Wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

Wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

1 januari 2020 11 Door Kaskoe

We hebben een fantastisch beursjaar 2019 achter ons. Kaskoe maakte met zijn portfolio met dividendgroei-aandelen een rendement van zo’n 28%. Tijd om het vizier op 2020 te richten. Wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

Particuliere beleggers optimistisch over 2020

Als we de man in de straat mogen geloven, wordt 2020 wederom een enorm goed jaar. Uit de ING Beleggersbarometer blijkt dat dat beleggers 2020 met vertrouwen tegemoet zien. Beleggers kijken positief terug op het afgelopen half jaar en verwachten ook voor de komende maanden een verder stijgende AEX.

Bron: Pixabay

Maar de particuliere belegger zat er behoorlijk naast over 2019

Helaas (of wellicht gelukkig maar…) blijken de voorspellende gaven van de man in de straat niet al te best te zijn. In december 2018 waren diezelfde beleggers verdeeld over hun verwachting van de beurs voor 2019. Ruim een derde verwachtte dat de AEX in 2019 zou stijgen. Bijna een derde verwachtte dat de stand gelijk zou blijven, en een derde voorspelde dat de beurs zou inzakken. Nu was december 2018 wel de slechtste decembermaand voor de beurzen sinds 1931. Een mens zou van minder pessimistisch naar de toekomst kijken…

Ook de experts zaten er helemaal naast

Als de man in de straat zich door de sentimenten laat sturen kunnen we misschien beter naar de professionals kijken. Helaas bleken de experts er ook flink naast te zitten met hun voorspelling voor 2019. De gemiddelde verwachting van de experts was dat de AEX in 2019 af zou sluiten op een stand van 501. Ze zaten er dus slechts een punt of 100 vanaf, op 30 december is de AEX gesloten op 605. Van de 113 respondenten voorspelde de meest optimistische expert een eindstand van 610. De overige 112 experts zaten dus te laag met hun verwachtingen. Blijkbaar hebben de experts ook last van denkfouten als gevolg van biases en heuristieken…

En wat zeggen de experts over 2020?

Nico Bakker, de technisch analist die met lijntjes en patronen werkt, voorspelt voor 2020 een topjaar. Ook een andere analist uit de technische analyse-school, Tom McClellan is van mening dat de huidige bull markt aanhoudt tot begin 2021. Kaskoe gelooft niet zo in de voorspellende waarde van het verleden, gelardeerd met steunlijntjes en patroontjes.

De hoofdeconoom van Vanguard, Joseph Davis, schat de kansen op een beurscorrectie in 2020 in op 50 procent. Dan denk je misschien, lekker dan, dan kan het nog steeds alle kanten op. Maar gewoonlijk ligt het risico op een correctie rond de 30 procent. De reden is beleggers dit jaar te pessimistisch in hun vrees waren voor een recessie. Maar voor 2020 zijn ze te optimistisch over een verdere opleving van de wereldeconomie, aldus Davis.

En Kaskoe, wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

De voorspellingen lopen weer lekker uiteen. Al met al hecht ik nog de meeste waarde aan het menselijke mechanisme dat denkt dat een goede laatste maand leidt tot de verwachting dat het komende jaar ook goed wordt en vice versa. Terwijl dat slechts een stukje mentale framing is dat niets met de werkelijkheid te maken heeft.

Wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

Kaskoe gaat dus mee met de denktrant van Joseph Davis: grote kans dat er een correctie komt, ergens in de eerste helft van het jaar. Om 2020 vervolgens licht hoger te eindigen. Denk ik. Maar eerlijk gezegd: ik heb totaal geen idee… Gelukkig hebben we het dividend nog.

Wat is jouw verwachting van het beursjaar 2020?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.