Wat is dividend stripping?

Wat is dividend stripping?

8 januari 2020 4 Door Kaskoe

In de week dat Jennifer Lopez onthulde dat zij overwoog om te gaan strippen voordat zij beroemd werd, buigt Kaskoe zich over een ander stripping fenomeen. Wat is dividend stripping?

Aandelen kopen voor of na de dividenduitkering?

Af en toe komt de vraag voorbij wanneer je het best een aandeel kunt kopen van een onderneming die dividend uitkeert. Koop je het best voor of na de uitkering van het dividend? Theoretisch maakt dat niet uit. Maar wist je dat er een strategie bestaat die helemaal draait rond het aan- en verkopen van aandelen met als doel alleen het dividend op te strijken? Dit heet dividend stripping of de dividend capture strategie. Maar wat is dividend stripping of de dividend capture strategie? En werkt het echt?

Wanneer gaat een aandeel ex dividend?

Om het antwoord op de vraag wat is dividend stripping te vinden, moeten we eerst gaan kijken naar de basis van het proces van het uitkeren van dividend kijken. Eerder heeft Kaskoe daar een uitgebreid artikel over geschreven. Belangrijk is twee verschillende data te onderscheiden. Dit zijn de datum waarop een aandeel ex dividend gaat en de record date, oftewel de datum waarop jij bent geregistreerd als eigenaar van het aandeel.

Wat is de record date?

In theorie daalt de koers van een aandeel met de hoeveelheid dividend op de datum ex-dividend. En de record date is bepalend welke aandeelhouder dat dividend krijgt. Het lastige van beide data is dat de beurs waar het aandeel aan staat genoteerd, bepaalt welke datum een aandeel ex dividend gaat. Op basis van de record date die het bedrijf bepaalt. Meestal (maar niet altijd!) is de datum ex-dividend 1 tot 3 werkdagen voor de record date.

Zeker bij bedrijven die een of twee keer per jaar dividend uitkeren is het handig om te bekijken wanneer de record date is voordat je koopt of verkoopt.

Wat is dividend stripping of de dividend capture strategie?

Dividend stripping of de dividend capture strategie is een op inkomsten gerichte korte termijn strategie voor aandelenhandel. In plaats van een buy-and-hold strategie van dividendaandelen, koop je aandelen vlak voor de datum ex dividend. Nadat je het dividend hebt ontvangen, verkoop je de aandelen weer. In theorie hoef je de aandelen slechts één of twee dagen in bezit te hebben. Het een actieve handelsstrategie die frequent kopen en verkopen van aandelen vereist.

Foutje van de jonge Kaskoe

Vroeger heeft Kaskoe ook wel eens aan dividend stripping gedaan. Na meevallende jaarcijfers van Delta Lloyd veerde de koers net voor de datum ex dividend op, waar ik van mee dacht te kunnen profiteren. Vervolgens wilde ik nog even het dividend mee pakken om daarna de aandelen weer te verkopen. Met een dik verlies, want een week later stonden de aandelen Delta Lloyd weer een stuk lager. Een van de vele fouten die Kaskoe in de praktijk heeft ondervonden.

Wat is dividend stripping

Illegale praktijken

Dividend stripping is ook een term die gebruikt wordt voor minder legale praktijken. De techniek wordt gebruikt voor het ontwijken van het betalen van dividendbelasting of het ten onrechte terugvragen van dividendbelasting. Dit staat ook wel bekend onder de naam cum-ex deal.

De cum-ex deal

Door aandelentransacties uit te voeren tussen drie partijen rond de datum ex dividend, wordt voor de fiscus verhuld welke van de drie partijen op welk moment de rechtmatige eigenaar was. Uiteindelijk vorderen twee partijen dividendbelasting terug, terwijl er uiteraard maar één partij recht op terugvordering heeft. In 2016 hebben ondermeer ABNAMRO en ING dit in Duitsland op grootschalige wijze uitgevoerd, waarbij zij de belastingdienst voor 10 miljard Euro hebben getild.

Terug naar de legale praktijk: werkt dividend stripping?

Nu we weten wat dividend stripping is, willen we natuurlijk weten of het werkt. In theorie werkt dividend stripping niet, aangezien de koers van een aandeel met het dividend daalt op de datum ex dividend. Zoals Kaskoe eerder heeft geschreven is dit de theorie en zie je in de praktijk dat de koers van een aandeel regelmatig anders reageert.

Factoren die dividend stripping lastig winstgevend maken

In de praktijk zijn er twee andere factoren die dividend stripping ook lastig tot een winstgevende strategie maken. Ten eerste heb je te maken met de transactiekosten. Je koopt, om vlak daarna weer te verkopen, dus je hebt dubbele transactiekosten. Als je Amerikaanse of Britse dividendaandelen in je strategie betrekt bovendien ook nog valutakosten, ook om het uitgekeerde dividend weer terug naar Euro’s te wisselen. En daarbij heb je ook nog eens te maken met de dividendbelasting.

Twee praktijkvoorbeelden

Laten we eens twee eenvoudige praktijkvoorbeeld pakken, Walt Disney Company en Eastman Chemical Company. Beiden onderdeel van de portfolio van Kaskoe.

Voorbeeld Walt Disney Company

We nemen het aandeel Walt Disney Company (DIS). Op 13 december 2019 is dit aandeel ex-dividend gegaan. Het dividend bedroeg USD 0,88. Als we tegen de slotkoers van 12 december 100 aandelen DIS hadden gekocht en deze tegen de slotkoers van de record date hadden verkocht, zie je het volgende beeld.

Koersverloop DIS rond datum ex dividend. Bron: seekingalpha.com

Voor de transactiekosten heb ik gekeken naar het tarief dat Lynx hanteert. Valutakosten laat ik even buiten beschouwing. Uiteindelijk levert dit voorbeeld je met een investering van USD 14.776,- een rendement op van USD 134,80. Maar realiseer je wel dat maar liefst USD 70,- van dat bedrag koerswinst is. Dit kan evengoed USD 70,- koersverlies zijn, en dan sta je met lege handen. Over erger, kijk maar eens naar het volgende voorbeeld.

Voorbeeld Eastman Chemical Corporation

Het aandeel Eastman Chemical Company (MN) ging op dezelfde dag ex-dividend. Als we dezelfde exercitie uithalen voor 200 aandelen (om tot een ongeveer even grote investering te komen als bij het voorbeeld DIS), kom je tot een verlies van ruim USD 100,-

Koersverloop EMN rond datum ex dividend. Bron: seekingalpha.com

Uiteraard zijn twee willekeurige voorbeeld geen sluitend bewijs of een strategie wel of niet werkt. Maar het laat wel zien dat er flink wat haken en ogen aan de strategie zitten, voor particuliere beleggers.

Haken en ogen aan dividend stripping

Je hebt flink wat cash nodig of je moet je margin gebruiken, wat dan nog weer extra rendement kost. Je kan uiteraard de verliezen proberen te dempen totdat de koers weer terug op niveau is. Je kan met behulp van opties de verliezen minimaliseren, wat ook weer ten koste van je rendement gaat. In the end of the day vereist de strategie een behoorlijk actieve handelshouding en moet je behoorlijk goed kunnen voorspellen op welke manier het aandeel reageert nadat het ex dividend is gegaan. Het voorbeeld laat immers ook zien dat de reactie niet alleen afhankelijk is van het sentiment op de dag, want dan hadden beide aandelen wel in de plus gestaan.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn, dividend stripping past niet in Kaskoe’s buy-and-hold strategie. Als je actief bezig bent met daghandel en de fundamentals van een bedrijf daarbij in het vizier houdt, kan het best een interessante strategie zijn. Maar voor de buy-and-hold belegger die zich focust op een passief inkomen uit dividend is het geen verstandige strategie.

Heb jij, net als Kaskoe, wel eens gestript?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.