Welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien?

Welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien?

10 juli 2019 5 Door Kaskoe

Kaskoe belegt in dividendaandelen. En dan liefst dividendaandelen waarvan het dividend jaarlijks stijgt. Maar waar vind je dergelijke aandelen? Nou, bijvoorbeeld in de lijst met CCC Companies. In deze lijst worden alle (Amerikaanse) aandelen bijgehouden waarvan het dividend minimaal vijf achtereenvolgende jaren stijgt. Ben jij net als Kaskoe nieuwsgierig? Welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien?

Waarom is dividendgroei belangrijk?

Dividendgroei is één van de krachten van het sneeuwbaleffect of compounding. Dit sneeuwbaleffect maakt dat je van een relatief klein bedrag over een lange periode een relatief groot bedrag kunt maken. Tijd, dividendgroei en herbelegging van het dividend doen hun werk in de opbouwfase van financiële onafhankelijkheid. Maar ook als je financieel onafhankelijk bent, is dividendgroei van belang. Want een stijgende dividendgroei is een uitstekend recept om de inflatie te lijf te gaan. Maar welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien?

Groei van planten

Dividendgroei versus dividendrendement

Stel jezelf eens de volgende vraag: van welk van beide ondernemingen zou jij liever aandelen hebben voor de lange termijn? Van bedrijf X met een dividendrendement van 5% maar zonder dividendgroei? Of van bedrijf Y met een dividendrendement van 1,8% en een jaarlijkse dividendgroei van 10%?

Veel investeerders kijken primair naar het dividendrendement bij het selecteren van dividendaandelen. Frequente bezoekers aan deze blog weten dat dit niet de belangrijkste indicator is waar Kaskoe naar kijkt. Dividendgroei is een minstens zo belangrijke indicator.

Vergelijking groei versus rendement

Onderstaand heb ik de dividenduitkeringen van bedrijf X en bedrijf Y afgezet tegen de tijd. In beide gevallen wordt het dividend herbelegd en blijven dividendrendement en -groei constant. De eerste jaren keert bedrijf X meer dividend uit dan bedrijf Y. Rond het veertiende jaar is de achterstand ingehaald en is de dividenduitkering van beide bedrijven gelijk. Maar na verloop van tijd wordt duidelijk wat de impact is van de jaarlijkse dividendgroei van bedrijf Y. Voor het 20ste jaar is de dividenduitkering van bedrijf Y verdubbeld ten opzichte van die van bedrijf X.

Welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien

Indicator voor dividendgroei

Wat zijn indicatoren voor dividendgroei? De belangrijkste indicator voor dividendgroei is de dividend growth rate (DGR). De dividend growth rate is het jaarlijkse groeipercentage dat het dividend van een bepaald aandeel over een bepaalde periode laat zien. Veelgebruikte periodes zijn het 1-jaars DGR, het 5-jaars DGR of het 10-jaars DGR.

Een aandeel met een 10-jaars DGR van 10% wil dus zeggen dat het dividend van dat aandeel gedurende de laatste 10 jaar met gemiddeld 10% per jaar is gegroeid.

Laten we eens kijken naar de lijst met Dividend Champions die ik eerder heb aangehaald. Hierop staan alle Amerikaanse aandelen van bedrijven die de laatste 5 jaar of langer hun dividend jaarlijks hebben verhoogd. Bij minimaal vijf jaar wordt je een Dividend Challenger genoemd. Tussen de 10 en de 25 onafgebroken jaarlijkse verhogingen ben je een Dividend Contender. En is het dividend gedurende meer dan 25 jaar onafgebroken verhoogd dan ben je een Dividend Champion.

Welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien?

And the winner is… UnitedHealth Group Incorporated. UNH heeft een 10 jaars dividend growth rate van 60,7% Laat dit even tot je doordringen: gedurende de afgelopen 10 jaar stijgt is het dividend ieder jaar met gemiddeld 60,7% gestegen. Nou geeft dat gigantische percentage een wat vertekend beeld. In 2010 verhoogde UNH haar dividend van $0,03 naar $0,405. Dit was een stijging van het dividend van 1250%. En laat dat nu net de eerste verhoging zijn die meetelt in de 10-jaars dividend growth rate. Maar zonder die uitzonderlijke verhoging in 2010 laat UNH nog steeds een bijzonder goede dividendgroei zien. De 5-jaars dividend growth rate bedraagt 26,8%. De groei van de afgelopen jaren is consistent en hoog.

Dividend scorecard UnitedHealth Group
Bron: SeekingAlpha.com

UnitedHealth Group

UnitedHealth Group is de grootste zorgverzekeraar van de Verenigde Staten. Het bedrijf is in meerdere takken van de gezondheidszorg actief. UNH heeft zo’n 50 miljoen verzekerden. Jaarlijks worden ruim 1,2 miljard vergoedingen voor geneesmiddelen verwerkt. UNH biedt ziektekostenverzekeringen aan individuele personen en groepen. Daarnaast biedt UNH ook backoffice diensten aan ziekenhuizen, artsen, apothekers en bedrijven aan. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld geneesmiddelenadministratie, data-analyse, advies en automatisering. UNH heeft zelf artsen in dienst die hun werkzaamheden verrichten in poliklinieken en zorgcentra door de gehele Verenigde Staten.

UnitedHealth Group

Resultaten en kengetallen UnitedHealth Group

In 2018 (gebroken boekjaar) behaalde UNH een omzet van ruim 226 miljard USD. De winst bedroeg zo’n 12,6 miljard USD. Het dividendrendement bedraagt 1,74%. De payout ratio is met iets meer dan 29% veilig laag. De balans laat een cash-to-debt ratio zien van 0,41. Dit betekent dat UNH met haar cashpositie 41% van haar schulden kan afbetalen. Op zich ziet Kaskoe liever een hogere ratio. Maar aan de andere kant is er sprake van een stijgende en goed voorspelbare cashflow, die inherent is aan de business.

Alhoewel dit geen volledige analyse is, ziet de eerste aanblik er goed uit. Het lijkt hier niet om een dividend trap of een potentiële brokkenpiloot te gaan. UnitedHealth Group lijkt mij een zeer serieuze kandidaat voor een dividendportefeuille die gericht is op dividendgroei. UnitedHealth Group komt bij Kaskoe op de Watchlist.

Conclusie

Voor beleggers die in dividendaandelen beleggen, is de dividendgroei op de lange termijn van groter belang dan het dividendrendement. Maar welk aandeel laat de grootste dividendgroei zien? Op de lijst met dividendgroeiers staan vele aandelen van bedrijven die hun dividend jaarlijks laten groeien. Tussen de Dividend Contenders is het bedrijf met de hoogste dividendgroei UnitedHealth Group, een Amerikaanse zorgverzekeraar met interessante fundamentals.

Welke dividendgroeier heb jij op je vizier?

[mailpoet_form id=”2″]