Wat brengt Saxo Bank?

Wat brengt Saxo Bank?

12 mei 2021 21 Door Kaskoe

De klanten van Binck Bank hebben er ongetwijfeld over gehoord. Binck Bank is overgenomen door het Deense Saxo Bank. De vraag die Kaskoe en andere klanten van Binck Bank hebben: wat brengt Saxo Bank?

Migratie is in volle gang

Momenteel is Binck Bank druk bezig met het migreren van haar klanten naar het platform van Saxo Bank. Alhoewel Kaskoe nog niets van Binck Bank zelf heeft mogen vernemen over een aanstaande migratie, lees ik her en der verhalen dat de migratie plaatsvindt. Voor Kaskoe zou het overigens de tweede migratie van zijn twee beleggingsrekeningen in één jaar tijd zijn.

Geen communicatie van Binck Bank

Zoals gezegd: Kaskoe heeft nog niets vernomen van Binck Bank. En dat vind ik eigenlijk best raar. Zelfs Lynx communiceerde met de Brexit-migratie beter, en dat was al niet best te noemen. Maar die hadden dan ook te maken met allerlei last minute politieke besluiten en het verkrijgen van vergunningen van Ierland en Luxemburg.

Drukke klantenservice

Van Binck Bank is het enige dat ik merk, dat de medewerkers het erg druk lijken te hebben. Mijn vraag per mail over een dividendbetaling die ik miste op mijn transactieoverzicht, werd pas in tweede instantie beantwoord nadat ik niets had gehoord en de klantenservice daarop maar eens belde. Een week later werd de vraag alsnog (zeer summier) beantwoord en had ik mijn dividend met vertraging binnen.

Wat brengt Saxo Bank?

Dit ging trouwens om een supplementair dividend bovenop het reguliere dividend van HTGC, één van de aandelen in mijn dividendportfolio. Komende maand keert HTGC weer een supplementair dividend uit. Dus ik ben erg nieuwsgierig of dat wel zonder interventies op Kaskoe’s beleggersrekening terechtkomt, maar dat terzijde…

Kaskoe’s portfolio in Chinese handen

Ook interessant: met de overname van Binck Bank door Saxo Bank komt het beheer van mijn portfolio gedeeltelijk in Chinese handen. Vlak voor Saxo Bank het overnamebod op Binck Bank deed, kocht het Chinese Zhejiang Geely Holding Group een aandelenbelang van 52% in Saxo Bank. Dezelfde Geely is ook eigenaar van Volvo en medeaandeelhouder van Daimler en Proton.

Wat brengt Saxo Bank?

Nou is het zo dat een Chinees mede-aandeelhouderschap of de vraag of het dividend van HTGC tijdig wordt uitbetaald niet alles bepalend is voor de vraag of Kaskoe blij gaat zijn met de overname en de migratie. Primair vind ik vooral kosten en betrouwbaarheid van belang voor wat betreft mijn broker. Kaskoe ligt iets minder wakker van zaken als het gebruiksgemak van het handelsplatform of de apps die beschikbaar zijn. Alhoewel ik her en der wel verhalen lees dat we op dat vlak in ieder geval for time being een achteruitgang kunnen verwachten.

Wat brengt Saxo Bank?

Kosten

Over de betrouwbaarheid van Binck Bank heb ik geen twijfels. Waar ik wel twijfels over heb is wat er met de kosten gaat gebeuren. In eerste instantie heeft Binck Bank aangegeven dat de kosten gelijk blijven met een minimale verandering. Maar het track record van Binck Bank is op dit vlak niet best. Het kostenniveau van Binck Bank is voor buy-and-hold beleggers hoog vanwege de beheervergoeding. En dan heeft Kaskoe nog een korting weten te krijgen omdat ik bij de vorige kostenverhoging gedreigd heb met m’n hele hebben en houden te verdwijnen. Uiteindelijk heb ik destijds alleen het deel van mijn portfolio uit m’n BV verhuist naar Lynx.

Nieuwe kostenverhogingen?

Wat brengt Saxo Bank? Ik weet het niet. Maar als het verdere kostenstijgingen zijn, ben ik bang dat de overname door Saxo Bank voor Kaskoe een nieuwe zoektocht naar een andere broker brengt. En eigenlijk is er maar één partij die daar nog voor in aanmerking komt, namelijk Interactive Brokers. Het enige nadeel is dat ik mijn gehele portfolio dan uiteindelijk direct en indirect weer bij één broker heb staan, namelijk bij Lynx (wederverkoper van Interactive Brokers) en Interactive Brokers zelf. Vanuit de optiek van risicospreiding niet slim. Maar kostentechnisch scheelt het steeds meer. En kosten leggen een bom onder het rendement.

Wat brengt Saxo Bank?
Bron: Pixabay

Van prijzenoorlog naar schaarste

Van de prijzenoorlog onder de brokers op de Nederlandse markt is op deze manier weinig meer over. De brokers die beleggen als game in de markt zetten of je aanzetten tot het handelen in CFD’s zijn voor Kaskoe sowieso geen optie. En DeGiro vind ik geen betrouwbare partij vanwege de conclusies en de afhandeling van het AFM-onderzoek en de uitkleding van de dienstverlening. In het FD vandaag een artikel dat Flatex de CEO en een aantal managers er bij DeGiro uit heeft gegooid en orde op zaken gaat stellen op compliance-gebied. Ben nieuwsgierig wat er met dat AFM-verhaal gebeurt nou DeGiro onder het toezicht van de BaFin komt te staan. Je weet wel, die toezichthouder die de fraude bij Wirecard over het hoofd zag…

Twijfel jij wel eens over je broker?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 592 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.