Zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen

Zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen

26 mei 2021 10 Door Kaskoe

Stel dat je net als Kaskoe gelooft in de kracht van dividendgroei. Maar dat je niet de tijd, kennis of zin hebt om in individuele aandelen te beleggen? Hoe fijn zou het dan zijn dat er een ETF bestaat die een index van dividendgroei-aandelen volgt? Deel 1 van een meerdelige serie posts over de zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen.

Zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen

Zo nu en dan kijkt Kaskoe wel eens met een scheef oog naar ETF’s. Om te kijken wat voor individuele aandelen er in zitten. Of om te gebruiken als benchmark die ik kan vergelijken met mijn dividendgroei-portfolio. Een ETF dat ik daarvoor wel eens gebruik is het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (Ticker: VHYL).

ETF als inspiratie en benchmark

Maar ook voor mijn Gouden Kalf portfolio van groeiaandelen heb ik al een paar ETF’s of zelfs actief beheerde fondsen onder de loep genomen. Zoals de fondsen van ARK (die in Nederland helaas alleen via opties te koop zijn) of het VanEck Vectors Digital Assets Equity ETF, waar Meerofmynder onlangs over schreef.

Verwachte dividendverlaging AT&T

Naar aanleiding van mijn post over het dividend van AT&T en de reacties daarop, heb ik wat meer in detail naar het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF gekeken. Zie het als een startpunt naar mijn zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen. Want als zo’n ETF bestaat, kan ik hem gebruiken als een goede benchmark voor mijn eigen dividendgroei-portfolio. Of er zelfs wellicht wel een positie in te nemen.

Een ETF volgt een index

Terug naar het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. Zoals een passieve ETF hoort te doen, volgt dit zo nauwgezet mogelijk een index. Die index is de FTSE All-World High Dividend Yield Index.

De index

De FTSE All-World High Dividend Yield Index is een deelverzameling van een bredere index, namelijk de FTSE All-World Index. Deze bestaat uit large en midcaps, die zoals de naam zegt, wereldwijd zijn gevestigd. Om opgenomen te worden in de FTSE All-World High Dividend Yield Index moet een aandeel minimaal voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrijf is geen REIT;
  • Het bedrijf heeft de afgelopen 12 maanden dividend uitgekeerd;
  • En het te verwachten dividendrendement over de komende 12 maanden is positief.

Hoger dan gemiddeld dividendrendement

Van de groep bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen, wordt het totale gemiddelde dividendrendement berekend. Alle bedrijven waarvan het dividendrendement hoger is dan dit gemiddelde, worden op basis van marktkapitalisatie opgenomen in de FTSE All-World High Dividend Yield Index.

Twee keer per jaar vastgesteld

Twee keer per jaar (in maart en september) wordt de index opnieuw vastgesteld op basis van de criteria. Het aantal aandelen dat is opgenomen in de index is niet constant, en ook het dividendrendement dat de index biedt, verschilt.

Ruim 1600 bedrijven

Per 30 april bestaat de index uit 1642 bedrijven. Het dividendrendement van de index bedraagt 3,28%. De top tien van bedrijven is goed voor een totaal van 14,19% in de index.

Zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen
Bron: Vanguard

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

Is de FTSE All-World High Dividend Yield Index een instrument dat ons helpt bij de zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen? Op basis van justetf.com is het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF de enige ETF die deze index volgt. Het aantal bedrijven in deze ETF is iets lager, met 1574 aandelen. En het gekke is, dat het dividendrendement volgens Vanguard per 30 april met 2,59% veel lager ligt dan dat van de index.

Zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen
Bron: Pixabay

Dividendrendement

Sowieso vind ik een dividendrendement van ergens tussen de 2 à 3% eigenlijk vrij laag voor een fonds dat zich wereldwijd richt op de helft van de bedrijven die een hoger dan gemiddeld dividend uitkeren.

Het gemiddelde dividend van de Kaskoe dividendgroei-portfolio ligt op 2,8%. Waarbij ik mij niet richt op de hoogste gemiddelde dividendrendementen, maar vooral kijk naar dividendgroei. En ook dat gaat af en toe mis, want met PlayTech, Next plc, Walt Disney heb ik momenteel drie aandelen in mijn portfolio met een dividendstop.

Dividendgroei

De gemiddelde dividendgroei in mijn portfolio bedraagt respectievelijk 7,2% en 11% per jaar over de afgelopen periodes van 5 en 10 jaar. Waarbij de afgelopen 3 jaar overigens wel beduidend negatiever is, met een gemiddelde daling van 1,2% per jaar, als gevolg van Coronageddon.

Van het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF kan ik geen dividendgroei percentages vinden. Maar als ik de dividenduitkeringen van de laatste 5 jaar bekijk, kom ik tot een negatieve dividendgroei van 2,2% per jaar.

Koersrendement

Nou zou het zo kunnen zijn dat dit lagere dividendrendement en -groei wordt goedgemaakt door een hogere koerswinst. Maar ook dat is niet het geval. Sterker, over de afgelopen 5 jaar is de koerswinst van mijn dividendgroei portfolio 10% hoger dan die van VHYL. 10% per JAAR!

Hoe kan dit?

Ergens is het wel logisch. Wanneer kom je in deze index? Bij een hoger dan gemiddeld dividendrendement. Wanneer kom je tot een hoger dividendrendement? Bij een lagere koers. En wat is de reden van die lagere koers? Een fundamentele onderwaardering? Of misschien een onevenwichtige balans met relatief veel schuld, mindere groeivooruitzichten en een dalende winst?

Bijl die door het dividend klieft

Dit zijn precies de ingrediënten die veelal een toekomstige dividendverlaging inluiden. Waardoor het dividendrendement onder het gemiddelde zakt, de koers van het aandeel een optater krijgt en het aandeel met verlies uit de index worden gehaald bij de volgende review. Dit gebeurt zeker niet met alle aandelen in deze index. Maar ik vermoed dat het wel met bovengemiddeld veel aandelen gebeurt.

Conclusie

Kortom: in de zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen heb je weinig aan deze index en de daarvan afgeleide Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. In een volgend deel van de zoektocht ga ik op een rijtje zetten waar mijn ETF met dividendgroei-aandelen wel aan zou moeten voldoen.

Welke eisen stel jij aan een ETF met dividendgroei-aandelen?