Wat is een SPAC en waarom is het zo hot?

Wat is een SPAC en waarom is het zo hot?

12 februari 2021 10 Door Kaskoe

Er was een tijd dat Kaskoe spac vooral associeerde met vaklieden die muren en plafonds afwerken. Maar tegenwoordig struikel je over de SPAC’s van een hele andere orde. Wat is een SPAC? Is het een loterij zonder nieten en een makkelijke manier om snel rijk te worden? En wat zijn de voetangels en klemmen bij SPAC’s?

Wat is een SPAC?

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. In Nederlands: een bedrijf dat als specifiek doel heeft een ander bedrijf over te nemen. Het is is geen nieuw fenomeen, maar de laatste jaren in de VS zeer sterk in opkomst. Inmiddels zijn ook in Europa en Nederland een aantal SPAC’s gelanceerd.

Introductie in de wereld van SPAC’s

Stel je voor: Kaskoe vraagt jou om mij EUR 10,- te lenen. Omdat jij een zeer groot vertrouwen hebt dat Kaskoe van geld veel meer geld maakt, doe jij dat 😊. Net als vele anderen trouwens.

Nieuwste SPAC: SpacKoe

Ik stop al dat binnen geharkte geld in een beursgenoteerd bedrijf, ‘SpacKoe’ (ticker op de NYSE: SCOW). En ik beloof iedereen dat ik binnen een jaar of twee een geweldige deal maak. Als dat lukt, wordt jouw 10 EUR omgezet in aandelen. Je hebt bovendien een paar warrants (een soort call-opties) gekregen, die ook geld waard zijn. Behalve het kapitaal, mijn belofte en Kaskoe’s mooie zwarte ogen is het bedrijf leeg.

Voor zichzelf regelt Kaskoe een management fee en daarnaast een mooie beloning in de vorm van een enorme berg aandelen en warrants als de deal slaagt, dat spreekt voor zich. Tijdens mijn zoektocht met jullie zak met geld naar een goede deal, zijn de aandelen in SpacKoe vrij verhandelbaar op de beurs. En mocht de deal mislukken, dan krijgt iedereen z’n inleg terug, met rente.

Spac & spin

Aangezien Jan Modaal ook iets over SPAC’s heeft gelezen op IEX.nl en spaargeld niets oplevert, krijgt hij last van FOMO. Bovendien spint Kaskoe op wat beleggersfora en Reddit een paar geruchten over mogelijke besprekingen tussen SpacKoe en een bedrijf dat ‘iets’ doet met electrisch rijden. Of ‘iets’ met legale wietteelt voor medicinale doeleinden. Sinds Joe Biden is gekozen gaan die twee sectoren namelijk ‘to the moon’.

Wat ook ‘to the moon’ gaat, is de beurskoers van SpacKoe. Zonder dat duidelijk is waarin ik ga investeren, buitelt Jan Modaal over zichzelf heen. Om de koers zonder blikken of blozen op 125% van de nominale waarde van EUR 10,- te zetten. Of hoger. Zonder iets te produceren of waarde te creëren.

Tot zover deze fantasie om je een beeld te geven.

Hoe werkt een SPAC

De start van een SPAC werkt daadwerkelijk zoals hierboven beschreven. De initiator, een grote vermogensbeheerder of een paar geslaagde investeerders, zet een SPAC op en interesseert andere vermogensbeheerder of mensen met serieus geld (sponsors) om in te stappen.

Wat is een SPAC
Bron: PWC.com

Zoektocht naar target

Na deze funding gaat de SPAC naar de beurs en kan er door iedereen (dus ook jij als retail-belegger) in het aandeel gehandeld worden. De initiator gaat op zoek naar een onderneming (een target) waarmee hij een deal kan sluiten. Een target is meestal een bedrijf dat nog geen eigen beursnotering heeft. Zodra de initiator een target heeft gevonden, wordt er onderhandeld over de condities waaronder de SPAC de target overneemt.

Wat is een SPAC
Bron: Pixabay

Verschil SPAC en IPO

Als de onderhandeling slaagt, neemt de SPAC na goedkeuring van de aandeelhouders de target over, waarmee de target beursgenoteerd wordt. Een SPAC is daarmee ook een eenvoudiger manier voor een bestaande onderneming om een beursnotering te verkrijgen. Maar een SPAC is dus iets anders dan een IPO.

Verschil moet er zijn

Na de overname kunnen de funders en de initiator hun warrants uitoefenen. Als de beurskoers van de nieuwe onderneming meer waard is dan de oorspronkelijke inleg, is er sprake van koerswinst. Ze kunnen hun aandelen verkopen. Dit geldt ook voor de retail-belegger. Maar die heeft voor alle aandelen én warrants betaald, en wellicht zelfs meer dan EUR 10,-. Dus of het rendement voor de retail-belegger net zo positief is, is maar helemaal de vraag. Veel SPAC’s noteren na de acquisitiefase op een (veel) lagere waarde dan EUR 10,-

Waarom zijn SPAC’s booming?

SPAC’s zijn momenteel booming. Waar er in 2020 (in de VS) 248 SPAC’s zo’n 83 miljard USD hebben opgehaald, staat de teller voor 2021 al op 134 SPAC’s met bijna 42 miljard USD. En dan zijn we nog maar in februari…

FOMO en TINA

Waarom zijn SPAC’s booming? Nou, eigenlijk gelden hier alle argumenten die ook van toepassing zijn op het feit dat de beurs booming is. Te veel geld dat bijna niets kost zoekt rendement, met dank aan de centrale banken. Dat in combinatie met de angst om rendement mis te lopen als je niet nu instapt (FOMO) en het gebrek aan alternatieven om rendement te maken (TINA). Daarnaast geldt dat een SPAC voor een target een eenvoudiger alternatief is voor een beursgang dan om zelfstandig een IPO te doorlopen.

Nederlandse SPAC’s

Ook in Nederland zijn er meerdere SPAC’s actief. Wellicht ken je het succesverhaal van Dutch Star Company One. Dit was de eerste SPAC die in 2018 op de Nederlandse beurs werd geïntroduceerd. Begin 2020 heeft Dutch Star One een belang in CM.com genomen, dat daarmee beursgenoteerd werd. Beleggers die aan deze SPAC hebben meegedaan, zullen daar geen spijt van hebben gehad. Inmiddels is Dutch Star Companies Two (ticker: DSC2) gelanceerd.

Bron: Google Finance

En begin februari is met ESG Core Investments nog een Nederlandse SPAC geïntroduceerd. Binnen een week was het volledige benodigde bedrag van 250 miljoen EUR opgehaald bij de sponsors. Dus ESG Core Investments zal binnenkort beschikbaar komen op de beurs.

De nadelen van SPAC’s

Laat ik er even vanuit gaan dat jij net als Kaskoe geen institutionele belegger c.q. rijke sponsor bent. Maar dat jij een simpele retail-belegger bent die de keuze heeft een SPAC op de beurs te kopen of niet. Vanuit dat perspectief zie ik flink wat nadelen in SPAC’s.

Hoge kosten

Initiator en sponsors krijgen veel warrants en aandelen voor niets. Uiteindelijk leidt dit tot een enorme verwatering, wat op het bordje van de retail-belegger komt, want die hebben wel gewoon betaald voor die warrants. Verder geld dat de initiator niet voor niets werkt.

Ongelijke belangen

Het belang om tot een deal te komen is voor de initiator en sponsors heel erg groot. Sterker nog, het is beter voor ze een prutsdeal te sluiten dan geen deal. Tuurlijk, een goede deal is nog beter, maar met een prutsdeal beuren initiator en sponsors dankzij de gratis aandelen en warrants nog steeds goed geld. Jij als retail-belegger kunt echter een flinke scheur aan je broek oplopen.

Bron. Sorry, te flauw…

Lage succesratio

In de krant lees je vooral de succesverhalen. Maar het aantal SPAC’s waarvan de koers na de overname behoorlijk is gestegen, is historisch gezien laag. Uit een uitvoerig meta-onderzoek naar SPAC’s komt een beeld naar voren dat niet al te vrolijk stemt. Gemiddeld genomen zien beleggers in SPAC’s de aandelenkoers na de overname met minimaal 33% afnemen. De echte winnaars zijn de initiator en de sponsoren.

Wat is je investering waard?

Normaliter (maar wat is normaal in deze wereld) ben ik als belegger aan het zoeken naar aandelen waarvan de onderliggende waarde meer waard is dan de koers van het aandeel suggereert. Bijvoorbeeld als gevolg van een concurrentiepositie, schaalgrootte, unieke patenten of producten, gedegen management, de balans en de vooruitzichten. Maar bijna al die zaken ontbreken bij een SPAC. Je investeert dus in feite op basis van de reputatie van het management en geruchten in de markt.

Uit datzelfde onderzoek blijkt trouwens nog iets interessants. Want hoewel SPAC’s aandelen uitgeven voor ongeveer USD 10,- en hun aandelen bij een overname waarderen op USD 10, bezit de gemiddelde SPAC op het moment van de fusie slechts USD 6,67 cash per aandeel.

Geduld

Als sponsor heb je een lange adem nodig om rendement te maken op je investering. Want als een SPAC moeite heeft met het vinden van een target, kan het zomaar een jaar of drie duren voordat je rendement maakt. Tenzij natuurlijk de aandelenkoers van de SPAC op de beurs skyhigh gaat, dan kan je eerder cashen.

Kat in de zak

Met een al lage succesratio en de ongelijke belangen is het ook zo dat hoe meer SPAC’s op targets jagen, hoe groter de kans op een kat in de zak. Initiators en sponsoren hebben grote belangen een deal te sluiten. Met zo’n enorme hoeveelheid SPAC’s die aan het jagen is op targets, lijkt mij dat er ook minder goede broeders in het selectieproces naar boven zullen komen. De kans is groot dat men gewoon minder kritisch wordt op een deal om toch maar te kunnen cashen.

Kat in zak
Bron: Pixabay

Kaskoe en SPAC’s

Het zal duidelijk zijn dat Kaskoe niet meedoet aan deze hausse. Als retail-belegger is de kans op rendement gewoon veel te laag. Je investeert in feite in gebakken lucht en spekt de kas van initiator en sponsoren. En als je geluk hebt, kan je koerswinst boeken. I stick to my plan.

Als je blind geld ergens in wil steken, kan je mijns inziens beter kiezen voor een IPO dan een SPAC. Want bij een IPO maak je gemiddeld genomen in ruim 30% van de gevallen winst. Probleem is echter dat je als retail-belegger nauwelijks de mogelijkheid hebt om aan IPO’s deel te nemen.

Enne, mocht je echt de koersprijs van SCOW hebben opgezocht, deze bestaat niet 😊

Ben jij van plan aandelen in een SPAC te kopen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.