Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

20 mei 2020 10 Door Kaskoe

Ooit was ik een middelmatige Havo-leerling, het is mij zelfs gelukt om zes jaar over deze middelbare schooltijd te doen. Toch ben ik financieel onafhankelijk geworden. Eerder heb ik al eens een artikel geschreven met concrete tips die helpen om financieel onafhankelijk te worden. Deze week draai ik het om en laat ik zien welke vooral mentale factoren ervoor zorgen waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt.

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

Om mijn ‘head-start’ op het vlak van financiële onafhankelijkheid nog te verslechteren, heb ik na mijn zes jaar Havo ook nog eens een jaar lang gefeest tijdens mijn eerste HBO-jaar. Met als gevolg dat ik de keuze kreeg: of vertrekken of het jaar helemaal over doen. Ik koos voor het eerste en ben vervolgens gaan werken. Logischerwijs waren dat met alleen mijn middelbare school-diploma niet de best verdienende baantjes. Lopende band-werk, orders picken, en als kers op de taart het assembleren van handdoek-automaten en zeepdispensers. Voor mij was dit een fase in m’n leven die mijn kijk op financiën radicaal heeft veranderd. Wat mij brengt op de eerste reden waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt.

Niet leren van life-changers

Voor mij waren er zelfs twee life-changers nodig om mij het inzicht te geven dat ik serieus aan de slag moest om mijzelf uit de shitty baantjes te ontworstelen. Ten eerste het overlijden van mijn vader op jonge leeftijd. En vervolgens dus een jaar lang rondlopen in de shitty baantjes hoek. De hoek waar je nauwelijks meer verdient dan wat je maandelijks nodig hebt om van te leven. Voor mij waren dit momenten waar ik veel van heb geleerd en die mij hebben gevormd. Die mij ervan hebben doordrongen dat ik onafhankelijk wil zijn en de bereidheid heb om daar dingen voor te doen of juist te laten.

Niet dankbaar kunnen zijn

We leven, nu midden in de Corona-pandemie in verwarrende tijden. Voor mij weer een extra eye-opener voor het herkennen van de rijkdom die het leven, de vrijheid, familie en vrienden en de natuur biedt. Herken de rijkdom die je al hebt en wees er dankbaar voor. Als je niet dankbaar kunt zijn voor de rijkdom die het leven je biedt, zal financiële onafhankelijkheid je niets opleveren.

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

Niet kunnen stoppen met destructieve gewoontes

Destructieve gewoontes staan financiële onafhankelijkheid in de weg. Je hebt overduidelijke destructieve gewoontes, zoals overmatig drinken, gokken en drugsgebruik. Maar je hebt ook de onschuldiger gewoontes die toch behoorlijk destructief zijn in het bereiken van financiële onafhankelijkheid. In de tijd die je al liggend op de bank spendeert aan dat rechthoekige lichtgevende apparaat in je woonkamer kan je ook nuttiger dingen doen. En dat geldt ook voor het doelloos rondstruinen op sociale media. Ook dit soort minder destructieve gewoontes helpt je niet om financiële onafhankelijkheid te bereiken. En ze bieden vaak ook slechts een zeer beperkte instant beloning.

Het niet kunnen weerstaan van een instant beloning

Wat mij op de volgende reden brengt waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt: het niet kunnen weerstaan aan instant beloningen. Het gevoel van een instant beloning refereert aan het verlangen om direct plezier of vervulling van een wens te ervaren. Het is het tegenovergestelde van het ergens veel moeite voor moeten doen of het langdurig oefenen of trainen van een vaardigheid voordat je het beheerst.

Instant gratification

We leven in een maatschappij die ons aan alle kanten verleidt. Verleidt om geld uit te geven, verleidt in de gedachte dat succes en resultaat snel en moeiteloos tot ons komt. Hier zitten verschillende aspecten aan die een obstakel vormen om financieel onafhankelijk te worden. Ten eerste zorgt het er voor dat je achteloos geld uitgeeft aan futiele zaken die je een korte dopamine-impuls geven maar die, als je dit maar vaak genoeg doet, je erop de lange termijn van weerhouden financieel onafhankelijk te worden. Maar het zorgt er ook voor dat mensen meer in het hier en nu leven en niet nadenken over hun toekomst, laat staan daar de financiële consequenties of benodigdheden voor uitrekenen.

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt

Het in stand houden van belemmerende overtuigingen

Waarom jij niet financieel onafhankelijk wordt? Omdat jij denkt dat jij dat niet kunt bereiken. Dat is wat we een belemmerende overtuiging noemen. Een overtuiging is een gedachtegang, en belemmerende overtuigingen zijn vaak hardnekkige negatieve gedachten die als een vervelend irritant stemmetje rond je hoofd rondzingen. Belemmerende overtuigingen kunnen een belangrijke barrière vormen die het bereiken van financiële onafhankelijkheid in de weg staat.

Beren in het bos

Een belemmerende overtuiging kan een redenering of een volkswijsheid zijn waarvan jij denkt dat die op jou van toepassing is. Bijvoorbeeld: “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”. Als jij denkt dat dit op jou van toepassing is, tsja, dan zal je nooit dat kwartje worden. Een andere belemmerende overtuiging die ik wel eens tegenkom en die financiële onafhankelijkheid in de weg staat, heeft te maken met je mindset rondom geld en geld verdienen. Als jij een moeizame relatie onderhoudt met het slijk der aarde, wordt het lastig om er voldoende van te vergaren. Als jij denkt dat jouw skills weinig waarde hebben, dan zal jij een slechter tarief uitonderhandelen met je nieuwe potentiele opdrachtgever.

Wat heb je nodig om mentale factoren te beslechten?

Dit zijn een aantal voorbeelden van mentale factoren die jou ervan kunnen weerhouden financieel onafhankelijk te worden. Gelukkig heb je alleen een gezonde hoeveelheid wilskracht nodig om ze te beslechten. En de beloning: dat is in mijn geval het gevoel dat ik krijg als ik in een horeca-etablissement het toilet bezoek en mijn handen met een grote grijns afdroog met een handdoek-automaat van ‘mijn merk’!

Met welke mentale belemmeringen heb jij afgerekend?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.