Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

20 november 2019 6 Door Kaskoe

Een paar van de vragen die regelmatig terugkomen:

  • “hoe weet je dat allemaal?”,
  • “hoe kom je aan die informatie” of
  • “welke opleiding heb je gedaan waar je die kennis hebt opgedaan?”

Zomaar een paar vragen van mensen die van mij willen weten hoe ik aan mijn kennis over dividendbeleggen (en financiële onafhankelijkheid in bredere zin) ben gekomen. Tijd dus voor Kaskoe’s leeslijst. Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Vooropgesteld: dit is geenszins eens complete leeslijst. Ik heb een aantal boeken waar ik met enige regelmaat op terug grijp. Ook heb ik een aantal boeken die ik een keer gelezen heb en die mijn gedrag of mijn mindset hebben beïnvloed. Ik volg een aantal sites bijna dagelijks, maar er zijn ook sites die ik sporadisch bezoek of die zelfs in de vergetelheid zijn geraakt. De lijst van bronnen is dus ook een dynamisch iets. Je interesse wordt gewekt, je verdiept je er in. Om vervolgens te ontdekken dat sommige zaken je raken of verrijken. Die neem je op in je dagelijks handelen. En andere informatie is meer “ter info”, je leest het en doet er vervolgens niet zoveel mee.

Drie categorieën

Onderstaand een aantal van de boeken, blogs en websites die mij inspireren. Om er een beetje structuur in aan te brengen, heb ik ze onderverdeeld in drie categorieën. Het eerste onderwerp is financiële onafhankelijkheid. Het tweede onderwerp is beleggen. Tenslotte een onderwerp wat ook een belangrijke invloed heeft, wat ik mindset heb genoemd. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van mij als persoon. Wat doet er echt toe in het leven en wat is ruis?

Financiële onafhankelijkheid

Er zijn heel veel websites die over financiële onafhankelijkheid of FIRE (afkorting voor Financial Independance Retire Early) gaan. Helaas zit er veel kaf tussen het koren. Veel “Get rich quick to buy/read/do-this” sites die van alles beloven maar vooral in het leven lijken te zijn geroepen om de eigenaar ervan sneller rijk te laten worden. Maar gelukkig zijn er ook veel pareltjes, klassiekers en interessante informatiebronnen:

Website van Mr. Money Mustache

Door vele aanhangers van de FIRE-beweging wordt Mr. Money Mustache de grondlegger genoemd. Een omvangrijke website met veel informatie over allerlei onderwerpen rondom financiële onafhankelijkheid.

Van eenvoudige tips over het besparen van geld tot allerlei mentale tips die je kunnen helpen bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Zeer toegankelijk, ook zeer Amerikaans.

Website van J.L. Collins

Mr. Collins heeft zich van ijs-verkoper opgewerkt tot financieel manager bij verschillende bedrijven in diverse markten. In 2011 is hij gestopt met werken. Op zijn blog vind je vele interessante artikelen die te maken hebben met de FIRE-lifestyle. Uiteenlopend van een zeer uitgebreide serie artikelen over beleggen (met een voorkeur voor indexbeleggen via goedkope ETF’s) tot en met een artikel over geleide meditatie als de aandelenmarkt crasht.

Website van Four Pillar Freedom

Een blog van Zach, die gedachten en ideeën deelt over de vier pijlers, te weten financiën, arbeidsethos, psychologie en filosofie. Schrijft interessante artikelen over deze onderwerpen. Deelt iedere zondag een aantal van zijn favoriete artikelen en links van sites die hij die week is tegengekomen op Internet. Leuke manier om buiten je eigen bubbel op nieuwe bronnen van informatie te komen.

Website van Monevator

Monevator is een persoonlijke blog van twee UK-based bloggers over geld: maken, sparen, groeien en soms over uitgeven. Vooral gericht op hoe je passsief kunt beleggen en hoe je gemotiveerd kunt blijven tijdens je reis naar financiele onafhankelijkheid.

Bron: Monevator

Doordat het twee bloggers zijn, krijg je soms contraire meningen voorgeschoteld.

Forum over Financiële Onafhankelijkheid op Tweakers

Levendig forum op Tweakers waar een flink aantal tweakers van alles vraagt, poneert en bediscussieerd over allerlei verschillende aspecten van (het bereiken van) financiële onafhankelijkheid.

Dutch Fire Reddit

Forum op Reddit. Meer financieel georiënteerd dan het tweakers-forum over financiële onafhankelijkheid. Veel vragen (en antwoorden) over wat de ideale beleggingsmix is, welke ETF’s via welke brokers het goedkoopst kunnen worden aangeschaft, etc.

Aantal collega-bloggers

Uiteraard geen uitputtende lijst, maar dit zijn (collega-)bloggers die regelmatig interessante posts op hun blog plaatsen. Bij de meeste lezers van Kaskoe zullen deze wel in hun favorietenlijstje staan.

Beleggen

Om financieel onafhankelijk te worden heb je een passieve bron van inkomsten nodig. Er zijn allerlei mogelijkheden, maar niet alle opties zijn voor iedereen geschikt. De passieve bron van inkomsten van Kaskoe bestaat uit de dividendinkomsten uit beleggingen in beursgenoteerde bedrijven. Onderstaande bronnen hebben mij geholpen in het maken van deze keuze. En helpen mij bij de activiteiten of vraagstukken bij het op gang houden van deze inkomstenstroom. Welke boeken en websites inspireren Kaskoe op het gebied van beleggen?

Training Financieel management voor managers – Alex van Groningen

Geen boek, maar een training die ik heb gevolgd. Leert je de basis van boekhouden, de winst- en verliesrekening, de balans, cashflow, hoe je bedrijven waardeert, hoe je investering afweegt. Dergelijke kennis is eigenlijk onmisbaar als je besluit om in individuele bedrijven te investeren. Ideaal indien je een dergelijke training kunt volgen via je werk…

De basis van het beleggen – O. van Rijswijk

Voor mij de bijbel als het gaat om het verkrijgen van inzicht in alle verschillende vormen van beleggen. Aandelen, obligaties, vastgoed, cash, alles komt zeer uitgebreid aan bod. Dikke pil, maar zeer helder geschreven, serieus met af en toe een grappige ondertoon en een goede mix tussen pragmatisch handelen en de achterliggende theorie.

Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Naast de verschillende beleggingsvormen ook veel informatie over de vraag of je het beleggen zou moeten uitbesteden of zelf doen en de overwegingen rondom waarderingen, aankopen en verkopen. Als Kaskoe uit de gehele lijst slechts één boek zou mogen kiezen, is deze het.

De Intelligente Belegger – Benjamin Graham

Een klassieker waarvan de eerste editie in 1949 is gepubliceerd. Geschreven door Benjamin Graham, de leermeester van één van de meest succesvolle value beleggers ter wereld, Warren Buffett. Graham schetst een manier van denken en handelen die je leert om vanuit een lange termijnstrategie aandelen te selecteren.

Daarnaast worden waarderingsmethoden (zoals Grahams Number), de neurotische Mr. Market en het concept van de veiligheidsmarge beschreven. Zelfs na 70 jaar, uit de tijd dat we nog nooit hadden gehoord van bitcoins, flitshandel en CFD’s, biedt het waardevolle inzichten.

De beleggingsillusie – Marius Kerdel en Jolmer Schukken

Zodra je dit boek hebt gelezen zal je vermoedelijk je geld niet langer door een vermogensbeheerder laten investeren of in een beleggingsfonds steken. Oftewel: hoe een hele beroepsgroep rijker wordt van veelal onnadenkende particuliere beleggers. Beleggers die als makke schapen fees en andere kosten betalen, ongeacht of de vermogensbeheerder en het beleggingsfonds voor rendement zorgt.

Investors Relations site

Voordat je ook maar overweegt om een individueel aandeel te kopen: raadpleeg altijd de site voor investor relations van het desbetreffende bedrijf. Je zal niet de eerste zijn die verkeerde aandelen koopt (Royal Dutch Shell A of B aandelen) of de mist ingaat met dividend. Het biedt ook meestal een goed startpunt om te analyseren wat de geografische omzetverdeling is, in welke sectoren een bedrijf haar omzet haalt en wat de verwachtingen ten aanzien van de toekomst zijn van het management.

Website Seeking Alpha

Belangrijkste en dagelijkse informatiebron voor Mr. Kaskoe. De site levert mij een dagelijkse feed van belangrijke informatie over alle bedrijven die ik in mijn portfolio heb. Dividendaankondigingen, toelichtingen op kwartaal- en jaarcijfers en fundamentele data over bedrijven, je vindt het hier allemaal. Daarnaast leveren tal van professionele en amateurbeleggers artikelen erg waardevol kunnen zijn. Je kan zelf aangeven op welke beleggingsstrategieën, auteurs en bedrijven jij je wilt abonneren. Zeer uitgebreide community die net als ik een dividend groei strategie hanteert. Voor een aantal features heb je een betaald abonnement nodig.

Website Market Watch

Ideaal om de korte termijn ontwikkelingen een beetje in het oog te houden. Of om snel te achterhalen waarom je portfolio ineens een procent in waarde is gedaalt (Trump weer iets raars getweet, China heeft geantwoord op de Amerikaanse handelsbeperkingen, Europese groeicijfers vallen tegen, etc.)

Als je toch iets van duiding op de dagelijkse koersveranderingen wilt hebben, is dit denk ik de minst slechte bron van info. Alternatieven zijn het Financiële Dagblad, de site van Bloomberg of de Financial Times.

Forum over Beleggen op de beurs in de praktijk op Tweakers

Vergelijkbaar publiek als op het forum voor financiële onafhankelijkheid. Discussie, vragen en advies over verschillende beleggingsstrategieën, individuele aandelen, brokers en andere gerelateerde zaken.

Mindset

Een niet te onderschatten onderdeel van mijn reis naar financiële onafhankelijkheid heeft te maken met de manier waarop ik in het leven sta. Ik noem het voor het gemak maar mijn mindset. Bij mij begon dit proces gedurende een coaching traject tijdens mijn werk waarin ik uitgedaagd werd na te denken over hoe mijn leven er over tien jaar uit zou zien. En het proces is nog steeds gaande, ook nu ik mijn actieve bron van inkomsten heb verruild voor een passieve bron. Welke boeken en websites inspireren Kaskoe om zijn mindset beter te leren begrijpen?

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Alhoewel af en toe in de typisch Amerikaanse wat schreeuwerige manier geschreven, bevat dit verder zeer toegankelijke boek twee zaken die mij hebben geïnspireerd. Ten eerste een aantal concrete tips en tricks om niet méér maar slimmer te werken.

Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Maar belangrijker heeft het mij wakker geschud en mij het inzicht gegeven om te gaan zoeken op welke wijze ik mijn leven anders zou kunnen inrichten. Ik had absoluut geen hekel aan mijn werk, maar zonder dit boek zou ik vermoedelijk nog steeds in dezelfde tredmolen lopen. Zonder mij te beseffen dat er veel meer opties zijn, die mij bovendien gelukkiger maken.

De kunst van goed leven, 52 simpele levenstechnieken voor geluk – Rolf Dobelli

Over geluk gesproken: dit boek bevat allerlei handreikingen, mentale hulpmiddelen en inspiratie om meer te genieten van het leven. Ik heb hier een uitgebreidere recensie over het boek geschreven. Ik pak het boek nog steeds regelmatig als reminder. Bijvoorbeeld hoe je door iets anders naar een situatie te kijken, je anders over die situatie gaat denken. Of bijvoorbeeld door je niets aan te trekken van mensen die niet begrijpen waar je van leeft of wat voor werk je doet.

The Daily Stoic – Ryan Holiday

En ten slotte de laatste. De basis van dit boek is het stoïcisme. Dit is een relatief nieuw onderwerp voor mij. Het stoïcisme is een filosofie die zich presenteert als de aangewezen weg om de mens gelukkig te maken. Alles wat gebeurt in de wereld is volgens het stoïcisme van tevoren bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn oordeel hierop. Dit oordeel is bepalend voor het menselijk geluk.

Daarnaast ontstaat ontevredenheid en ongelukkigheid vaak omdat we ons op de verkeerde dingen richten, namelijk op zaken waar we geen invloed op hebben. Door je aandacht meer te richten op de zaken waar je wel invloed op uit kunt oefenen, zoals onze houding, emoties, en meningen, maar ook het ontwikkelen van de juiste karaktereigenschappen (of deugden) kan je tevredener en gelukkiger worden. De ontwikkeling van die karaktereigenschappen en deugden uit zich vervolgens ook in een soort sociale verplichting richting de maatschappij.

Welke boeken en websites inspireren Kaskoe?

Zoals veel filosofieën is de praktische toepasbaarheid op basis van de oude ideeën en geschriften soms best ingewikkeld. The Daily Stoic helpt je hierbij. Per dag wordt op één pagina een spreuk, citaat of alinea gepresenteerd, met daaronder een praktische vertaling naar de hedendaagse tijd.

Welke boeken, blogs of websites inspireren jou?

[mailpoet_form id=”2″]