Waarom Kaskoe vrijheid verkiest boven reclame-inkomsten

Waarom Kaskoe vrijheid verkiest boven reclame-inkomsten

23 april 2019 5 Door Kaskoe

Deze keer een wat persoonlijk ingestoken bijdrage op Kaskoe. Het gaat niet over beleggen. Het gaat indirect wel over financiële onafhankelijkheid. En het gaat zeker over geld. Het gaat over de vraag waarom Kaskoe vrijheid verkiest boven reclame-inkomsten.

Start van Kaskoe

Toen ik met mijn blog begon had ik geen vastomlijnd plan wat ik er mee wilde bereiken. Ik was bezig met het uitwerken van mijn beleggingsstrategie. Op websites en andere blogs las ik veel over beleggingsstrategieën. Na verloop van tijd leek het mij goed om voor mijzelf op te schrijven wat mijn overwegingen waren en hoe ik tot bepaalde beslissingen ben gekomen. Ook wilde ik meer leren over het ontwikkelen en onderhouden van een blog (de techniek, de content, seo). Tenslotte leek het mij voor anderen mogelijk ook interessant wat ik geleerd heb. Zodoende startte ik in mei 2018 mijn blog Kaskoe.nl

Groeiend aantal bezoekers

Begonnen met nul bezoekers begint mijn blog nu tractie te krijgen. Intussen krijg ik een steeds groter aantal bezoekers. Er zijn zelfs mensen die zich abonneren op Kaskoe, hoe leuk is dat? Een toenemend aantal bezoekers en abonnees is leuk, het geeft mij voldoening om iets te creëren waar anderen blijkbaar waarde aan hechten. Ik heb eigenlijk nooit serieus nagedacht over het verdienen van geld via mijn blog. Totdat ik maand of wat geleden een mailtje kreeg met het verzoek van een medewerker van een communicatiebureau. Haar vraag: wat zou het kosten om een artikel op Kaskoe te publiceren dat zou verwijzen naar een beleggingsbroker…?

Is Meneer Kaskoe naïef?

Naïef volgens Loesje

Ik viel zowat van mijn stoel van verbazing. En ben mij een beetje gaan inlezen in dit soort praktijken. Hoe naïef was ik? Termen als affiliative marketing, pay per click advertising en sponsored content kwamen voorbij. Ook op dit vlak heb ik inmiddels flink bijgeleerd. En het heeft mij aan het denken gezet. Moet ik hier wat mee? Net denkend dat het niet gekker kon, kreeg ik afgelopen week een mailtje met het verzoek of ik de website wilde verkopen. Ik viel zowat van mijn stoel af van verbazing…

Aanbod verkoop Kaskoe.nl

Het belang van (financiële) vrijheid

Ik ben mijn blog niet begonnen om er geld mee te verdienen. Sterker nog, mijn blog gaat over hoe ik financieel onafhankelijk ben. Over het maken van eigen keuzes in het leven, over (financiële) vrijheid en over het niet afhankelijk zijn van keuzes die anderen maken. Over het voorzien in een passief inkomen vanuit dividend. Het is niet voor niets dat de belangrijkste waarde in mijn leven vrijheid is. Het voelt daarom ook raar om mijn bezoekers, die de door mij geschreven artikelen interessant vinden, te bestoken met links of advertenties. Links naar boeken, diensten of producten van derden. Links of advertenties waarvoor Kaskoe bij een transactie een vergoeding zou krijgen.

Waarom Kaskoe vrijheid verkiest boven reclame-inkomsten

De afgelopen tijd heb ik hier over nagedacht. Reclame maken voor zaken voelt niet goed, het maakt mij afhankelijk. Reclame maken voor zaken waarvan ik niet zeker weet of het aan de behoefte van de ontvanger voldoet, wil ik niet. Een product of een dienst kan nog zo goed zijn, wat voor de één werkt kan gewoon een slecht advies voor de ander zijn. Om nog maar te zwijgen over het maken van reclame voor diensten of producten waar je zelf geen ervaring mee hebt of waar je niet 100% achter kunt staan. Ik kan en ik wil dat niet.

Aversie tegen affiliative marketing

Ik merk bovendien dat affiliative marketing mij tegen staat. Naarmate ik er mij meer in verdiep, groeit de aversie. Affiliative marketing voegt hoegenaamd geen waarde toe. Het leidt tot een verhoging van de kostprijs. Het leidt in sommige gevallen tot bedroevend slechte artikelen op Internet die alleen maar geschreven lijken te zijn met als doel argeloze lezers richting een transactie te leiden. Mijn doelgroep acht ik bovendien slim genoeg om zelf een goede keuze te maken waar dat interessante boek te bestellen. Of verstandig genoeg om zelf uit verschillende reviews en fora te kiezen voor een broker om te gaan beleggen.

Hypocriet om Kaskoe vol te hangen

Ook irriteer ik mij geregeld aan opdringerige advertenties op Internet (alsook daarbuiten…). Ik surf standaard met de extensies Adblock Plus tegen advertenties. Vanilla gebruik ik om al te opdringerige cookies te weren dan wel na de sessie te verwijderen. Alleen voor sites die voor mij echt waarde toevoegen en die zonder adblocker of cookies niet te gebruiken zijn, maak ik een uitzondering. Hoe hypocriet is het dan om zelf de blog wel vol te hangen met affiliative links, advertenties en sponsored content? Het ziet er bovendien vaak esthetisch gezien niet uit, maar dat terzijde.

Jaarlijkse kosten voor hosting

De enige reden die ik kan verzinnen om een klein beetje geld met de blog te verdienen is om de kosten van de hosting te dekken. Maandelijks factureert mijn hoster (waar ik overigens erg tevreden over ben maar hier geen reclame voor ga maken) mij € 6,05. Jaarlijks een bedrag van € 72,60. Verder heb ik geen kosten aan deze blog, ik maak alleen gebruik van gratis WordPress plugins. No big deal, en al zeker niet het verschil tussen wel of niet financieel onafhankelijk. Aan de andere kant, als mijn hostingkosten vergoed worden, zou dat natuurlijk een aardigheidje zijn.

Is Kaskoe roomser dan de Paus?

Ik realiseer mij dat ik in de gelukkige situatie verkeer dat ik geen inkomsten uit een dergelijke side hustle nodig heb. Vanuit die situatie is het natuurlijk makkelijk praten. Het is ook niet zo dat ik mordicus tegen affiliative marketing ben. Of pertinent niet geloof dat de auteurs daadwerkelijk achter de gepromote diensten of producten staan. Het is geen waardeoordeel over collega bloggers. Iedereen mag van mij alles doen zolang het niet illegaal is en men er anderen geen schade mee berokkend. Meneer Kaskoe is niet roomser dan de Paus. Maar ik verkies er voor om Kaskoe te verschonen van marketing en reclame-uitingen. Kaskoe verkiest vrijheid boven reclame-inkomsten.

Kaskoe is en blijft reclameloos met een mogelijkheid tot doneren

Daarom ben ik tot het volgende besluit gekomen. Ik hoef geen winst te maken met Kaskoe. En al zeker niet met behulp van affiliative marketing, pay-per-click onzin of met sponsored content. Kaskoe is en blijft een reclame- en marketingvrije blog waarin ik in alle vrijheid en geheel onafhankelijk schrijf wat ik wil schrijven. Bezoekers die mijn reclamevrije content waarderen mogen geheel vrijwillig een donatie doen. Deze donatie is bestemd voor het voldoen van de hostingkosten.

Roze spaarvarkens in een cirkel

Een eventueel surplus gaat naar een goed doel

Mochten de jaarlijkse donaties meer opleveren dan de hostingkosten, dan mogen de donateurs gezamenlijk een goed doel bedenken voor het surplus. Namens de vrienden van Kaskoe zal Meneer Kaskoe dan de donatie overmaken naar het goede doel naar keuze. En daar geheel transparant een stukje ter verantwoording over schrijven en dit publiceren op Kaskoe.nl. Tot zover dit statement waarom Kaskoe vrijheid verkiest boven reclame-inkomsten.