Waarom mensen leven van salaris naar salaris?

Waarom mensen leven van salaris naar salaris?

8 mei 2019 9 Door Kaskoe

Kaskoe heeft (gelukkig) nooit in armoede geleefd. Ik heb zelden in mijn leven ieder dubbeltje moeten omdraaien voordat ik het uit kon geven. Alleen tijdens mijn studententijd heb ik veelvuldig rood gestaan. En kwam het regelmatig voor dat ik voor het eind van de maand dermate diep in het rood stond dat ik niet meer kon pinnen. De maand was dan toch weer korter dan mijn salaris hoog was. Maar in mijn omgeving komt dit fenomeen veel vaker voor. Ik verbaas mij daar wel eens over. Hoe komt het toch dat sommige mensen niet kunnen sparen? En wat zijn de redenen dat mensen leven van salaris naar salaris?

Leven van salaris naar salaris

Ervaring als ondernemer en coach

Naast mijn werkzaamheden als belegger is Kaskoe ook coach. Ik coach (als vrijwilliger) ondernemers die in de financiële problemen zitten. En hiervoor ben ik als ondernemer en werkgever regelmatig geconfronteerd met medewerkers die een voorschot vroegen op hun salaris. Ik heb zelf slechts een beperkte mate van ervaringsdeskundigheid. Maar door mijn ervaring als ondernemer en coach heb ik inmiddels een redelijk goed beeld waarom mensen moeite hebben met sparen. En waarom mensen leven van salaris naar salaris.

Wat zijn de redenen dat mensen leven van salaris tot salaris?

Als jij financiële vrijheid wilt bereiken, is het cruciaal dat je stopt met het leven van salaris naar salaris. Om dat voor elkaar te krijgen is het van belang dat je meer inkomsten vergaard en dat je jouw uitgaven verminderd. Laten we eens kijken naar de redenen waarom dat laatste zo lastig is. Want als jij deze mechanismen herkent waardoor je makkelijk geld uitgeeft, kan je dit veranderen. Waardoor je niet langer van salaris naar salaris leeft en je kunt starten met het realiseren van financiële vrijheid.

Het ontbreken van (financiële) doelen

Als je geen plan of doel hebt, is het lastig om te sparen. Want sparen om het sparen vinden de meeste mensen nou eenmaal niet leuk. Als je een doel hebt waarvoor je spaart, wordt sparen al een stuk leuker. Dan weet je waarvoor je geld opzij legt in plaats van geld uitgeeft. Het is belangrijk om (financiële) doelstellingen te hebben. En net als met niet-financiële doelen is het goed deze S.M.A.R.T. te maken.

Smart goals

S.M.A.R.T. staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Een voorbeeld van een S.M.A.R.T. doelstelling is bijvoorbeeld om 10% van je maandelijkse netto inkomen op een spaarrekening te storten als buffer voor onvoorziene omstandigheden. Hiermee creëer je gedurende een jaar een buffer van 120% van je salaris.

Het “ik verdien het-syndroom”

Herken je dit? Ik werk hard, mijn salaris is net gestort, ik verdien die nieuwe [vul hier zelf in], ik ga het nu kopen. Ik noem dit het “ik verdien het-syndroom”. Jij bent niet de enige, veel mensen lijden aan dit syndroom. Zelfs Kaskoe heeft periodiek nog last van dit mechanisme. De realiteit is echter dat die aankoop die volgt op het “ik verdien het-syndroom” slechts zelden leidt tot een duurzaam gevoel van gelukzaligheid. Integendeel, het bezit van de zaak is maar al te vaak het einde van het vermaak.

Het hebben van de zaak is het eind van het vermaak

Realiseer je dat focussen op het beëindigen van je financiële stress door niet langer van salaris tot salaris te leven een veel duurzamer gevoel van gelukzaligheid teweeg zal brengen. Om nog maar te zwijgen over het bereiken van financiële vrijheid.

Gebrek aan discipline

Zowel voor sparen als voor het vergroten van je inkomsten is discipline nodig. Veel mensen vinden het lastig om deze discipline gedurende een langere tijd op te brengen. Voor sparen heb je de discipline nodig het geld opzij te zetten in plaats van het uit te geven. Voor het vergroten van je inkomsten heb je discipline nodig door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of om deze te gelde te maken. Wat hierbij helpt, is een plan. Wat ook helpt is zorgen dat je het gewenste gedrag tot een gewoonte maakt door het minimaal 30 dagen achtereenvolgens te doen.

Discipline is ook een belangrijke eigenschap waar je dividendbelegger wat aan kunt hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat discipline en vasthouden aan een strategie een belangrijke oorzaak van het succes van een aantal superbeleggers, zoals Warren Buffett, George Soros en Peter Lynch.

Geen rekening houden met onverwachte kosten

Regelmatig maak ik mee dat mensen geen rekening houden met onverwachte kosten. Iedereen kan onverwachts zijn baan verliezen. Iedere auto kan er plotseling mee ophouden. Het enige onverwachtse aan onverwachte kosten is dat je niet weet welke kosten het worden. Maar één ding weet je zeker: iedereen heeft te maken met onverwachte kosten. Daar kan (en moet) je dus rekening mee houden.

Bord langs de weg

Gemakzucht

Af en toe verbaas ik mij wel eens over het gemak waarmee mensen nieuwe zaken kopen. Of het gemakzucht van waaruit men spullen koopt die met een beetje meer eigen inzet veel goedkoper zijn. Ik ben zuinig op mijn spullen en koop pas nieuwe spullen als mijn oude versleten of op zijn. Mijn smartphone is niet meer van de snelste, maar ik kan er mee bellen en m’n mail op ontvangen. Dus daar kan ik nog prima een jaartje mee vooruit. En heel erg makkelijk, al die maaltijdbezorg-opties en kantineprak of lunchopties bij tankstations langs de snelweg. Maar vele malen duurder en meestal ongezonder dan zelf koken of je lunch mee nemen. Allemaal aankopen vanuit gemakzucht die er toe leiden dat je eerder van salaris naar salaris leeft dan dat je financieel onafhankelijk wordt.

Alleen oog voor het hier en nu

Dit kom ik veel tegen in mijn coachings-werkzaamheden. Bijvoorbeeld ZZP-ers die een goede omzet maken, maar geen rekening houden met het reserveren van af te dragen omzetbelasting of inkomstenbelasting. Het gaat goed, het geld stroomt binnen, je bent succesvol. Alle hierboven beschreven mechanismen gaan volop in werking. Totdat de fiscus even af komt rekenen en je vraagt of je even de omzetbelasting af wilt dragen en je inkomstenbelasting wilt voldoen. Kom eens los van het consumeren in het hier en nu en denk eens na over de toekomst.

Wil jij financieel onafhankelijk worden?

Wil jij financieel onafhankelijk worden? Maar ben jij één van die mensen die leven van salaris naar salaris? Of herken jij je in één of meerdere van bovenstaande mechanismen of gewoontes? Stop daar dan mee. Leer jezelf die gewoonten af. Stel jezelf (financiële) doelen. Maak een plan. Houd je aan dat plan. Creëer nieuwe gewoonten die bijdragen aan financiële vrijheid. Het is mogelijk! Mij is het gelukt. En in mijn werkzaamheden als coach zie ik gelukkig ook succesvolle voorbeelden van mensen die de knop weten om te draaien en niet langer leven van salaris naar salaris.

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.