Wat is het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs of averaging down?

Wat is het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs of averaging down?

15 juli 2021 3 Door Kaskoe

Op sommige fora of blogs over beleggen kom je de kreet regelmatig tegen: averaging down of het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs. Het wordt door sommigen gezien als een strategie om aandelen die je in je portfolio hebt, bij te kopen nadat de prijs onder de eerdere aankoopprijs is gezakt. Dit resulteert in een lagere gemiddelde aankoopprijs van je totale positie in dit aandeel.

Wat is averaging down of het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs?

Is dit verlagen van de gemiddelde aankoopprijs een verstandige strategie? Of is dit een vorm van omgekeerde anchoring bias, één van de vele cognitieve vooroordelen die ons (financiële) gedrag op volstrekt irrationele gronden sturen?

verlagen van de gemiddelde aankoopprijs
Bron: Pixabay

Hoe gaat het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs in z’n werk?

Hoe werkt het gaat verlagen van de gemiddelde aankoopprijs? Stel: je hebt op 11 juli 2019 na een grondige analyse 100 aandelen Royal Dutch Shell gekocht. De koers van het aandeel bedroeg destijds 29 EUR. Een jaar later was de koers behoorlijk gezakt en noteerde die nog maar 14,41 EUR. Je besluit om nogmaals 50 aandelen Royal Dutch Shell bij te kopen, onder het motto “buying the dip”.

Logo Shell
Logo Royal Dutch Shell

Je verlies wordt niet minder

Met deze aankoop heb jij je gemiddelde aankoopprijs van je 150 aandelen Royal Dutch Shell verlaagd van 29,- naar 24,14 EUR. Alhoewel het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs wellicht goed voelt, heeft het geen gevolgen voor je (papieren) verlies. Je hebt immers nog steeds een koersverlies geleden van 1459 EUR.

verlagen van de gemiddelde aankoopprijs
Koers aandeel Royal Dutch Shell. Bron: gurufocus.com

Je gaat voorbij aan de reden van een significante prijsdaling

Inmiddels staat de koers van Shell weer rond de 17 EUR. Dus in dit voorbeeld zou het op korte termijn goed zijn uitgepakt. Maar in mijn optiek is het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs een hele rare strategie, als je het al als zodanig kunt bestempelen. Het gaat namelijk totaal voorbij aan de reden waarom een aandelenkoers een significante prijsdaling heeft laten zien.

Tijdelijke dip of nieuwe werkelijkheid?

In het geval van Royal Dutch Shell was dat een forse dividendverlaging in combinatie met vraaguitval vanwege Corona tegen een achtergrond van een lange termijn transitie naar een CO2-neutrale samenleving. Gegeven die situatie zou het dus evengoed kunnen dat de waardering van Royal Dutch Shell rond de 15 EUR de nieuwe werkelijkheid representeert.

Doet Kaskoe nooit aan het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs?

Nee. Niet meer, in ieder geval niet als “strategie”. Ook dit is weer een wijsheid die ik door schade en schande heb ervaren. Ooit heb ik bijgekocht in Imtech, onder het motto “slechter dan dit kan het niet worden”. Nou, dat kon dus wel.

Gelukkig ben ik er ook eens wel gunstig uitgesprongen. Op 5 december 2016 besloot ik mijzelf een pakketje aandelen NEXT, een Brits warenhuis, cadeau te doen á raison van 49,12 GBP per stuk. Een maand later bleken de decemberverkopen lager te zijn dan analisten hadden voorspelt, waarop de koers was wegzakt naar 42 GBP.

Logo NEXT
Logo NEXT plc

Mijn conclusie was dat mijn analyse klopte maar dat analisten gewoon veel te rooskleurig waren geweest. Ik heb bijgekocht op 42 GBP en heb ze nog steeds in mijn portfolio. En uiteindelijk heeft mij dat de afgelopen jaren een rendement opgeleverd van ruim 17% per jaar.

het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs
Resultaat NEXT plc. Bron: Sharesight.com

Conclusie

Maak altijd een analyse voorafgaand aan een aankoopbeslissing, ook als je overweegt bij te kopen. Een analyse waarin je de nieuwe werkelijkheid meeneemt en je tot de conclusie komt dat de nieuwe aandelenkoers een onderwaardering laat zien. Of waarin je tot de conclusie komt dat de markt een overdreven correctie heeft laten zien.

En als die analyse laat zien dat de er gegeven de nieuwe situatie sprake is van een overwaardering? Nou, dan zou je conclusie moeten zijn om afscheid te nemen van je aandelen en het verlies te beperken. Maar ja, verliesaversie is zo’n ander cognitieve bias die rationeel handelen in de weg staat.

Koop alleen bij als een fundamentele analyse van een bedrijf laat zien dat de huidige aandelenkoers een goede waarde betreft. Als je dat niet doet, heb je betere winstkansen in het casino.

Ben jij gevoelig voor het verlagen van de gemiddelde aankoopprijs?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.