Yield on cost: wat is het en hoe pas je het toe?

Yield on cost: wat is het en hoe pas je het toe?

7 januari 2021 4 Door Kaskoe

Naar aanleiding van de resultaten van Kaskoe over 2020 kreeg ik een vraag van een lezer, altijd leuk. Hij vroeg zich af hoe het dividendrendement van 2,3% zich verhoudt tot het totaalrendement en of dat niet wat laag is. En wat de strategieën zijn als de dividendopbrengsten tegenvallen. Over die laatste vraag zal ik in de toekomst iets schrijven. Maar wat betreft dat dividendrendement ga ik in deze post dieper in op het begrip ‘yield on cost’.

Eerst nog even dit

Maar eerst goed om nog even terug te komen op de resultaten en het dividendrendement van Kaskoe. Ik houd mijn dividendrendement bij op netto- en cashbasis in Euro’s. Dat wil zeggen dat ik het netto dividend tot mijn rendement reken op het moment dat het bedrag op m’n rekening staat tegen de dan geldende wisselkoers. Dit is de meest conservatieve manier van berekenen. Iedereen kan daar van alles van vinden. Het belangrijkste is dat je appels met appels blijft vergelijken.

Yield on cost
Bron: Pixabay

Yield on cost, wat is het?

Terug naar het onderwerp: wat is dat, yield on cost? Vertaald naar het Nederlands krijg je iets als rendement op kosten. Maar dat dekt de lading niet echt. Dus houd ik het bij de Engelse vertaling, alhoewel die term de lading eigenlijk ook niet goed dekt. In deze post leg ik uit wat het is, hoe je het berekent en toe kunt passen en wat de nadelen zijn.

Hoe bereken je de yield on cost?

Het is een maatstaf die weergeeft wat je huidige dividendrendement is, afgezet tegen je oorspronkelijke investering. Je berekent de waarde als volgt:

Jaarlijks dividend per aandeel / investering per aandeel

Voorbeeld yield on cost Abbvie

Laten we een voorbeeld pakken uit de portfolio van Kaskoe om de yield on cost te berekenen. Abbvie is een grote farmaceut die medicijnen ontwikkelt, produceert en verkoopt. Het afgelopen jaar heeft Abbvie USD 4,73 aan dividend uitgekeerd. Het huidige (forward) dividendrendement van Abbvie bedraagt 4,93%. Kaskoe heeft aandelen Abbvie op 10 januari 2017 gekocht voor USD 64,17 per stuk.

Yield on cost
Dividend Abbvie. Bron: Seeking Alpha

Op basis van het afgelopen dividend bedraagt de yield on cost USD 4,73 / USD 64,17 = 7,35%

Het percentage stijgt indien een bedrijf haar dividend verhoogd. En andersom daalt de waarde als het dividend wordt verlaagd of wordt geschrapt.

Ook dit kan je zien aan het voorbeeld Abbvie: zij heeft haar dividend per januari verhoogd naar USD 5,20 (op jaarbasis). Dus komend jaar kan ik een yield verwachten van USD 5,20 / USD 64,17 = 8,10%

Om één en ander in perspectief te zetten: toen ik begin 2017 aandelen Abbvie kocht, bedroeg het dividendrendement 3,6%. Dit geeft de kracht aan van dividendgroei. Dit is de reden dat Kaskoe liever een aandeel heeft met een laag dividendrendement en een hoge dividendgroei dan andersom.

Bron: Pixabay

Wat kan je met yield on cost?

Het is een maatstaf waarmee je zelf kunt terugkijken wat een investering in het verleden je nu aan (dividend)rendement oplevert. Op zichzelf zegt dat percentage niet zoveel. Maar je kan het wel gebruiken in de afweging wat je alternatieven zijn. Het toont de kracht aan van dividendgroei. En als je zelf je yield on cost jaarlijks bijhoudt, kan je vaststellen in hoeverre je portfolio voldoet aan je vereisten.

Wat is het gevaar van het gebruik van de maatstaf?

Zelf gebruikt Kaskoe yield on cost niet als maatstaf. Het is een maatstaf die vooral achterom kijkt en weinig voorspellende waarde heeft. Het is ook per definitie een individuele maatstaf. Mijn yield is een andere dan van iedere andere belegger (tenzij die toevallig op dezelfde dag als Kaskoe een aandeel heeft gekocht).

Het is belangrijk om jezelf niet teveel blind te staren op je yield. Het is zo makkelijk om je vanwege die 8,10% vast te houden aan een aandeel. Maar misschien zijn de onderliggende fundamentele gegevens wel ernstig verslechterd ten opzichte van je oorspronkelijke investeringsbeslissing. Op dit moment staat de koers van Abbvie rond de USD 105,58. Misschien doet zich nu wel een betere investeringsmogelijkheid voor, waar je meer dan USD 5,20 rendement uit een investering van USD 105,58 kunt halen. Wellicht wel met betere perspectieven.

Yield on cost
Bron: Pixabay

Conclusie

In mijn investeringsbeslissingen kijk ik naar de historie van de jaarlijkse gemiddelde dividendgroei. Maar ik zie dit niet als een wetmatigheid waarmee ik de toekomstige cashflow van mijn portfolio voorspel. Yield on cost is voor mij de output van een investeringsproces. En het is een voorbeeld wat de kracht van beleggen in dividendgroeiaandelen laat zien.

De yield on cost van mijn totale dividendgroei portfolio bedraagt bij benadering 3.95% (netto, op cashbasis in EUR).

Wat is de yield on cost op jouw portfolio?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.