Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe?

Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe?

11 maart 2020 3 Door Kaskoe

Heb jij de afgelopen weken met dichtgeknepen billen naar de beurskoersen gekeken? Of zie jij een beetje volatiliteit juist als een mooie kans om wat extra aandelen in te kopen? Hoe je er ook naar kijkt, niemand zal ontgaan zijn dat de afgelopen weken de beurzen flink in het rood zijn gedoken als gevolg van het Corona-virus. En daarbovenop nog eens een olie-fittie tussen Saudi-Arabië en Rusland. Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe? En wat doet dat met jou, de volatiliteit van de afgelopen weken?

Europese dividend aristocraat verdwenen

Grote maatschappelijke impact

Vooropgesteld: de uitbraak van het corona-virus heeft inmiddels een zeer grote maatschappelijke en economische impact. En alhoewel de dodelijkheid van het virus zeer lijkt mee te vallen, hoop ik dat iedereen die het virus onder de leden heeft, snel herstelt. Verder ben ik, net als collega-blogger Geldnerd, niet van plan allerlei paniekacties uit te gaan voeren. Complottheorieën zijn aan mij niet besteed. Ik heb vertrouwen in de wijsheid van de Nederlandse instituties. Kaskoe gaat niet hamsteren, geen mondkapjes dragen en wast z’n handen gewoon met zeep. En soms worden de keuzes voor je gemaakt: m’n geplande tripje naar Italië gaat niet door vanwege het uitgevaardigde reisadvies en het feit dat er niet meer gevlogen wordt.

Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe?

Dat gezegd hebbende is het wel goed om eens te kijken naar de impact van corona op de beurs en op de portfolio van Kaskoe in het bijzonder. Gezien de wereldwijde daling van de aandelenkoersen kunnen inmiddels spreken van een beurscrash. Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe? Wat is de impact op mijn portfolio? En biedt de crash kansen voor de buy-and-hold beleggers? En hoe zit het met de risico’s, want die zie ik ook.

Impact op de portfolio van Kaskoe

De impact op de portfolio van Kaskoe bestaat uit twee elementen. De eerste is de daling van de waarde van de portfolio. Deze is eenvoudig te berekenen. Het tweede element is lastiger, namelijk de impact op de toekomstige dividendstromen.

Om met de eerste te beginnen: de waarde van mijn portfolio is in de periode van 1 januari 2020 tot 11 maart gedaald met ruim 15%. Dat is zonder meer fors te noemen. Maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat de portfolio in 2019 met ruim 22% is gestegen. En zolang je niet verkoopt, is het een papieren verlies. Je verliest pas geld op het moment dat je aandelen verkoopt voor een lagere prijs dan waarvoor je ze gekocht hebt.

Impact voor dividend beleggers

De exacte impact van het corona-virus op de toekomstige dividendstromen is lastige kwantificeren. In ieder geval is duidelijk dat er sprake is van een grote impact op de reële economie. Zo goed als alle sectoren hebben last van de maatregelen die wereldwijd getroffen zijn. Productieketens vallen uit. Vakanties worden geannuleerd. Investeringen worden uitgesteld en de consumptie neemt af. Dit zal zich vertalen in fors lagere winsten de komende kwartalen en misschien zelfs wel jaren.

Bijl die door het dividend klieft

Want winst is de motor van dividend. En als die winsten lager worden of omslaan in verlies, heeft dat gevolgen voor de hoogte van het dividend. Een belangrijke indicator daarbij is de payout-ratio, het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd als dividend. Als die payout-ratio de afgelopen jaren hoog lag, is het niet vreemd te veronderstellen dat bij een fors lagere winst of zelfs verlies een bedrijf noodgedwongen het dividend moet verlagen of zelfs schrappen.

Hoelang gaat deze crisis duren?

Dat zou Kaskoe ook wel willen weten. Want dan weet je immers ook wanneer je goedkoop kan bijkopen. Maar helaas: niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren en wanneer het dieptepunt is bereikt. Het enige dat we kunnen doen is soortgelijke scenario’s uit het verleden extrapoleren naar het heden en een zeer ruime foutmarge daarop toepassen.

De afgelopen periode verschenen diverse artikelen waarin gekeken werd naar de gemiddelde lengte van een correctie op de aandelenmarkt en de duur van het herstel.

In dit artikel dat Kaskoe tegenkwam, werd specifiek gekeken naar de hersteltermijnen na een correctie als gevolg van een virusuitbraak. Daaruit blijkt dat gemiddeld genomen de S&P 500 62 dagen nodig om te herstellen van een correctie als gevolg van een virusuitbraak.

Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe?

En CNBC liet weten dat de 26 laatste marktcorrecties sinds de Tweede Wereldoorlog een gemiddelde koersdaling van 13,7% lieten zien. En dat de gemiddelde termijn waarin de koersen deze daling ongedaan hadden gemaakt, 4 maanden bedroeg.

Beurscorrectie of begin van een bear market?

Eerlijk gezegd ben ik vrij pessimistisch. Ik denk dat de economische impact veel groter gaat zijn dan destijds bij de uitbraak van het SARS-virus. Dit omdat China inmiddels veel belangrijker is geworden voor de wereldeconomie. Dit artikel laat verwijst naar een onderzoek dat laat zien dat het aandeel van China op de wereldwijde economie in die periode van 4,4% naar 15,4% gegroeid is.

Bovendien zijn de maatregelen die nu getroffen worden in bijvoorbeeld een land als Italië vele malen ontwrichtender voor de economie dan we destijds in 2003 hebben gezien.

Daar waar deze analist van de ING van mening is dat de beurscrash schade aanricht maar nog niet tot een crisis leidt, geloof ik meer in de analyse van Rabobank die stelt dat het coronavirus leidt tot een halvering van de verwachte economische groei.

De afgelopen maand zou mij inziens zomaar een nieuwe bear market kunnen markeren. En de laatste bear market die van oktober 2007 tot maart 2009, liet een daling zien van 57%, waarna het meer dan vier jaar duurde om te herstellen. Een bear markt duurt gemiddeld ruim 14 maanden. En de hersteltermijn bedraagt gemiddeld 24 maanden.

Bron: CNBC

Hoe gaat Kaskoe om met deze situatie?

Stick to the plan, oftewel, ik houd vast aan mijn plan. Een beurscrash of een virusuitbraak betekent niet dat de onderliggende bedrijven van mijn portfolio ineens niets meer waard zijn. Of dat er geen dividend meer wordt uitgekeerd. Of dat dividend niet meer zou kunnen groeien. Dus blijf van de paniekknop af, beleggen doe je voor de lange termijn.

Wijsvinger die op een knop met het opschrift "Sell" rust
Bron: newsbtc.com

Realiseer je dat een correctie, een beurscrash of zelfs een bear market er simpelweg bij hoort. Als buy-and-hold belegger die gedurende een langere tijd in de markt zit, heb je gewoon te dealen met meerdere flinke koersdalingen. Of je het nou leuk vindt of niet. Kaskoe weet dat en houdt zijn hoofd koel.

Wat betekent de beurscrash voor Kaskoe?
Beer gespot!

Het dividend van bedrijven die de laatste jaren een hoge payout-ratio hadden, komt onder druk te staan. Als dergelijke bedrijven, waaronder Royal Dutch Shell, hun dividendbeleid willen blijven handhaven, zullen ze de kosten omlaag moeten brengen of onderdelen moeten gaan verkopen. Dus Kaskoe zal de komende kwartalen het financiële nieuws van de aandelen in mijn portfolio met nog meer aandacht volgen.

Voorzichtigheid is geboden. De huidige koersen leiden als snel tot koopjesjagers die verblind door enorme dividendrendementen aandelen bijkopen. Uiteraard kijk ik altijd naar interessante aandelen, maar ik denk dat we de bodem nog niet in zicht hebben.

Wat betekent de beurscrash voor jou?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.