Wat is een stock split en hoe werkt het? Kaskoe Masterclass

Wat is een stock split en hoe werkt het? Kaskoe Masterclass

19 augustus 2020 4 Door Kaskoe

De afgelopen weken hebben zowel Apple als Tesla een zogenaamde stock split aangekondigd. Wat is een stock split of een aandelensplitsing en hoe werkt het? Heeft het gevolgen voor je dividend? Wat zijn de voor- en de nadelen? Kan je verdienen aan een stock split? En wat is een reverse stock split?

Wat is een stock split en hoe werkt het?

Op 31 augustus 2020 zullen ongetwijfeld een flink aantal bezitters van aandelen Tesla en aandelen Apple raar opkijken als ze de koers van hun aandelen volgen. Op die datum zal een aandeel Tesla namelijk 80% in waarde dalen. En het aandeel Apple zal zo’n 75% in waarde dalen. Niet vanwege een nieuwe corona-uitbraak of een kopersstaking, maar vanwege een stock split die beide bedrijven onlangs hebben aangekondigd. Wat is een stock split en hoe werkt het?

Wat is een aandelensplitsing?

Een stock split wordt ook wel een aandelensplitsing genoemd. Een aandelensplitsing wil zeggen dat een onderneming de koerswaarde van haar aandeel met een bepaalde factor verlaagd. Tegelijkertijd geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit tegen de verlaagde koerswaarde. Het aantal nieuw uit te geven aandelen wordt bepaald door dezelfde factor. Hierdoor blijft het totale aandelenkapitaal (het aantal aandelen maal de beurskoers) gelijk. Ondanks dat het aantal aandelen stijgt, treedt er geen verwatering op, omdat alle nieuwe aandelen naar de bestaande aandeelhouders gaan. Het aantal aandelen vermenigvuldigt met een factor terwijl de beurskoers gedeeld wordt door diezelfde factor.

Voorbeeld 1: Tesla:

Tesla heeft een stock split aangekondigd van 5:1. Voorafgaand aan de splitsing heb je 10 aandelen Tesla die per stuk USD 1.630,- waard zijn. Je totale positie in Tesla is USD 16.300,- waard. Na de stock split heb je 50 aandelen Tesla van USD 326,-. Maar je totale positie in Tesla is nog steeds USD 16.300,- waard.

Voorbeeld 2: Apple

Het voorbeeld van Apple, dat Kaskoe zelf in zijn portfolio heeft, ziet er hetzelfde uit, behalve dat de factor en de koers anders zijn. Apple heeft een stock split aangekondigd van 4:1. Voorafgaand aan de split heb je 20 aandelen Apple die per stuk USD 460,- waard zijn. Je totale positie in Apple is USD 9.200,- waard. Voor ieder aandeel Apple dat jij in je bezit hebt, krijg je er 3 aandelen Apple bij. Na de stock split heb je 80 aandelen Apple van USD 115,-. Maar je totale positie in Apple is nog steeds USD 9.200,- waard.

Apple logo

Waarde voor en na de aandelensplitsing gelijk

Voor je aandelenpositie is een split dus eigenlijk een non-event. Het is vergelijkbaar met dat je aan de bank een briefje van EUR 100,- geeft en er vijf briefjes van EUR 20,- voor terug krijgt. Na deze wisseltruc heb je meer briefjes, maar de waarde is hetzelfde als ervoor.

Hoe gaat een stock split in z’n werk?

Het proces van een aandelensplitsing lijkt heel sterk op het proces van het uitkeren van een dividend. Het bestuur kondigt een stock split aan. In deze aankondiging staat een aantal cruciale data. Dit zijn de record date, de split date en de ex-date. In het geval van Tesla staan deze data in het persbericht waar de aandelensplitsing is aangekondigd.

Wat is een stock split en hoe werkt het?
Bron: Tesla.com

De record date is bepalend welke aandeelhouders recht hebben op extra aandelen als gevolg van de splitsing. Na afloop van de handelsdag op de split date krijgen de aandeelhouders die op de record date aandelen in hun bezit hadden de extra aandelen. En vanaf het moment dat de beurs opengaat op de ex date worden de aandelen verhandeld tegen de nieuwe aangepaste prijs.

Wat is een reverse stock split?

Een reverse stock split is het omgekeerde van een aandelensplitsing. Dus in plaats van dat je een aandelensplitsing hebt van bijvoorbeeld 5:1 heb je bij een reverse stock split een verhouding van 1:5. Dat wil zeggen dat de onderneming vijf aandelen met een hypothetische koers van EUR 10,- inneemt en je er één aandeel voor terugkrijgt met een koers van EUR 50,-.

Reverse stock split vaak geen goed teken

Een reverse stock split is niet zeldzaam, en vaak geen goed teken. In veel gevallen zijn het zogenaamde penny-stock aandelen waarvan de nominale waarde zo weinig waard is dat de onderneming er voor kiest om via een reverse stock split de koers kunstmatig wat hoger te doen laten lijken. Soms moet een aandeel voor een beursnotering een minimale nominale waarde hebben. Uiteraard wordt een dergelijke actie gelardeerd met allerlei marketingtaal die uit moet stralen dat het een geweldig plan is. Maar meestal leidt een persbericht waarin een reverse stock split wordt aangekondigd, op zichzelf al tot een koersdaling.

Meter die de risico laat zien

Reverse split kan leiden tot fractional shares

Wat bij een reverse stock split kan gebeuren is dat je te maken krijgt met zogenaamde fractional shares. Als je bijvoorbeeld een reverse split van 1:25 hanteert en je 55 aandelen hebt, zou je na de reverse split 2,2 aandelen krijgen. Aangezien de meeste brokers handel in aandelenfracties niet toe staan, wordt hier vaak een mouw aan gepast. Je krijgt dan na de reverse split geen fractionele shares, maar de koerswaarde van de fractie uitgekeerd. In feite koopt het bedrijf dus jouw fractionele aandelen terug. De opbrengst wordt als ‘cash in lieu’ op je effectenrekening gestort.

Wat zijn de voor- en nadelen van een aandelensplitsing?

Het belangrijkste voordeel van een stock split is dat het voor kleine beleggers eenvoudiger wordt om een aandeel te kopen. Als je kijkt naar Apple en Tesla, dan maken zij het met hun split makkelijker om aandelen te kopen omdat de prijs per aandeel lager is.

Voor institutionele beleggers is dit geen punt, maar voor kleinere aandeelhouders wel. Ik denk dat veel particuliere kleine beleggers bijvoorbeeld aan zullen hikken tegen een aandeel Amazon, dat momenteel zo’n USD 3.157,50 noteert. Een lagere prijs per aandeel leidt dus tot meer potentiële aandeelhouders, vanwege de grotere verhandelbaarheid.

Sommige bedrijven hanteren geen stock split maar introduceren een tweede aandelenklasse om het voor kleinere beleggers mogelijk te maken aandelen te kopen. Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, heeft Class A en Class B aandelen. De Class B aandelen handelen tegen 1/30ste van de prijs van de Class A aandelen. De Class A aandelen doen momenteel zo’n USD 317.000,- per stuk.

Een lage prijs per aandeel maakt het ook eenvoudiger om het personeel te belonen in aandelen en ze mede-aandeelhouder te maken. Bovendien is het voor wederom de kleinere belegger ook eenvoudiger om z’n portfolio te herbalanceren als de prijs per aandeel in de range tussen de 10 tot 200 EUR ligt.

Eigenlijk kan ik maar één nadeel bedenken van een aandelensplitsing. Dat is dat ik weer diep in de krochten van mijn spreadsheet moet duiken om de aansluiting van de aankoopwaarde en het rendement van m’n aandelen Apple voor en na de stock split te behouden. Dat wordt even puzzelen, want dit is eerste stock split waarmee Kaskoe in zijn portfolio te maken heeft.

Wat zijn de gevolgen van een stock split voor het dividend?

Voor de hoogte van het totale dividend van je aandelenpositie verandert een split niets. Voor de stock split had je bijvoorbeeld 10 aandelen van EUR 20,- met een dividendrendement van 4%. Dit gaf recht op een dividend van 80 cent per aandeel. Na de 5:1 aandelensplitsing heb je 50 aandelen met een koerswaarde van EUR 4,-. Per aandeel krijg je 16 cent. In totaal is het dividend zowel voor als na de stock split EUR 8,- (uiteraard exclusief eventuele dividendwijzigingen). Een stock split heeft dus geen gevolgen voor het dividend.

Kan je verdienen aan een aandelensplitsing?

Ook al verandert een split niets aan de waarde van een onderneming, toch kan je verdienen aan een aandelensplitsing. Maar in de praktijk is dit wel lastig, en eigenlijk is het alleen mogelijk als je de aandelen al in bezit hebt (of opties hebt).

Als we kijken naar Tesla, is de koers na het verschijnen van het persbericht waarin de stock split werd aangekondigd, met 6,75% gestegen. Uiteraard is het de vraag of dit alleen door het persbericht kwam, maar de stijging vond in de zogenaamde after-hours plaats, dus na sluitingstijd van de beurs. Dit soort berichten verschijnen altijd buiten de openingstijden van de beurs, dus je kan er eigenlijk niet op anticiperen. Alleen de aandeelhouders die Tesla in bezit hadden, profiteren van deze koerssprong. Na opening schoot de koers trouwens nog eens een flink stuk omhoog.

Bij Apple werd de aankondiging van de stock split aangekondigd bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal, op 30 juli nabeurs. De resultaten waren beter dan verwacht, als gevolg waarvan de aandelenkoers de volgende dag 6,4% hoger opende. Welk deel van deze stijging veroorzaakt wordt door de split en welk deel door de goede resultaten is koffiedik kijken. Ook hier waren de bestaande aandeelhouders spekkoper.

Tot slot

De aandelensplitsing van Apple in augustus is trouwens de vijfde keer dat Apple dit doet. Indien je in januari 1987 als buy-and-hold belegger 10 aandelen Apple had gekocht (voor USD 8,60), had je op 1 september 2020 maar liefst 1120 aandelen Apple gehad. Alleen vanwege de stock splits.

Heb jij al eens een stock split in je portfolio gehad?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.