Waarschuwingen voor jonge beleggers

Waarschuwingen voor jonge beleggers

22 juli 2021 7 Door Kaskoe

Zit jij in de leeftijdscategorie tussen de 18 en de 34 jaar? Nou, dan zit je deze week in de hoek waar de klappen vallen als het gaat om waarschuwende taal. Om te beginnen worden jullie door MinPres Rutte en Chief Coronabestrijder de Jonge min of meer verantwoordelijk gehouden voor de opleving van de Covid-besmettingen. Dit omdat jullie zo nodig en masse allemaal tegelijkertijd weer de disco en het festival moesten bezoeken. Foei!

Waarschuwingen voor jonge beleggers

En nu jullie daarom allemaal (wederom) in zelfisolatie of quarantaine zitten en massaal geld naar de beurs brengen, vonden het Nibud en de AFM het blijkbaar tijd om jullie ook nog eens te waarschuwen voor andere gevaren. Namelijk de gevaren die beleggen met zich meebrengt.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Volgens het Nibud zegt bijna de helft van de leeftijdscategorie tussen de 18 en de 34 jaar te beleggen. En zij maakt zich zorgen dat deze groep vaak belegt zonder een buffer te hebben. Nou denk ik dat het op zich goed is dat het Nibud hiervoor waarschuwt.

Waarschuwingen voor jonge beleggers
Zij zijn nog wat te jong om te beleggen. Bron: eigen werk Kaskoe, Myanmar 2013

Koersverslaving

Bovendien waarschuwt het Nibud voor koersverslaving. Wasdat? Nou, het keer op keer op Teletekst kijken naar wat de koersen van de AEX doen. Ooh nee, daar hebben we inmiddels smartphones voor, waarmee we direct laagdrempelig op margin kunnen handelen in CFD’s….

Gamification

Wat mij op de gamification van het beleggen brengt. Zonder fatsoenlijke fundamentele beoordeling van een bedrijf met een paar klikken op je mobieltje in een fancy interface een paar aandeeltjes kopen “omdat aandelen toch altijd meer waard worden”.

Waarschuwingen voor jonge beleggers
Bron: Pixabay

Waarschuwing via het Nederlands Dagblad

Dat is dan waar de AFM iets van vindt. Je weet wel, die club die vind dat je uitsluitend in ETF’s mag beleggen als de bijsluiter in Algemeen Beschaafd Nederlands beschikbaar is. Zij waarschuwt jonge beleggers (nota bene via een interview dat is gegeven aan het Nederlands Dagblad…) dat beleggen voor grote teleurstellingen kan zorgen. “Wij hebben geen glazen bol en willen zeker geen paniek zaaien, maar we vinden het goed om te waarschuwen dat de beurs goede en slechte tijden kent”, volgens Tom Smiers van de AFM. Met als uitsmijter: “Nu lijkt het soms of de beurs niet naar beneden kan.”

Waarschuwingen voor jonge beleggers
Bron: Pixabay

Volledige DUO-lening in memestocks

Genoteerd. Zucht. We leven in een samenleving waarin het inmiddels normaal schijnt te zijn om via games-like apps op je mobieltje je volledige DUO-lening in bitcoins of middels risicovolle opties in zeer volatiele meme-aandelen te steken. En het Nibud en de AFM laten zien dat ze gruwelijk achter de feiten aan lopen. Ik mag alleen maar hopen dat als het Nibud en de AFM deze waarschuwingen voor jonge beleggers daadwerkelijk onder de aandacht willen brengen, ze zich wat meer inleven en de media gebruiken die door de doelgroep geconsumeerd wordt.

Hoe ontwikkelt jouw koersverslaving zich?