hebt ook de onschuldiger gewoontes die toch behoorlijk destructief zijn in het bereiken van financiële onafhankelijkheid. In de tijd die je al liggend op de bank spendeert aan dat rechthoekige lichtgevende apparaat in je woonkamer kan je ook nuttiger dingen doen. En dat geldt ook voor het doelloos rondstruinen op sociale media. Ook dit soort minder destructieve gewoontes helpt je niet om financiële onafhankelijkheid te bereiken. En ze bieden vaak ook slechts een zeer beperkte instant beloning.
Het niet kunnen weerstaan van een instant beloning
Wat mij op de volgende reden brengt waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt: het niet kunnen weerstaan aan instant beloningen. Het gevoel van een instant beloning refereert aan het verlangen om direct plezier of vervulling van een wens te ervaren. Het is het tegenovergestelde van het ergens veel moeite voor moeten doen of het langdurig oefenen of trainen van een vaardigheid voordat je het beheerst.

We leven in een maatschappij die ons aan alle kanten verleidt. Verleidt om geld uit te geven, verleidt in de gedachte dat succes en resultaat snel en moeiteloos tot ons komt. Hier zitten verschillende aspecten aan die een obstakel vormen om financieel onafhankelijk te worden. Ten eerste zorgt het er voor dat je achteloos geld uitgeeft aan futiele zaken die je een korte dopamine-impuls geven maar die, als je dit maar vaak genoeg doet, je erop de lange termijn van weerhouden financieel onafhankelijk te worden. Maar het zorgt er ook voor dat mensen meer in het hier en nu leven en niet nadenken over hun toekomst, laat staan daar de financiële consequenties of benodigdheden voor uitrekenen.

Het in stand houden van belemmerende overtuigingen
Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt? Omdat jij denkt dat jij dat niet kunt bereiken. Dat is wat we een belemmerende overtuiging noemen. Een overtuiging is een gedachtegang, en belemmerende overtuigingen zijn vaak hardnekkige negatieve gedachten die als een vervelend irritant stemmetje rond je hoofd rondzingen. Belemmerende overtuigingen kunnen een belangrijke barrière vormen die het bereiken van financiële onafhankelijkheid in de weg staat.

Een belemmerende overtuiging kan een redenering of een volkswijsheid zijn waarvan jij denkt dat die op jou van toepassing is. Bijvoorbeeld: “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”. Als jij denkt dat dit op jou van toepassing is, tsja, dan zal je nooit dat kwartje worden. Een andere belemmerende overtuiging die ik wel eens tegenkom en die financiële onafhankelijkheid in de weg staat, heeft te maken met je mindset rondom geld en geld verdienen. Als jij een moeizame relatie onderhoudt met het slijk der aarde, wordt het lastig om er voldoende van te vergaren. Als jij denkt dat jouw skills weinig waarde hebben, dan zal jij een slechter tarief uitonderhandelen met je nieuwe potentiele opdrachtgever.
Wat heb je nodig om mentale factoren te beslechten?
Dit zijn een aantal voorbeelden van mentale factoren die jou ervan kunnen weerhouden financieel onafhankelijk te worden. Gelukkig heb je alleen een gezonde hoeveelheid wilskracht nodig om ze te beslechten. En de beloning: dat is in mijn geval het gevoel dat ik krijg als ik in een horeca-etablissement het toilet bezoek en mijn handen met een grote grijns afdroog met een handdoek-automaat van ‘mijn merk’!
Met welke mentale belemmeringen heb jij afgerekend?

Ook een goeie is de negatieve belemmering dat geld schaars is, omdat je dat vroeger hebt meegekregen. Dat is namelijk niet zo, er is geld zat op de wereld en er wordt elke seconde meer bijgedrukt.
Ha Erwin, tsja, dat vind ik nog wel een lastige. Want tot nu toe lukt het mij niet om van dat bijgedrukte geld brood te kopen. Ik denk dat gewone burgers die aan de reële economie deelnemen er voorlopig toch niet vanuit hoeven te gaan dat er geld in overvloed is. Maar misschien is dat inderdaad wel een negatieve belemmering bij mij 🙂
Leuk stukje om te lezen, Kaskoe! Vooral die handdoekautomaat, het cirkeltje is weer rond.
Je mag trots zijn op jezelf.
Thanks Uitklokken, trots weet ik niet, maar ik voel mij wel bevoorrecht!
Leuk stuk! Nog een toevoeging: geen plan hebben. Soms lijkt het wel (of is het zo) dat mensen om me heen maar wat doen zonder plan, maar wel financieel onafhankelijk willen zijn. Dan izijn je keuzes willekeurig en is je leven een uitkomst.
Thanks Groeigeld!
‘Geld is sexy’. Deze overtuiging hielp mij om geld als iets positiefs te gaan zien, waardoor ik kan persoonlijk kan groeien (en daardoor mijn plannen werkelijkheid worden). Dus niet balen van een rekening of een forse dip, maar focus blijven houden.
En ‘Geld is privé’ er zijn namelijk maar weinig mensen die jou het geluk van (financiële) vrijheid werkelijk toewensen.
Thanks voor je reactie, Eva! Twee leuke aanvullingen uit de money-mindset die bij sommige mensen zo staat afgesteld dat de relatie met geld moeizaam te noemen is.
Goed stuk. Nog zo’n belemmering: Vrouw zijn. Want ‘vrouwen horen en kunnen niet met geld bezig te zijn, laat dat maar aan de mannen over.’ Gelukkig is er de laatste jaren een verschuiving gaande, maar het voelt nog steeds vreemd.
Dank Willemijn, voor je reactie. Interessant, want het zijn van een vrouw is natuurlijk geen mentale belemmering, net zoals het zijn van een man dat niet is. Maar onder de groep vrouwen die ik ken zijn er verhoudingsgewijs wel veel meer die een, wat ik gemakshalve een negatieve money-mindset noem, hebben dan onder de groep mannen die ik ken. Wellicht dat dergelijke ouderwetse denkbeelden daar deels de oorzaak van zijn?